[9n] Porównanie POLO 6n2 kontra 9n

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Porównanie POLO 6n2 kontra 9n

Post autor: bebeto »

Witajcie. Nie wiedziałem gdzie taki temat mam umieścić więc myślę że tutaj będzie w wątku o Polo 9n chyba najodpowiedniejsze miejsce. Mam Polo 6n2 1.4 benzyna 75 koni. Jestem w sumie zadowolony z tego autka jest ładne, na razie bezawaryjne nękają go tylko usterki centralnego zamka ( zamarza w zimie) ale latem to przesmaruje wszystko.
Mam jednak obecnie nieco większą gotówkę i chciałbym zrobić skok do góry i kupić Polo 9n.
Interesuje mnie opinia osób które jezdziły i 6n2 i 9n i swoisty test porównanwczy obu wesji.

Zależy mi na odpowiedzi na pytania:
- czy 9n jest lepiej wygłuszony?
- czy 9n ma lepszą amortyzację ( nie bede sie bawil w tuning liczy sie dla mnie to co oferuje w podstawowej wersji autko)?
- czy 9n ma więcej miejsca? ( szerszy? i jak z miejscem z tyłu bo w 6n2 jest bardzo mało)
- jak ze spasowaniem materiałów ich jakością itp.
- ogólny komfort jazdy?
- jak z awaryjnością? raczej interesuja mnie 9n z takim samym silnikim jak mam w 6n2 czyli 1.4 benzyna 75 koni lub jakiś diesel też 1.4. Nie interesują mnie zdechlaki 1.0 itp. Chce po prostu dobry bezawaryjny silnik dynamiczny ale bez przegieć typu diesel 1.9 albo benzyna 1.6 bo to przesada..nie będę się ścigał nim.

Mam do wydania 20 tys na nowe polo ( wliczona cena uzyskana po sprzedazy 6n2)

proszę was o jakieś linki to takich testów porównawczych tych dwóch generacji Polo ( ja w sieci nic kompletnie nie znalazłem) lub wasze włąsne doświadczenia. Dzięki i Pozdrawiam wszystkich :blush2:
Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: LyszyK »

bebeto
jak sprawuje Ci się 6n2 ?? masz z nim jakieś problemy ?? robi 4 ślady ?? słabo jedzie, dużo pali ??
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

-Jeżeli zależy ci na wyciszeniu to 1.4 Tdi odpada. Powyżej 100kmh zaczyna trochę szumieć ale jest dobrze wyciszony.

-Zawieszenie jest komfortowe i z seryjnymi tulejami w wahaczach trochę za bardzo gibie się na boki na ciasnych zakrętach (to subiektywne odczucie :) )

- Z tyłu jest dość sporo miejsca nie wiem ile jest w 6N2 ale w 6N jest znacznie mniej. Bajerem w zimie jest nadmuch pod przednimi fotelami na nogi pasażerów z tyłu.

- co do materiałów to byłem trochę zszokowany po zakupie bo lakier jest już nowej generacji i jest bardzo cienki łatwo o odpryski. Podwozie jest dobrze zabezpieczone przed korozją jak i same blachy ale te są jak lakier cienkie i miękkie. Mój brat ma Corrado i ono w porównaniu do tego polo wydaje się być niezniszczalne.

- Co do usterek to są drobne i można je naprawić niedzielnym popołudniem w garażu. Bolączką tego modelu oraz ibizy i fabi są tuleje na wahaczach oto przykład http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=12691 .

Podsumowując auto dobre ale... jeżeli masz 6N2 z silnikiem 1.4 bez żadnych mankamentów i nie zależy ci na osiągach to na twoim miejscu za nic w świecie bym nie kupił 9N. Lepiej jeszcze zbierać pieniądze i kupić coś lepszego.
Obrazek
b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

Nom decelowo planuję Seata Leona to aktualne wydanie, tyle że mogę narzekać na twardość zawieszenia. Ale może jakimiś miękkimi michelinami można to utemperować. w Polo 6n2 właśnie ilość miejsca z tylu mnie denerwuje. Czasami kogoś muszę z tylu przewieść. sam mam 186 cm wiec fotel kierowcy jest odsunięty sporo i tam z tylu no jest bardzo ciasno co tu dużo mówić. Mam służbową fabie 1 gen i w fabii która jest na bazie 9n jest odczuwalnie więcej miejsca stad pomysł z polo 9n. Nie przepadam za wielkimi wozami, lubię auta skrojone na miarę ale w miarę komfortowe.
Ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia? :)
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

