[6n] Problem z odpaleniem + reset licznika.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
polo_flight
Newbie
Newbie

Post autor: polo_flight »

Witam wszystkich. Mam problem z samochodem a mianowicie z brakiem prądu w nim. Ostatnio jak były te siarczyste mrozy pokusiłem się o wymianę akumulatora na nowy. Kupiłem centre plus nie w jakimś markecie lecz w normalnym sklepie z akumulatorami i częściami. Jeżdziłem na nim ja wiem może z 7 dni. Odpaliłem dziś samochód i pojechałem do miasta nie gasząc samochodu, gdyż złożyło się tak, że czekałem na kogoś. Po przyjezdzie na osiedle podjechałem na stację benzynową wy zatankowac. Stoję pod dystrybutorem wyłączam światła, silnik i moja uwagę zwróciło radio które się wyłączyło, nigdy tak się nie działo. Chciałem włączyc samochód i od tego momentu był już wielki problem. Kompletnie wszystko zgasło. Światła awaryjne nie do włączenia, wydaja tylko taki dziwny dżwięk ja je próbuje włączyc, światła stop i reszta to samo, radio jak podłączyłem to się włącza i wyłącza samo, centralny zamek też nic, kontrolki zaczeły wraz ze wskazówkami warjowac i jakiś taki dziwny dżwięk, co chwilę licznik z czasem i z przebiegiem gaśnie i tak w koło Macieju. Po pewnym czasie się udało włączyc, zrobiłem petle, zatankowałem i to samo..Po prostu zdechł zero prądu nic.. Nie wiem co robic, proszę o jakieś rady?! Akumulator nowy.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

kabloteka szaleje no chyba ze altek padl i albo niedoladowuje aku albo go przeladowal i uszkodzil instalacje z elektronika bo napiecie poszlo sporo do gory.
m
marpop11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marpop11 »

masz zero ładowania wiec alternator do wymiany;( sprawdz go tak: odpal samochód i odłącz akomulator jak zgaśnie silnik to alternator siadł a jak bedzie chodził to musisz szukac innej przyczyny;(
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

[quote=""marpop11""]odpal samochód i odłącz akomulator jak zgaśnie silnik to alternator siadł [/quote]
Serdeczne podziękowania za takie porady : jeśli przy pracującym silniku odłączymy akumulator - alternator, jeśli nawet do tej pory był sprawny, po takim zabiegu sprawny już nie będzie.
To nie prądnica prądu stałego, żeby mógł pracować bez obciążenia...
m
marpop11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marpop11 »

wiem co pisze bo dak mechanik mi powiedział wiec nic sie nie stanie jak odłaczysz akumulator
K
Karoltal
Newbie
Newbie

Post autor: Karoltal »

również miałem ten problem i czyszczenie klem pomogło
Awatar użytkownika
abdoul
Newbie
Newbie

Post autor: abdoul »

witam mam podobny problem. Dodatkowo przy gwałtowniejszym dodawaniu gazu na zimnym silniku licznik też się resetuje.
Czyszczenie klem nie pomogło. O ile problemy z odpalaniem wskazują na aku, to o czym może świadczyć to resetowanie przy dodawaniu gazu ?

pozdrawiam.
w
wujek_alf
Newbie
Newbie

Post autor: wujek_alf »

Witam. Mam podobny problem. Ktorejs pechowej nocy, kolega bym zmuszony do wjechania w duza kaluze przez nadjezdzajacy pojazd.
Najprawdopodobniej zmoczyl troche silnik przewody itp. Samochod zgasl po parunastu metrach i nie dalo rady go odpalic. Nastepego dnia zauwazylismy ze cewka
przy odplaniu sie iskrzy. Wymienilismy wiec odrazu paluch, kopulke, swiece, przewody i cewke. Niestety samochod nie odpala, na holu tez(na holu jakby odpala ale po
wcisnieciu sprzegla gasnie). Pompa paliwowa pracuje i podaje paliwo. Czasem przy kreceniu jakby chcial odpalic ale nagle jakby sie dusil. Co moze byc jeszcze przyczyna? Klemy wyczyszczone bezpieczniki sprawdzone. Jakby ktos nam cos podpowiedzial bylibysmy bardzo wdzieczni :)
P.S. Przed chwila podlaczylem VAGa i wyskoczyl mniej wiecej taki blad: "Sonda lamba spiecie na plusach".
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

sprawdż wszystkie połączenia [- i+] altek aku karoseria
W
WhitePolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: WhitePolo »

Miałem to samo , kasowanie się liczników , problem tkwił w ładowaniu , za słabe , po wymianie paska problem zniknął . sprawdż ładowanie czy jest prawidłowe .
Awatar użytkownika
abdoul
Newbie
Newbie

Post autor: abdoul »

w moim przypadku winna była pęknięta cewka.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”