Witajcie,
zwracam się z prośbą, bo pierwszy raz za 8 lat użytkowania tego samochodu trafiła mi się usterka, której nie mogę zdiagnozować....
VW POLO 9N
2004 rocznik
1.4 16v 75km 55kw benzyna
kod silnika BBY
Otóż od pewnego czasu, gdy silnika osiąga temperaturę roboczą auto zaczyna szarpać (tak jakby miało nagle zgasnąć), a często przy dojechaniu np do świateł gaśnie. Podłączony komputer wykazał problem z przepustnicą (została wymieniona, zrobiona adaptacja), niestety problem nie zniknął... Mechanik rozłożył ręce, bo po ponownym podłączeniu komputer nie wykazuje żadnego błędu. Dodam, że gdy już zgaśnie, to odpala bez problemu. Nie ma też problemu z rozruchem zimnego silnika (na zimnym nigdy wyżej wymienione objawy się nie zdarzają). Nie chcę wymieniać połowy samochodu licząc na to, że wreszcie trafię na winowajcę całego zamieszania, jutro mam w planach wymienić świecie. Zaznaczam też, że nie świeci się żadna kontrolka typu check czy coś innego. Może ktoś miał już podobną sytuację i wie co mogło się zepsuć? Łatwiej byłoby, jakby zaświeciła się jakaś kontrolka, no ale.....
Dodam jeszcze, że zaczęło się od tego gaśnięcia na światłach, a szarpanie przyszło później.