Ja mam kolego 9N ale w słabszej wersji silnikowej 1.2 niestety taki się trafił. Pomijając 3 cylindrowy silnik, który nie oszukujmy się nie jest do rajdów to w sumie nie mozna się do niczego zbytnio czepiać. Na pewno jest większę od 6n2, to się czuje na szerokość i na przednich fotelach, z tyłu natomiast nie jest za ciekawie. Bagażnik jest całkiem spory w porównaniu np do Yarisa 2 generacji. Ogólnie przejechałem swoim 59 tyś km i wymieniłem tylko tuleje na wahaczach bo stukały. Po za tym absolutnie żadnych awarii. Co do jakości lakier jest ok , normalne rysy, normalna eksploatacja. Ceny części średnia krajowa. Denerwują troszkę stuki i trzaski we wnętrzu chodzi mi o boczki drzwi, próbowałem to poprawić ale ze średnim skutkiem. Poza tym trochę za bardzo plastikowo w środku, prosto a nawet nudno. wkurza mnie zchodzaca szybko gumowa farba z elementów kokpitu. Słyszałem o awaryjnych i drogich elektrycznych pompach wspomagania, ty masz z tego co wiem zwykła na pasek. Jeździ się nawet dosyc komfortowo,Polo jest miękkie i pomijając plastiki jest bardzo cicho w czasie jazdy, dobre /wygodne fotele. Po 400 km jazdy wysiadasz i nie jestes zmęczony, w yarisie po 200 masz już dość. Wiem bo mam służbowy. Podsumowując Polo 9N to takie zwykłe auto do jeżdżenia, wydaje mi się że za drogie i troche przereklamowane. ale generalnie jestem zadowolony ze swojego autka, w sumie niewiele sobie poprawisz dlatego jeżeli twoje jest ok to zbieraj na coś lepszego niż polo 9n.
Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

ja mam ... w życiu nie zamieniłbym nie psujące sie 6n2 na takie grzydkiego okulara .... odkładaj kase na leona i szerokiej drogi
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

W Leonie jest strasznie tandetne wnętrze. To jest właśnie to co skutecznie odstrasza klientów od tej marki. Podobny przykład to nowe Polo i Ibiza cena ta sama wyposażenie i układ jezdny podobne a wykonanie zupełnie inne w Ibizie tandetne wnętrze niczym z fiata a Polo uporządkowane i wydaje się bogatsze.
Ja już bym wolał kupić Octavie II lub Golfa V może to mniej oryginalne wyjście ale przecież podróżuje się w środku samochodu a to ja wygląda na zewnątrz powinno być na drugim planie.
Obrazek
b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

Zgadza sie plastiki i w ogóle banalność wnętrza nowej Ibizy mnie powaliła. Auto z zewnątrz całkiem całkiem ale decha jak siekierą wyciosana. Polo dechę ma w stylu golfa III...tyle, że bardziej zaokrąglili elementy no i materiały znacznie lepsze niż w ibizie. Nie wiem kto kupuje Ibizę mając Polo obok w salonie. Leon to półka wyżej...plastiki są wredne ale ogólnie jak sie siądzie to to wszystko jest bardzo przemyślane kształtami...wszystko maksymalnie pod ręką, wysoko gałka skrzyni biegów, mała kiera..wnętrze sportowo surowe. Golf 5 moim zdaniem za bardzo napompowany, szczególnie z tyłkiem przesadzono...z resztą nie sprzedawał się za dobrze dlatego tak szybko wprowadzili smuklejszego golfa VI...który jednak jest za mało rewolucyjny...nuuuuudy. Niech popatrzą styliści VW na nową Astrę albo Alfę Giulietta. Na dzień dzisiejszy najładniejszym vw jest nowe Polo...i w swojej kategorii rzeczywiście konkurencję prześcignął. Golf dostaje łomot od konkurencji podobnie jak Passat.
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Golf 5 moim zdaniem za bardzo napompowany, szczególnie z tyłkiem przesadzono...z resztą nie sprzedawał się za dobrze dlatego tak szybko wprowadzili smuklejszego golfa VI...który jednak jest za mało rewolucyjny...nuuuuudy. Niech popatrzą styliści VW na nową Astrę albo Alfę Giulietta. Na dzień dzisiejszy najładniejszym vw jest nowe Polo...i w swojej kategorii rzeczywiście konkurencję prześcignął. Golf dostaje łomot od konkurencji podobnie jak Passat.
Nie zgodzę się z tobą Golfa 5 produkowano 5 albo 6 lat a to dużo jak na samochód w tej klasie. Jeżeli nie wiesz ile się sprzedaje Golfów to nie pisz takich postów bo to trochę obciach. Jeżeli jeszcze ich nie ma za dużo w Polsce to nie znaczy że się ich mało sprzedaje. Poczytaj sobie i zmień światopogląd (stary Golf http://www.roadlook.pl/aktualnosci/sprz ... dniej.html nowy Golf http://www.roadlook.pl/aktualnosci/sprz ... erami.html) :acute: Nowa Golfina jest z zewnątrz podobna do poprzedniej i moim zdaniem to dobrze bo VW jest dla konserwatystów jak ktoś chce fajerwerków z zewnątrz to powinien wybrać alfe seata honde itp. W nowym golfie poprawiona praktycznie wszystko i z 5 to chyba nic nie zostało a teraz został wybrany przez Euro NCAP za najbezpieczniejszy samochód w tegorocznych testach. Co do najładniejszego VW to każdy ma pewnie swoje zdanie ale dla mnie nr1 to nowe Scirocco :)
Obrazek
Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

w NO od groma jeździ golfów MK V, czy nowych passatów , w polsce tego nie widać ponieważ nie oszukujmy się jest bieda a auta takie kosztują...
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”