[6n2] Elektroniczny Program stabilizacyjny ESP - kontrolka

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Elektroniczny Program stabilizacyjny ESP - kontrolka

Post autor: Pea5 »

Witam serdecznie moje polo to 6n2 1.4 TDI. autko stało całą noc i dzień na mrozie, po próbie uruchomienia silnik uruchomił się ale na 3sekundy zaświeciła się kontrolka która w instrukcji jest opisana jako "Elektroniczny program stabilizacyjny ESP", rzecz w tym że auto z całą pewnością nie posiada ESP. Dodatkowo wyzerował się licznik oraz zegarek.
Czy to może być oznaka że to koniec życia mojego akumulatora ( jest od nowości czyli od 2001).
Dodam że autko naprawdę "ciężko" odpaliło.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Aku ma 9 lat, więc zakończył żywot. Pędź czym prędzej do sklepu po nowy i problem będziesz mieć z głowy. To co opisałeś, wszystko by się zgadzało, bo słaby aku powoduje takie objawy, tylko nie rozumiem dlaczego ESP miało się zaświecić.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

A jaki jest koszt odpowiednika takiego akumulatora np z Centry ? Na jakie parametry zwrócić uwagę żeby długo pociągnął. Bardzo proszę o podpowiedź ;)
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

Kolego na desce polo 6n2 nie ma napisu ESP tylko EPS :blush2: :grin: Kontrola trakcji ma ikonkę w postaci trójkącika z wykrzyknikiem w środku otoczonym przez okrągłą strzałkę. EPS sygnalizuje nieprawidłowość w silniku... po tych mrozach komputer daje znać o niskim poziomie naładowania akku
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
Awatar użytkownika
50pln
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: 50pln »

mi nie chcialo odpalic autko, akumulator sie rozladowal. i podczas odpalania zaswiecila mi sie kontrolka ESP (ten trojkacik). autko tez nie ma elektronicznego programu stabilizacyjnego. wiec pewnie tak sie dzieje gdy akumulator wyladowany. powtorze: zaswiecila sie kontrolka ESP, a nie EPC (nie EPS). podpialem pod komputer i nic nie wykazalo wiec nie ma sie co przejmowac. tak mi sie wydaje :)
oi! oi! oi!
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

U mnie też się zapaliła kontrolka ESP ale w przypadku kiedy odłączyłem akumulator na dłuższy czas np. na noc
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
s
sitopl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sitopl »

Na liczniku nie ma kontrolki EPS tylko jest EPC :D a co do wyświetlanego symbolu trójkąta to tez mi się zapalił jak padł akumulator co strasznie mnie zdziwiło. Nie ma jednak powodów do obaw, nie świadczy to o niczym złym oprócz padniętego aku. Poprostu jest podpięta pod jakiś obwód i dlatego się zapala. Jeśli było by to EPC to trzeba skontaktować się z mechanikiem. Pozdrawiam
P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

oki, dziękuje wszystkim. Więc jak to jest z tym akumulatorem ? ktoś wie ile może kosztować odpowiednik do mojej polówki 1.4tdi ? Zależałoby mi żeby był dość dobry, tak żeby kilka zim pociągnął :)

Ps. Dziś w nocy było -22 stopnie i znowu boję się że nie odpale.

a właśnie. Czy jeżeli dojdzie do sytuacji że nie odpalę (jeszcze nigdy się to nie zdarzyło) to czy mogę wtedy podłączyć prostownik i z niego jakoś odpalić ? Czy lepiej jednak odłączyć klamę aku i podładować najpierw akumulator po to żeby potem z niego normalnie odpalić ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”