Wszystko o: Podkręcanie 1.4 TDI i 1.9 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Kulon »

pytanie do znawców - turbiny które siedzą w jednostkach 100konnych są takie same jak w Golfach czy różnią się budową ? oznaczenie silnika AXR
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Nie pytasz o generacje golfa. W 5-tce byly silniki 105km BKC BJB w 4-ce 101km ATD i AXR i od tych powinno turbo pasować. Masz na myśli podniesienie mocy? Jeśli tak to szukaj od ARL-a dmuchawki.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

moje niedopatrzenie - ale napisałem oznaczenie silnika AXR - który w golfie występował tylko w IV - jeżeli będzie pasowała to OK - taki jest właśnie plan czy będzie pasowała od ARL-a lub w ostateczności od ASZ-a - bo z tego co wiem to już kolektor w MK5 był troszkę inny
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

A możesz się pochwalić jaki masz plan? Mamy podobne silniki (mój ATD) i jestem ciekaw jakie masz plany odnośnie swego silnika.Taki mój znajomek "zapakował" turbine od ARL-a do AFN oczywiście ktoś mu przerabiał troche kolektor bo nie mógł jej zamocować. Ze 110km ma teraz 164 aha wtryski też zmieniał na wydajniejsze.
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""inginio""]A możesz się pochwalić jaki masz plan? Mamy podobne silniki (mój ATD) i jestem ciekaw jakie masz plany odnośnie swego silnika.Taki mój znajomek "zapakował" turbine od ARL-a do AFN oczywiście ktoś mu przerabiał troche kolektor bo nie mógł jej zamocować. Ze 110km ma teraz 164 aha wtryski też zmieniał na wydajniejsze.[/quote]
plan nie zbyt skomplikowany - wymiana turbo na wydajniejszą dmuchawe i program narazie - moc około 160KM - mam już taki setup w MK4 też AXR na dmuchawie z ASZ-a wyszło 155KM na całkowicie bezdymnym programie - można więcej wycisnąć ale to już batory z tyłu - pompki z tego co wiem są wydajne do 170KM chociaż wiadomo jakby wsadzić takie AL-ki to wtedy wyjdzie więcej ale to już sie wiąże z dalszą modyfikacją i robieniem FMIC-a
moc około 160KM na takie auto to już wystarczy na jakiś czas - a później wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: miba »

i to jest plan ktory i mnie chodzi po glowie ;)

z tym, ze ja mysle o tym, zeby zrobic modyfikacje programu z ktorej bede mial pewnie ok 140konia, do tego przelot, a pewnie pozniej trzeba bedzie zbierac na sprzeglo od sharana.

I o to Was chcialem zapytac, czy faktycznie to sprzeglo, ktore jest w silniczku 100konnym po programie, jak troche pojezdze to bedzie mialo tendencje do slizgania?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafesc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafesc »

ja mam program zmieniony na 136ps od prawie 40tys i jest wszystko oki; wszystko zależy od tego jak będziesz jeździł wiadomo ze zrywanie auta nie jest zbyt dobre dla sprzęgła, a wtryski tak jak kolega mówił do 170ps spokojnie wyrabiają, tylko ze dokładny plan jest taki ze trzeba zmienić turbinę intercooler najlepiej na garetta tej samej wielkości a ma idealne parametry i nic nie trzeba kombinować i program całość około 3400zł gość mi powiedział o tym jak zmieniłem program za 1600zł
Rafesc
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

no ja mam mozliwosc zrobienia programu praktycznie za cene hamowni, wiec to problemem nie jest :beach:

szukalem na allegro- slabo, grzebalem po sieci przez google- tez slabo...

Masz jakis polecany sklep? gdzie ich szukac?

ewentualnie jakbys rzucil namiarami na gosci, ktorzy zajmowali sie Twoim Polo, to ich przepytam :)

a, jeszcze pytanie odnosnie "przelotu" spotkalem sie z opinia, ze ten normalny tlumik po chipie bedzie tak jakby dlawił autko, zmienialiscie cos u siebie w tej kwestii?
Obrazek
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

miba a gdzie tak można tzn w cenie hamowni :?: Bo ja bym się też chętnie załapal - nawet pół Polski mogę przejechać w tym celu :crazy: W Krakowie bez 1400 zł nie ma co się rozglądać za chiptuningiem nawet :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Znajomy zaproponowal takie rozwiazanie, co bardzo mi odpowiada, bo normalnie do 2,5 trzeba wylozyc :)
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 23:29 przez miba, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""Rafesc""]ja mam program zmieniony na 136ps od prawie 40tys[/quote]
tyle to na samym programie można złapać jak zdrowa jednostka jest - często gratisy są w tych jednostkach

a odnośnie program to na forum golfa - są zapisy na grupowy program u Witka na u. Mineralnej 26 - seryjne auta w cenie 900 zł (w cenie jest kompletny programy pod konkretne auto z hamownią - żaden gotowiec - do 2h modyfikacja)

auta po modyfikacjach w kwestii dogadania się z kierownikiem
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""miba""]czy faktycznie to sprzeglo, ktore jest w silniczku 100konnym po programie, jak troche pojezdze to bedzie mialo tendencje do slizgania?[/quote]
wszystko zależy od tego jak jeździsz - jak masz pojęcie trochę o jeździe to niewiele mniej będzie Ci służyło
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Ja też wybieram się na program a stale mam nieoczekiwane wydatki i nie mogę dojechać :grin: Niedaleko mnie jest koleś który zajmuje się chiptuningiem bierze 800zl ale niewiem czy ma hamownie. Koleś jest naprawde bardzo kumaty. Robil niedawno leona 101km i bezdymnie wyszlo 144km ile niutków to niewiem. Jak chcecie to mogę dać wam namiar. Ja w swojej mam wycięty katalizator. Autko tak jakby lepiej zaczelo oddychać
Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""inginio""]Jak chcecie to mogę dać wam namiar. Ja w swojej mam wycięty katalizator.[/quote]
daj dane jak możesz - ale jak nie ma hamowni to jak on stwierdzi ile było przed i ile jest po ?
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Kurde faktycznie... ale skoro daje wydruk to chyba jednak ma. Jutro będe u niego z innym autkiem i w innym celu to przy okazji wszystkiego się dowiem.
Jego dane:
Mariusz Robak
Słubice koło Płocka
Firma M-tronic
600 452 014
Tak jak pisalem mi powiedzial 800zl ale ze "niby" jestem z polecenia jego znajomego to dodal że będzie promocja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”