Mam taki problem...posiadam polo 1.4 AFH 101 ps, od samego poczatku jak posiadam te auto podczas jazdy na trasie, powyzej ok 30 km temperatura z 90 stopni rosnie do 95-100 stopni...puszczam gaz i jak sie turla na luzie to opada do 90. Jak go odpale i grzeje z 15 min od zimnego to caly czas jest 90 na wskazniku, wentylator sie wlacza i wylacza i jest dobrze, obydwa węże cieple się robią jak termostat sie otworzy a jak jade i rosnie temp do 100 to sie zatrzymuje, patrze i wąż gorny parzy a dolny zimny jak lod. Czy to normalne w polo ze temp dochodzi do 100 i wiecej? nigdy nie przekroczylo 110 a jednak wentylator sie nie wlacza po jezdzie i termostat nie puszcza:( termostat na poczatku wymienialem z 5 razy ale to nic nie dalo...Proszę o pomoc i jakieś rady:( Mam megankę i tam temp jest ponizej srodka w czasie jazdy a tu niby powinna stac na 90 stopni na srodku a jednak wariuje. Dodam ze plynu chlodzacego nie ubywa, oleju tez...
Życie to nie bajka...łeb trzeba mieć cały czas na karku]
powinna stać na 90 jak kamień, u mnie jeszcze ani razu nie drgnęła powyżej.. jak jeden jest zimny a drugi gorący (rozumiem że gorący jest ten gdzie nie ma termostatu?) to myślę że na 99% coś jest nie tak z termostatem, ale jeśli wymieniłeś na 5 nowych to raczej nie to pompa też raczej funkcjonuje, wygląda ostatecznie na to, że chłodnica coś za bardzo ciepła jakby nie chciała oddawać (a dotykałeś jej czy ona jest gorąca?)
Kolego na 100% termostat, bo gdyby to byla wina wiatraka to działoby sie tak na postoju a nie w czsie jazdy, kiedy to w chłodnice przez cały czas dmucha zimne powietrze. Polecam WAHLERA kosztuje około 35zł ale warto.
powiem to tak...temperatura rosnie tylko w czasie jazdy, po dluzszym odcinku lub jak wjade do miasta po ok 10 km. wysiadam wtedy, otwieram maske i czekam az zalaczy sie wentylator oraz pusci termostat i dolny waz sie zrobi cieply. na wskazniku 100 stopni a waz dolny zimny. Czemu sie to tak dzieje tylko po jezdzie, podczas gdy jak go odpale rano i on bedzie chodzic nawet pol dnia a nie bede jechac to temp caly czas jest 90 stopni i wentylator sie wlacza i wylacza i dolny waz robi sie cieply?? W sumie przejechalem juz tak 26000 km i nic sie zlego chyba nie stalo jeszcze ale mnie to irytuje bo jak patrze na ta wskazowke to mnie martwi bo nie jest tak jak powinno, zaden mechanik nie potrafi powiedziec, mowi ze vw tak maja:(
Życie to nie bajka...łeb trzeba mieć cały czas na karku]
Nic tak VW nie mają. Mam ten sam silnik w polo już 2 lata. U mnie wszystko gra, więc na pewno masz coś nie tak.
Nie powiem Ci co dokładnie, bo podobnego problemu nie doświadczyłem, więc nie będę się mądrzył.
A poza tym ja się aż tak dobrze nie znam.
dolny wąż to tam gdzie termostat, więc jak jest zimny to nie otwiera się prawidłowo
a jeśli już chodzi o układ chłodzenia to powiedzcie mi, czy w innych silnikach są też takie dziwne węże łączone na środku jakby dwoma komorami? bo wiem że miałem problem aby zakupić taki wąż (trochę mi się przytarł) i ciekawe do czego służy takie łączenie?