Witam
wiem że bylo wiele tematów na ten temat ale mam pytanie odnosnie: http://www.vag-com.pl/adaptacja-przepustnicy.htm
w podanym wyzej linku są podane rozne metody adaptacji ktora jest odpowiednia dla mojego silnika ?
Jako, że temat tyczy się adaptacji przepustnicy, na marginesie chciałbym spytać forumowiczów.
Mój sąsiad niedawno wyjechał na weekend nad morze do swojej ciotki 6N2-ką 1.4 16V, podczas jazdy falowały mu obroty.
Po kilku telefonach do znajomych padło na brudną przepustnicę.
Na miejscu z swoim wujkiem wyciągnęli i wyczyścili przepustnicę na błysk.
Niestety nie mieli dostępu do kompa, tymbardziej VAGa, aby pokasować przy okazji błędy i dokonać adaptacji.
Było czas wracać, więc złożyli wszystko do kupy i bez adaptacji auto normalnie odpaliło i wróciło o własnych siłach.
Do dzisiaj nie ma żadnego problemu z obrotami, silnik pracuje jak należy, wszystko gra.
I tak już jeździ ponad tydzień bez zająknięcia.
Moje pytanie, czy adaptacja jest naprawdę konieczna, skoro ten przypadek pokazał, że bez tego auto pracuje normalnie?
Dodam, że po powrocie podpięliśmy auto pod VAG i zero błędów.
Więc jak to naprawdę jest, co się może teoretycznie stać po wyczyszczeniu przepustnicy a bez wykonania w/w wymienionej adaptacji?
Ok nie bylo pytania jednak po glebszym wczytaniu się w tekst wydaje mi się w 99% ze jest to pierwszy opis a jesli nie to jak podepne pod VAGA to bede widzial protokol ;] pozdro
Ozzy co do twojego pytania to teoretycznie przepustnica sama powinna się ustawić po jakims tam przebiegu chyba ok. 100 km
A samochód od razu jeździł jak powinien i nic do dzisiaj się z nim nie dzieje.
Zainteresowało mnie to jednak, jak to naprawdę jest.
Wedle instrukcji nawet odpięcie aku wymusza na użytkowniku przeprowadzenie ponownej adaptacji...hm niezbadane są wyroki...
Ja tez czyscilem przepustnice nie majac jeszcze vaga,po prostu odpiolem kleme od aku zanim wyciagnalem przepustnice,a po wyczyszczeniu i zlozeniu wpiolem i nie trzeba bylo nic adaptowac,wydaje mi sie ze jak odepniesz kleme to komp wraca do ustawiem fabrycznych i adaptacja jest niepotrzebna .pozdro