[6n2] VAG - Błąd 00530

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] VAG - Błąd 00530

Post autor: ozzy »

Witam, mam pytanie, dzisiaj po przeskanowaniu vagiem pokazał błąd 00530 czyli błąd czujnika pozycji przepustnicy.

Błąd skasowałem ale nie wiem skąd mógł się wziąć, przepustnica czyściłem i adaptowałem jakiś miesiąc temu wraz z wymianą wszelkich płynów i filtrów.

Co ok. tydzień przy okazji mycia podłączam się do kompa i nigdy nic takiego się nie pokazało.

Nie mam żadnych problemów z samochodem, odpalam przy -15 za pierwszym razem, silnik działa normalnie, nie szarpie, nie gaśnie, wszystko jest ok. Obroty nie falują, są w normie.Spalanie również bez zmian. Sprawdzałem przewody, wtyczkę - jest ok.

Proszę o jakieś sugestie na temat tego błędu za które z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Nie stresuj się tym.
Jak pojawi się kolejny raz - to sprawdź połączenia elektryczne, czy nie są zabrudzone i czy wtyczki pewnie siedzą.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ściagnij puszkę z filtrem powietrza i dostaniesz się do przepustnicy tam jest w niej wtyczka wyciągnij i sprawdź czy wtyki są czyste i czy nie ma rdzy ewentualnie przeczyść
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

Dzięki, sprawdzę. Lecz z drugiej strony trochę się dziwię, całość jakiś miesiąc temu była czyszczona, a styki psiknąłem sprayem do kontaktów.
No ale cóż, może zima daje się we znaki :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”