Witam serdecznie Forumowiczów. jestem świeży na forum moje Polo to 86c2f '93 1.4d. proszę was wszystkich o pomoc. problem dotyczy skrzyni biegów, wiem, że temat nie jest nowy, ale mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie za powtórki. mam, a raczej miałem skrzynię piątkę. miałem wyciek spod uszczelki pod końcowym deklem w skrzyni i piątka zaczęła wyskakiwać najpierw sporadycznie potem coraz częściej, a obecnie w ogóle już jej nie używam, bo wyskakuje zaraz po wrzuceniu, dodatkowo szarpie całą skrzynią na piątce. mechanik jest zdania, że skrzynia jest do wymiany. warsztat życzy sobie 1100 za usługę- za wysokie koszta. dlatego mam pytanie. może ktoś się orientuje czy do 1,4d nie pasowałaby skrzynia z np. golfa I 1.5d albo golfa II 1,6d albo z 86c2f ale benzynowego 1,3? może jeszcze da się tą starą skrzynię zregenerować, tylko czy warto? może ktoś ma namiar na skrzynię pięciobiegową na Śląsku? bardzo proszę o pomoc. chociaż na czwórce da się jeździć 120km/h to już przy 80 jazda ma niewiele wspólnego z komfortem, silnik wyje, spalanie poskoczyło, że szkoda gadać. boję się na dłuższą metę o silnik. jeżdżę ta już 3 miesiące i mam dość, pora coś z tym zrobić, tym bardziej, że mam teraz więcej wolnego czasu i wygospodarowane fundusze. z tego co wiem to problemy z pięciobiegowymi skrzyniami nie należą do rzadkości, dlatego mam nadzieję, że ktoś mi coś sensownego doradzi.
VW Polo - praktyczny~ekonomiczny~niezawodny~ponadczasowy
mam moze 6n ale mialem podobny problem... hmm,ale miałem stara skrzynie i mechanik przelozyl mi tylko synchronizator z 5 biegu i jakies tam widełki.. teraz śmiga wszystko ok.. koszt coś ponad 60 zł plus olej do skrzyni
Z tego co się orientuje to piąty bieg do tych skrzyń jest drogą imprezą radził bym sie rozejrzeć za używana skrzynią można dostać tylko trzeba dobrze poszukać;) ja mam skrzynie od 6N pasuje elegancko i śmiga:) koszt skrzyni "5"to 300 do 500 zł. Ewentualnie przełożenie to mechanicy wołają od 200zł ja sam wkładałem(dodam że pierwszy raz takie coś robiłe:D) filozofi wielkiej nie ma tylko troche chęci no i dobre klucze bo miejsca niewiele jest;/