Jesli temat był proszę o link bo nie znalazłem. Ale do tematu - jest silnik MPI a chcę 16v wiec zasadnicza różnica to głowica, dół silnika jest chyba taki sam a jak komp, wydech itp Trzeba
zmienic cały kompletny silnik i co jeszcze
Zależy o które 1.4 16v ci chodzi bo np. w 1.4 16v 100 kucy blok jest inny niż w 8v a taki sam jak w 1.6 16 v z gti. Co do 1.4 16v 75 kucy nie wiem, niech ktoś madrzejszy się wypowie.
Zwykle kompy są inne i pojawiają się różnice w osprzęcie jak kolektor wydechowy/dolotowy itp..
dużo łatwiej będzie wjechać z nowym silnikiem. Oczywiście proponuje coś więcej niż 1.4 :] Jak się bawić to się bawić. Ostatnimi czasy jest spory wysyp złomowanych polo GTi więc części jest dość sporo.
Silnik należy kupić z odpowiednim osprzętem i okablowaniem + komp. Dodatkowo zwiększając dwukrotnie moc w aucie warto pomyśleć czym go zatrzymać. W standarcie mamy 239mm tarcze. no cóż lekko mówiąc jest to za mało. Min tarcze od GTi czyli 256mm. Jednak żeby to weszło trzeba zmienić zwrotnice, zaciski i jarzma. Można dodatkowo pomyśleć o tarczach na tylnej belce. Skoro autko ma latać szybko wypadało by go obniżyć i usztywnić <==> czyli gwint się kłania. najlepiej taki z regulacją sztywności.
Zabawa jest dość droga ale jeżeli chcesz się w to bawić to silnik zostaw sobie na koniec. Zrób zawieche, heble, kup ładną fele. Jak stwierdzisz że cie stać i masz przygotowane auto to pakuj silnik
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW