Witam kupiłem ostatnio Polo 3 z silnikiem 1.0 i nie działa mi prędkościomierz. Od właściciela dostałem cześć na wymianę, jest to jakaś kostka którą ponoć muszę wkręcić gdzieś do skrzyni biegów, Problem w tym ze szukałem tego i nie umie znaleść. Czy mógł by ktoś napisać mniej więcej w którym miejscu to jest. Z góry dzięki.
zgadza sie te czesc a raczej sensor wkrecasz w skrzynie biegow,da sie to zrobic od gory(troche ciezko ale sie da)po podniesieniu maski (trzeba sie troche nagimnastykowac).Jak podniesiesz maske zobacz na korpus (obudowe)skrzyni biegow (mniej wiecej po jej prawej stronie)powinien wystawac taki wlasnie czujnik do ktorego jest wpiety wtyk(na trzy piny)wystarczy go wykrecic i wkrecic nowy.Na bank go zobaczysz jak podniesiesz maske powodzenia.
Witam odkopię wątek żeby nowego nie zakładać. Posiadam 6N 1,3 ADX i nie działa mi prędkościomierz oraz nie nabija dystansu. Sterowane jest to linką czy jakoś elektronicznie i co mogło paść? No i jak to naprawić ?
Ja też się podłącze do tego wątku. Nie działa mi prędkościomierz i dystans przejechanych kilometrów nie nabija ich. Chcę sprawdzić czy wskazówka prędkościomierza wychyli się jeśli podam prąd na wtyczkę od czujnika przy skrzyni. Jeśli się wychyli tzn. że nie działa czujnik. Do których styków mam się podłączyć? Ponieważ we wtyczce są 3.
[quote=""axit""]Witam odkopię wątek żeby nowego nie zakładać. Posiadam 6N 1,3 ADX i nie działa mi prędkościomierz oraz nie nabija dystansu. Sterowane jest to linką czy jakoś elektronicznie i co mogło paść? No i jak to naprawić ?[/quote]
Jeśli masz wyświetlacz ciekłokrystaliczny to sterowanie jest impulsatorem w skrzyni. Jeśli okienko z bębenkami cyfrowymi to linka. Jeśli masz linkę to należy sprawdzić stan linki oraz czy się obraca wraz z ruchem auta. Moze być potrzeba wymiany zębatki. Jeśli linka się obraca no to niestety licznik.
[quote=""Tomek92""]Ja też się podłącze do tego wątku. Nie działa mi prędkościomierz i dystans przejechanych kilometrów nie nabija ich. Chcę sprawdzić czy wskazówka prędkościomierza wychyli się jeśli podam prąd na wtyczkę od czujnika przy skrzyni. Jeśli się wychyli tzn. że nie działa czujnik. Do których styków mam się podłączyć? Ponieważ we wtyczce są 3.
Silnik 1.0 AER, 98r.[/quote] Nie podejmowałbym takich prób. Nie wiesz jakie parametry ma impuls na licznik. A lepiej byłoby nie usmażyć licznik. Podejrzewam, że w impulsatorze jest czujnik halla i skorzystałbym z metody sprawdzania działania dla układów zapłonowych (miernik w rękę i heja).