G12 a różowy płyn do chłodnicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
surykatka
Newbie
Newbie

G12 a różowy płyn do chłodnicy

Post autor: surykatka »

Witam,
Czy popełniłam karygodny błąd dolewając do G12 (po zapaleniu sie kontrolki od chłodzen) różowego płynu do chłodnicy?
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

nic mu nie bedzie
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

w tej chwili wsyztskie plyny sa na glikolu mozna mieszac i nic starsznego sie dziac nie bedzie
s
surykatka
Newbie
Newbie

Czy kontrolka od chłodzenia moze się zapalic w wyniku zbyt długiego stania samochodu na zimnie?
To głupie pytanie, ale po dolaniu do G12 różowego płynu do chłodnicy, po przejechaniu ponad 300 km zapaliła mi sie ponownie kontrolka (a samochód stał na przez 8 godzin na zimnie ).
Awatar użytkownika
bazi

teoretycznie moze sie zapalic po staniu na zimnie. Ciecz chlodzaca zmniejsza nieco swoja objetosc wraz ze spadkiem temperatury (wiadomo prawa fizyki). I jesli jej ilosc na cieplym silniku oscyluje w okolicach minimum to po staniu na mrozie moze sie zapalic.
Natomiast nasuwa sie pytanie czy tego plynu nie ubywa poprzez wycieki lub plyn nie ucieka do oleju przez uszkodzona uszczelke pod glowicą itp.

Zalalas plynu mniej wiecej w okolice max , a mimo to po 300 km zaczyna sie swiecic i tego plynu faktycznie ubylo ? Ile dolałaś ?
s
surykatka
Newbie
Newbie

Nie dolewałam dużo, ale ostatno przy wymianie żarówki, mechanik musiał odkręcić w aucie najpierw zbiorniczek z tym płynem i filtr paliwa (czy cos tam). Zbiorniczek z płynem do chłodnicy przez jakis czas leżał bokiem, moze to wpłynęło na to, że kontrolka się zaświeciła. Teraz, przy ponownym dolaniu tego płynu , nie wlałam go dużo.
Powinnam kupic G12 i dolać go do..... tej miesznki, z którą juz jeżdzę :)?
Awatar użytkownika
bazi

mozesz go uzupelniac G12 tym bardziej ze to okolo 20 zl za litrową butelke. Wiec koszt praktycznie zaden.
Zalej go prawie pod max i sprawdzaj co jakis czas czy nie ubywa (tylko nie odkrecaj przy rozgrzanym silniku).
s
surykatka
Newbie
Newbie

:) dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”