Witam
Mam pytanko odnośnie podświetlenia zapalniczki w polusi chyba padła żaróweczka ale za cholerę nie wiem jak ją wyciągnąć żeby czegoś nie połamać. Może ktoś z was wyjmował tą żaróweczke;)
Bawiłem się z tym. Jakaś taka strasznie dziwna żarówka tam była. Jakoś to tam przerobiłem i po jednym dniu padło... Ważne, że nawiewy są podswiętlone ;]
Z tą żarówką podświetlenia jest spory problem - jest zagrzana na ciepło w oryginalnej oprawce. ja już kolejną naprawiam zastępując ją żarówką 12V "z długimi wąsami" lub tzw. "sztorcową bezcokołową" 12V 1,2W. Wyjmowanie całej oprawy gniazda zapalniczki nie polecam bo demontaż jest bardzo trudny, a poza tym gniazdo łapie potem luzy.
Najlepiej zdemontuj popielniczkę, potem osłonę pokręteł nawiewu, odkręć część panela razem z gniazdem zapalniczki i próbuj wydostać czarną oprawkę podświetlenia do tyłu. Wyjmij wtyczkę zasilania gniazda. Potem trzeba wyrwać druciki ze starej żarówki i wsadzić nową żarówkę.
Montaż w odwrotnej kolejności.
dioda nawet po spilowaniu daje mizerny efekt .. pozatym juz lepiej kupic diode szeroko-kątną , ale niestety w tym przypadku nic nie zastąpi zwyklej żarówki , chyba że folia EL .. aha i taka mala uwaga .. na samym rezystorze dlugo to nie pochodzi ,pozatym sprzedawcy dobieraja na oko taki rezystor ,a kazda dioda jest inna .. nalezy jeszcze wpiąć zenerke..
Ja też kombinowałem z diodami ale zakupiłem diody 12V (mniej zabawy a efekt ten sam;) ) cenowo prawie to samo wyszło co zwykłe plus rezystor jak narazie wszystko świeci w jak nalepszym porządku:)