zapłon to ja sobie sam ustawiam n ustawiałem juz w niejednym aucie i problemów nie było nawet kiedyś kolego pojechał na lampie sprawdzić i gość nawet nie ruszał nic bo było gites ustawione. Najlepiej podjedz do warsztatu to ustawią Tobie;)
PozdraVWiam
super. to podjadę do mechanika niech spr sondę i ustawia zapolon. dzisiaj w mojej okolicy znalazłem mechanika który ma licencje tylko na VW i audi. tak się stało ze z kumplem podjechałem bo sharan coś mu nawala. jak sie z nim umuwie jutro na określony termin to zraraz po badaniu dam znać koledzy co się stało z moim leśnym cackiem
do usłyszenia VWmaniacy :oki:
[quote=""piotras 86C2f""]kolunio21 chyba miałeś racje z tym przestawieniem zapłonu :victory: troszeczkę go przestawiłem i pola od razu jakby lepiej chodziła i była nieco żwawsza, zobzczymy jak będzie jutro rano po nocy spędzonej na mrozie [/quote]
pomogło problem nierównej pracy po odpaleniu minął i silnik jest jakby trochę żywszy, ale pozostały mi nadal falujące obroty na biegu jałowym :niewiem:
ponownie mam problem z moją polą: jak w temacie. już kończą mi się pomysły co to może być, wszystko co było napisane mam praktycznie wymienione lub sprawdzone. może mi ktoś polecić jakiś warsztat gdzie sprawdzą mi czy sonda lambda działa poprawnie i sprawdzą lub wyregulują ustawienia tps'a??? najlepiej z okolic gdańska, starogardu gdańskiego lub tczewa :beg:
Co do lambdy to sam możesz sprawdzić nie ma dużej filozofi wystarczy multimetr i do dzieła wtyczka jest tuż pod obudową filtra powietrza przymcowana do kolektora ssącego są tam dwie ta przy kolektorze jest od lambdy, wchodzą do niej 3 przewody 2 białe i czarny sygnałowy, nie zdejmując wtyczki wtykasz końcówke miernika a drugą do masy napięcie na labdzie powino falować od 0.2do0.8V oczywiście silnik musi chodzić i być rozgrzany! a z drugiej strony wypnij wtyczke i pojeździj troche zobaczysz co będzie sie działo:)
PozddraVWiam
Ja mam podobny problem do opisywanych tutaj :/ polo nie chce chodzic na biegu jałowym... tylko momentami przechodzi na kilkanascie sekund, potem obroty spadaja i polo gasnie. Także przy jeździe gdy wciskam pedał gazu to zaczyna szarpać. Pomyślałem ze to moze przez sąde lambda.... co ciekawe, po odlączeniu jej silik chodzi tak samo jak z podlączona, nie ma żadnej róznicy w zachowaniu. Czy tak powinno być :?: :?:
[quote=""Coliin""]Ja mam podobny problem do opisywanych tutaj :/ polo nie chce chodzic na biegu jałowym... tylko momentami przechodzi na kilkanascie sekund, potem obroty spadaja i polo gasnie. Także przy jeździe gdy wciskam pedał gazu to zaczyna szarpać. Pomyślałem ze to moze przez sąde lambda.... co ciekawe, po odlączeniu jej silik chodzi tak samo jak z podlączona, nie ma żadnej róznicy w zachowaniu. Czy tak powinno być :?: :?:[/quote]
zacznij od sprawdzenia gumowej podkladki pod wtryskiem - jak lapie gdzies powietrze (nawet jak tego nie slychac) bo beda smieszne objawy z obrotami ... w mojej poli mialem juz chyba wszystkie mozliwe objawy i tyle tez czesci wymienionych ... skonczylo sie na podkladce - jednej z 3 ktore mialem bo pierwsza sie rozerwala (TOPRAN) uznali reklamacje, druga jakas lepsza za 60 zl od zle wpietego malego przeworu podcisnienia (zatkany byl) wyssalo gume i zrobila sie bulwa ktora blokowala dostep dodatkowego powietrza i oparow z filtra z weglem aktywnym i w koncu zalozona nowa po wymianie z uznanej reklamacji (bo juz nie bylo nic innego na dana chwile) i jak na razie chodzi ale przypuszczam ze i tak poleci za jakis czas i wsadze FEBI
Co do gumy to polecam FEBI jest droższa ale jakość wykonania gołym okiem widzialna:) A co do objawów to tak jakolega wyżej napisal guma pod lupe, mały test ściągnij cały filtr, weź jakiś dezodorant i psikaj wokół wtrysku jak auto zacznie gorzej chodzić lub obroty się zwiększą to guma kaput.
PozdraVWiam
oglądałem tą podstawke pod gażnikiem. u mnie o dziwo jest ona plastikowa i z dwoch stron jest oklejona jakimis zielonymi uszczelkami.nie wiem dlaczego ktos założyła taka. dodam że jest to oryginał VW. sprawdzałem w katalogu części i jest w nim taka właśnie podkładka. Wszędzie piszą o gumowej a tu taka. Wiec pozostaje mi sprawdzenie szczelnosci jak kolega mówił...