Kontrolka świec żarowych / rozrusznik- problemy z odpalaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Kontrolka świec żarowych / rozrusznik- problemy z odpalaniem

Post autor: chalabala »

Auto to Vw polo 6N 1998 1,7 SDI z silnikiem AKU

Chciałbym się podzielić z wami swoją usterką, może dostanę jakąś ciekawą podpowiedź. Od razu wspomnę, że przeszukałem forum i nie znalezłem konkretnej odpowiedzi w związku ze swoim problemem.
Pod VAG'a jeszcze nie zdążyłem podłączyć auta - ale to jedynie umożliwi mi odczytać błąd i w porywach go wykasować (skutek, a nie przyczynę problemu).

Sytuacja powiedzmy od zeszłej zimy - przy niskich temperaturach problemy z odpalaniem (zdecydowanie większe niż normalnie). Akumulator oczywiście sprawny i o większej pojemności niż standardowy.
Zawsze wyłączam wszystkie dodatkowe źródła poboru prądu przed odpalaniem (światło kabiny, radio, nadmuch etc, podgrzewanie etc.) - czekam aż zgaśnie kontrolka i usłyszę charakterystyczny odgłos (ew. czasem czynność nagrzewania świec powtarzałem nawet dwukrotnie) - czasem pomagało, czasem nie - jak za długo to akumulator miał mało siły. Jak za krótko to rozrusznik ledwo żył ale nie chciał odpalić i tez w końcu aku siadał.
"Spec" kazał mi wymienić świece - nowe Bosha - przy niskich temperaturach niewiele pomogło.

Przez lato było względnie ok - ost. nim chłodniej tym dłużej musiałem kręcić żeby go odpalić (nie było mowy, że przekręcam i startuje). Jak odpałał po dłuższym kręceniu to z rury wydechowej szedł bardzo ciemny i gęsty dym..
Ost po pracy, gdy temp. spadła poniżej 5st. (możliwie, że za długo nagrzewałem) niestety nie odpalił. Tak go męczyłem, że aż z rozrusznika poszła para. Na kable go nie mogłem odpalić. Zaskoczył dopiero przy holowaniu.
Niestety od tej chwili gdy zapalę po chwili włącza się i mryga kontrolka świec żarowych - przez cały czas gdy auto jest odpalone...? Jestem w stanie uruchomić auto ale rozrusznik czasem daje o sobie znać i zaskrzeczy.

Czy mam się zając rozrusznikiem/bendixem - sprawdzić znowu świece - a może to przewody lub altenator (szczotki były też wymieniane ponad rok temu)?

Macie jakieś pomysły - jeżeli ktoś przeczyta ten esej i będzie miał jakiś pomysł to bardzo chętnie się wczytam.

Pozdr!
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

a czy ktos kiedykolwiec sprawdzal ci kat wtrysku ? moze masz lekko przestawiony i lipa z zapalaniem. Ja mam ten sam silnik co ty i tez widze ze np jak jest cieplo na dworzu to odpala doslownie od strzala a jak jest zimno teraz rano to musi zrobic 2 obroty zeby zapalił. Przyczyna moze tez byc w paliwie, wtryskiwaczach. Skoro miga ci kontrolka swiec to znaczy ze masz jakis blad i musisz go odczytac na VAG-u. Alternator raczej nie ma tutaj nic wspolnego.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Przeważnie jak miga kontrolka świec to któraś ze świec jest na złom.
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

[quote=""Dziadek13""]Przeważnie jak miga kontrolka świec to któraś ze świec jest na złom.[/quote]

Niekoniecznie :P -> jeśli włączysz kluczyc i miga ta kontrolka to sprawdź (poruszaj) przekaźnikiem 104 -> w 1.9 AEF tak jest podpisany i powinno zaskoczyc
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Nie mam już problemu z migającą kontrolką świec.

Auto z trudem, ale odpala - czasem już po odpaleniu słychać zgrzyt rozrusznika..?
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

skoro odpala z trudem to pewnie swiece ci nie grzeja. U mnie odpala od strzała. Jak po odpaleniu slychac zgrzyty tzn ze bendix chyba sie zawiesze w rozruszniku i tak mozna sobie spalic rozrusznik.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Świece są na bank dobre, bo ich wymiana wcześniej nie przyniosła żadnego skutku;/

No nic, pojadę do jakiegoś magika, który pewnie będzie chciał wymienić wszystko po kolei:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”