Witam, mam problem z odpaleniem polo 1.9 SDI (1998r), gdy jest zimno auto nie chce odpalić, czasami z rozrusznika słychać jakby "chrobotanie". Gdy jest ciepło nie ma żadnego problemu z odpaleniem. Prosze o pomoc.
Kolego a jak akumulator?Jeśli ok to sprawdż świece żarowe.Ja miałem spalone wszystkie świece to co prawda mi palił nawet przy minus -15 ale dopiero za 3 -4 tym razem.A po wymianie świec czy jest -20 czy 0 st to pali na dotyk.Więc zacznij od aku potem świece i zobaczymy.Świece nie są drogie za komplet powinieneś zmieścić się w 100 zł ( BERU).Jak nie będą świece to trzeba będzie sprawdzić kąt wtrysku.Jedz do mechana i powiedz że chcesz sprawdzić świece bo ciężko pali i już jedną opcją albo potwierdzisz albo wyeliminujesz. Co do rozrusznika to mój też jest w opłakanym stanie i jak mi ciężko palił to chciałem u elektryka go robić bo też byłem pewien że nie chce palić z powodu słabego rozrusznika ale po wymianie świec okazało się że rozrusznik kiepski jaki by nie był to silnik od strzała pali na nowych świecach a rozrusznik robi ledwo pół obrotu. No chyba że rozrusznik wogóle ci nie działa to inna historia.Ale skoro muwisz że na ciepłym ci pali to ja obstawiam świece.I tak taniej jest sprawdzić i wymienić świece niż od razu robić rozrusznik.
Filtry MANN,FILTRON.Oleje Quaker State, MOBIL,żarówki CAR LIGHT,HELLA do waszych autek polecam.Już wkrótce do nabycia u mnie.Do oleju filtr gratis!!
tak jak kolega wyżej pisze ale ja dodam jeszcze skoro chrobocze rozrusznik to sprawdź tulejki na wirniku mogą być wybite i wtedy na zimnym potrzebuje dużo prądu żeby zagadał a jak ciepły to nie