mam do was małe pytanie, a mianowicie: Moja świeżo zakupiona polówka ma takie troche dziwne obroty. jak ją wypuszcze na "luz" to obroty troszkę spadną (o jakieś 50) później się podniosą i za chwile ustabilizują. czy to tak powinno być ? czy może jednak podjechać z nią na komputer ?
mam jeszcze pytanie co do tych obrotów.
Czy możliwe aby czujnik temperatury wody lub powietrza był uszkodzony i dlatego falują obroty ?
Wie ktoś może jeszcze jakie powinno być wskazanie na omomierzu wartości sprawnego czujnika ?
mialem tak samo jak ty a nawet gorzej czyszczenie i adaptacja przepustnicy i po problemie.
Cala operacja czyszczenia zajela mi 20 min z wykreceniem i zalozeniem przepustnicy - zrob to u siebie bo warto. :piwo:
Pamiętaj że po czyszczeniu przeustnicy konieczna jest jej adaptacja. Jeżeli twój silnik nie zaadaptuje jej sam to trzeba to zrobić VAG'iem. A raczej tak będzie że trzeba kompem adaptować.
[quote=""Goozik""]pottrezba na to ok 100 km[/quote]
Ale nie każdy silnik się zaadaptuje. Np. AEX tylko VAG'iem można zaadaptować. Przynajmniej tak wyczytałem na forum.
A swoją drogą to ma ktoś może coś w rodzaju rozpiski jakie silnik adaptują się same, a jakie trzeba VAG'iem traktować?? Myślę że taka informacja by się przydała.
a Macie może jakiegoś tutoriala jak oczyścić tą przepustnicę ? pamiętam że gdzieś widziałem taki na forum a teraz nie mogę go znaleźć. Jeśli by ktoś dał mi dobrą stronkę to bym był wdzięczny.
mam do was małe pytanie, a mianowicie: Moja świeżo zakupiona polówka ma takie troche dziwne obroty. jak ją wypuszcze na "luz" to obroty troszkę spadną (o jakieś 50) później się podniosą i za chwile ustabilizują. czy to tak powinno być ? czy może jednak podjechać z nią na komputer ?[/quote]
Objaw jest jak najbardziej prawidłowy, przynajmniej dla niektórych silników ( np. AER ).
Dopóki wyrzucenie na luz nie powoduje wahnięcia obrotów do zgaśnięcia silnika - przepustnicy nie warto ruszać - chocby dlatego, że operacja to kłopotliwa i niezbyt bezpieczna dla zespołu przepustnicy.
Na marginesie : AER NA PEWNO adaptue się sam w czasie jazdy.
szczerze powiedziawszy to niewiem jaki mam typ silnika (gdzie się do właściwie sprawdza?).
Jest to polo XXL z 97roku z października już z tymi nowymi zegarami o pojemności silnika 1,4 i mocy 75koni.
a co do tych obrotów to jest też tak że... Gdy hamuje silnikiem i obroty przy tym hamowaniu spadną do poziomu około 1200-1300 i wcisne sprzęgło samochód potrafi zgasnąć lub zapalić się na chwile kontrolka akumulatora - wtedy obroty się podnoszą i samochód nie gaśnie.