Przegub?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Przegub?

Post autor: Lobuz »

Witam

Coś sie strasznie tłucze w prawym przednim kole, podejrzewam, że to przegub zewnętrzny, chociaż był wymieniany jakies 3 miesiące temu... Mam sportowe zawieszenie 80/60 i wiem, że przez to wszystko sie szybciej zużywa itp itd teraz moje pytanko jesli to przegub to jaki tzn, moze jakis wytrzymalsze są czy cos takiego (silnik 1.3 40kw pełny wtrysk) i gdzie we Wrocku zrobie to po studencku czyli TANIOOO:P
Z góry dzięki za odp:)
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

A tlucze Ci sie caly czas? Bo przeguby slychac zazwyczaj podczas jazdy w zakrecie. Moglo Ci sie takze juz wystukac lozysko na kolumnie McPersona. Kumpel tak mial w golfie mk3, zmienil zawias na gwint i kupil jakies "sportowe" lozyka, po 2 miesiacach sie jedno rozsypalo to zalozyl stare. I wlasnie mu to tak stukalo.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Raczej przegub odpada, bo to sie tłucze na dziurach i nie ma takich objawów jak przegub, że przy ruszaniu itp
w piątek zobaczy to mechanik więc wtedy będzie wszysko wiadomo, no właśnie, ja nic jeszcze nie wymieniałem a już troche kilosów natłukłem na tym sportowym zawieszeniu... mam nadzieję, że to nic poważnego:)
m
maurizio06
Newbie
Newbie

Post autor: maurizio06 »

w pierwszej kolejności sprawdź gumy ochraniające przegub- czy nie są uszkodzone i czy nie wypływa smar, jeżeli tak to duże prawdopodobieństwo, że to przegub. Jedź na jakiś duży plac i podkręć koła na max( raz w jedną, raz w drugą) i i ruszając wsłuchuj się czy nie słychać klekotania- oznaka uszkodzenia przegubu. Ile zapłaciłeś ostatnio za sam przegub który wymieniałeś? Tu lepiej nie oszczędzać, koszt znośnego przegubu ok 140pln.

-- Śro Gru 03, 2008 8:16 pm --

Z drugiej strony może to być łożysko w kole. Na postoju podejdź do koła kucnij i postaraj sie poruszac do siebie i od siebie kolo. jak wyczujesz luz to masz "cos"z łozyskiem , ale najlepiej zrobić ten test na statecznym podnośniku . Koszt łożyska ok 30pln, wymiana tyle samo
Obrazek
----sie leje, sie jedzie---
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Kolega napisal ze przegub odpada. Bo nie sa to objawy na niego wskazujace.
Ale lozysko jesli jest juz "leciwe" albo na "wykonczeniu" wyje. Ja stawiam na zuzyte lozysko na McPersonie.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Dzięki chłopaki za pomoc, ale temat do zamknięcia, auto na dniach sprzedaje, problem bedzie mial nowy wlasciciel.
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: horses »

U mnie na dziurach to tlucze sie np przekladnia kierownicza ;)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2008, 22:29 przez horses, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

marcin86
kto stawiał tak jak kolega to trafił, łożysko amortyzatora czy McPersona pada, jednak gleba robi swoje;p
a tak przy okazji, Pulo nie sprzedane, zostaje ze mną, nowe plany, nowy felunek, więcej niedługo w moim temacie^^
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: horses »

Czyli co ostatecznie padlo ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Poduszka i łożysko amora przedniego, to które jest na samej górze, bezpośrednio przy budzie, że tak napisze;p
Dzięki za pomoc i wesołych świąt życzę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”