Akumulator? Rozrusznik? Ciężko pali jak ciepłe i zimne...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Witam pozwolicie ze sie przyłacze mi tez chyba pada aku bo autko jesli odpalam każdego dnia to jest ok ale jak juz postoi tak około 3 dni nie odpalany to ledwo co aku daje rade kercic .Raczej nie jest to wina rozrusznika bo wystarczy ze odpale autko i i po około 30 sekundach zgasze i ponownie prubuje odpalic to kręci jak głupi.Dzis jak poszedłem rano go odpalic to nawet było widoczne ze kontrolki sie słabiej paliły ( wyglada na to ze aku nie trzyyma),a jak odpaliłem auto pochodziło to po zgaszeniu kontrolki w zegarach od razu nabrały barwy czewronej.Jak kilka dni temu były mrozy -4 do -8 to tez nie kercił rewelacyjnie ale spokojnie dawał rade.Mysle nad zmiana akumulatora mam polo 1.0 i mysle nad aku 45ah Boscha lub centry tylko zastanawiam sie czy to nie będzie za duży akumulator na ten silnik ,może wziac miejsz co ??
RUMAK
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

ja ostatnio rozebralem w polowce rozrusznik na drobny mak. przeropowalem go oraz przesmarowalem czesci mechaniczne tulejki i przekladnie planetarna. rozrusznik odrazu zaczal krecic zrywniej. zreszta jak krecilem za bendix to przed rozebraniem bylo ciezko przekreci reka a po operacji juz pieknie sie krecil.
Awatar użytkownika
lukasz6oo

U mnie rozrusznik kerci ok ale jesli miał bym go juz wyciagnac to wolał bym go zregenerowac od razu .Powiecccie jaki aku dobrac do mojej 6n-ki?????
RUMAK
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote=""lukasz6oo""]U mnie rozrusznik kerci ok ale jesli miał bym go juz wyciagnac to wolał bym go zregenerowac od razu .Powiecccie jaki aku dobrac do mojej 6n-ki?????[/quote]

aku im wiekszy tym lepiej( z duzym pradem rozruchowym) ale zeby sie zmiescil pod maske. Ja wstawilem usiebie od golfa 4 tdi 74 AH 680A tylko deczko wycialem podstawe plastikowa.
Rozrusznik regenerowac? tam nie ma co regenerowac. Poprostu rozbierz, przeczysc i przesmaruj. W zasadzie w AEF nie ma tam duzo roboty ani kanal ni ejest potrzebny. Cala robota na godzine gora 1,5
Awatar użytkownika
lukasz6oo

Piszac regenerowac miałe ma mysli wymiane tulejek ,szczotek.A co do aku kumpel oferuje mi centre Future 47ah mówi ze to najwyzsza pułka centry .Ale z drugiej strony to poco mi do 1.0 az tak spory akumulator
RUMAK
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”