[86c2f] Polo 1.3 nie odpala???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
porsche
Newbie
Newbie

[86c2f] Polo 1.3 nie odpala???

Post autor: porsche »

Witam
Mam polo FOX 1.3 benzyna z pełnym wtryskiem, rok 91 i mam problem z odpaleniem auta. Przyjechałem autem i zaparkowałem, było wszystko OK i za chwilkę już go nie odpaliłem. Wszystko kręci i nic.Kumpel sprawdzał i ponoć nie ma iskry. Może jakieś pomocne rozwiazania problemu???
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Poszukaj na forum. Powodów może być kilka, ale wszystko było już opisane.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
p
porsche
Newbie
Newbie

Ok. Właśnie przegladałem i faktycznie, może być jak widzę sporo różnych przyczyn takiego problemu. Ale nie znalazłem tego, co może być przyczyną braku iskry, gdy sprawdzaliśmy świece.
Dzięki za info
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote=""porsche""]Ale nie znalazłem tego, co może być przyczyną braku iskry, gdy sprawdzaliśmy świece.[/quote]
1. Czujnik Halla
2. Uszkodzone przewody WN
3. Bezpiecznik

To tak na początek.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Jak nie masz wogole iskry to najprwdopodobniej Hall wysiadł miałem tak samo przyjechałem do domku i za kilka minut kaput. Ale dla pewności sprawdz przewody WN cewke jak masz miernik to zobacz czy na cewke napiecie dochodzi jak tak to Hall kaput
PozdraVWiam
p
porsche
Newbie
Newbie

Dzięki za podpowiedzi. Polówka jeszcze unieruchomiona, ale na 99% padła cewka z modułem i właśnie jej szukam.
Pozdrawiam
u
unknownman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: unknownman »

[quote=""porsche""]Dzięki za podpowiedzi. Polówka jeszcze unieruchomiona, ale na 99% padła cewka z modułem i właśnie jej szukam.
Pozdrawiam[/quote]
Znam ten ból, mi w ciągu roku padła dwa razy.
Sprawdź czy przypadkiem nie masz nieszczelności przy pompce spryskiwaczy i zbiorniku na płyn.
Mi cewkę skutecznie powoli zalewało.
Po wymianie drugiej przykryłem ją jakąś grubą folią i do tej pory nie ma problemu :)
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

[quote=""unknownman""][quote=""porsche""]Dzięki za podpowiedzi. Polówka jeszcze unieruchomiona, ale na 99% padła cewka z modułem i właśnie jej szukam.
Pozdrawiam[/quote]
Znam ten ból, mi w ciągu roku padła dwa razy.
Sprawdź czy przypadkiem nie masz nieszczelności przy pompce spryskiwaczy i zbiorniku na płyn.
Mi cewkę skutecznie powoli zalewało.
Po wymianie drugiej przykryłem ją jakąś grubą folią i do tej pory nie ma problemu :)[/quote]
nie ma nic gorszego jak zawijanie czy obkładanie elektrycznych czesci folia czy innymi rzeczami... para wodna z czasem zrobi swoje....

[quote=""Cooyon""][quote=""porsche""]Ale nie znalazłem tego, co może być przyczyną braku iskry, gdy sprawdzaliśmy świece.[/quote]
1. Czujnik Halla
2. Uszkodzone przewody WN
3. Bezpiecznik

To tak na początek.[/quote]

możesz mi napisać gdzie znajduje sie bazpiecznik? mam ten sam problem i jakos nie chce mi sie na mrozie wyciągać wszystkich bezpieczników po kolei
Obrazek
u
unknownman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: unknownman »

[quote=""marian""]nie ma nic gorszego jak zawijanie czy obkładanie elektrycznych czesci folia czy innymi rzeczami... para wodna z czasem zrobi swoje....[/quote]
Ja nic niczym nie zawijałem.
Po prostu pod pompką spryskiwaczy przyczepiłem dość sztywną folię i zrobiłem cewce daszek, żeby się na nią nie lało :)
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote=""marian""]możesz mi napisać gdzie znajduje sie bazpiecznik?[/quote]
Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo nie znam rozlokowania bezpieczników w 86c2f.

Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

bo tak sie składa że też mi zgasł podczas jazdy... i tez iskry nie ma... bezpieczniki w skrzynce ok, instalacji nie ruszam bo od mrozu izolacja pęka....
Obrazek
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Marian
Przecież sam wiesz że nie ma żadnego bezpiecznika daj spokój PKP to nie Elka :grin:
Obrazek
p
porsche
Newbie
Newbie

Polóweczka pali i śmiga jak nowa, po wymianie cewki z modułem, padła całość. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
w
wnyku
Newbie
Newbie

Post autor: wnyku »

żeby nie zakładać nowego tematu napisze tu :)

Moje polo też padło, tz. normalnie odpaliłem, zadusiłem i już nie odpaliło.

Pierwsza moja myśl to "napewno padła cewka(płyn od spryskiwaczy się na nią lał)"
Zakupiłem uzywaną cewke i dalej nie mam wcale iskry... spawdziłem cekwe w innym polo i jest dobra wiec
złomu nie kupiłem. Do cewki dochodzą trzy przewody, troche pomiezyłem i na dwóch jest normalnie 12V a jeden pewnie to jakieś sterowanie.

Jak to jest? czujnik halla podaje jakiś impuls na cewke i wtedy dopiero jest iskra?
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

czujnik halla podaje impulsy do ECU, który decyduje kiedy ma nastąpić zapłon. ECU reguluje dodatkowo kąt wyprzedzenia zapłonu zależnie od obrotów, obciążenia itp.
Z cewki wychodzą trzy przewody (tzn cztery ale WN na rozdzielacz nie licze). brązowy to masa, czarny to +12V po załączeniu zapłonu, czarno-zielony to przewód sygnałowy z ECU.
I teraz tak... na sucho(bez zapłonu) wszędzie powinien być potencjał masy, tzn wpinasz jedną sonde miernika w przewód brązowy, a drugą sondę na pozostałe. wszędzie ma być 0V.
Po załączeniu zapłonu pojawi się napięcie 12V na przewodzie czarnym, czyli pomiędzy czarnym a brązowym będzie 12V. Na czarno-zielonym napięcie trzeba sprawdzić oscyloskopem po uruchomieniu silnika lub przy rozruchu jeśli nie zaskakuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”