Mam takie pytanko, jestem na rozdarciu, jedni mowia ze jesli do swojej Poli z silnikiem 1.0 włożę felgi 14-stki to moze mi drastycznie skoczyc spalanie, cos jeszcze slyszalem o wariujących obrotach, ze zle bedzie sie Pola prowadzila, zas drudzy mowia ze nic raczej nie powinno sie dziac strasznego... dlatego prosba tutaj do was o kilka rad i uwag.
jesli włozysz felgi nie za serokie to nie powinno to miec wielkszego wpływu na spalanie natomiast jesli chodzi o prowadzenie to na drodze w zakretach prowadzi sie o wiele lepiej moze za to krecenie kierownica w miejscu jest juz gorzej ale tego sie nie robi przeciesz pozdro
Seryjnie byly 13 w polo. Nie bedzie to mialo specjalnego wplywu na jazdu, Jesli beda szersze to jedynie mozesz polepszyc trakcje. Moglbys wlozyc nawet 15 o odpowiednio nizszym profilu i zachowasz wielkosc seryjnej opony.
Jedynie moze Ci troche predkosciomierz przeklamywac o gora pare %. Ale od tego sa tabele i kalkulatory na internecie. Smialo zakladaj i nie sluchaj takich bzdur ze obroty beda szalec :rotfl:
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Jeśli masz wspomaganie to niczym się nie przejmuj. Różnica w spalaniu nie będzie wielka, a prowadzenie o wiele lepsze.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
jak zamiast stalówek wsadzisz alu to różnicy nie będzie
z tymi osiągami i spalaniem to chodzi o masę kół i trochę o powierzchnię styku opony z kołem
masa dużo nie wzrośnie (alu lżejsze) a szerokość opony zwiększysz i tak max o 2 cm
więc raczej nic nie poczujesz
mmmarcin problem związany ze zwiększonym spalaniem dotyczy głównie powiększonych oporów toczenia.
MOJE SAMOCHODY:
Nie. To nie jest straszna zmiana oporów toczenia. Dlatego spalanie też drastycznie nie wzrośnie. Wzrost zużycia paliwa będzie podobny jak w przypadku zamontowania bagażnika dachowego lub nieoryginalnego spojlera.
MOJE SAMOCHODY:
Mam polo 6n 1.4 wielopunktowy wtrysk chce kupić felgi aluminiowe 15 cali i opony 175/55 R15 jak to się będzie w samochodzie sprawować i czy moc straci i czy przy zakrętach nie będą obcierać. i jaka ma być szerokość felgi w calach a opony 175/55 R15
[quote="mmmarcin"]jak zamiast stalówek wsadzisz alu to różnicy nie będzie
z tymi osiągami i spalaniem to chodzi o masę kół i trochę o powierzchnię styku opony z kołem
masa dużo nie wzrośnie (alu lżejsze) a szerokość opony zwiększysz i tak max o 2 cm
więc raczej nic nie poczujesz[/quote]