[86c2f] Podświetlanie pokręteł nawiewów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

[86c2f] Podświetlanie pokręteł nawiewów

Post autor: kolunio21 »

Witam forumowiczow:)
Mam takie pytanko odnoście podświetlenia nawiewów jest tam jedna żaróweczka w plastikowym oplocie w motoryzacyjnych sklepach nie idzie kupić:/ odsyłają do serwisu VW.
Moje pytanie czy można zastąpić to np. jakims ledem(niebieskim) i jak to przerobić zeby był widoczny efekt. Cekam na wasze wypowiedzi, a może ktoś z was takie coś przerabiał;)
Awatar użytkownika
analogman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: analogman »

Leda wsadzasz takiego spiłowanego (wygląda jak walec) na 12V oczywiście i masz podświetlenie na inny kolor, bez problemu dostaniesz w sklepie elektronicznym.
sama żarówka te jest wymienna (wyciągasz ja z plastiku i masz szkło z wąsami) i można ją czasem znaleźć (np. na giełdzie samochodowej).
Problem w tym że kolory tworzy folia w plastiku na pokrętłach nawiewu i trzeba by ją wymienić, albo wsadzić białą diodę żeby kolory zostały (vw-zieleń rulez).
p
piotras 86C2f
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotras 86C2f »

taką żarówke bez problemu dostaniesz w każdym większym hipermarkiecie, ja w zeszłym tygodniu kupiłem takie żaróweczki w auchan na dziale z akcesoriami samochodowymi mają symbol T5 o ile dobrze pamietam, zapłaciłem 2 zł za dwie sztuki, żeby to wymienić trzeba wyciągnąć tą plastikową oprawkę w której znajduje się żaróweczka nastepnie wyciągnąć dwa metalowe styki które są z tyłu oprawki i wymienić żarówke, wszystko jest dziecinnie proste, nawet nie trzeba nic rozkręcać, powodzenia :)
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

teraz juz wszystko wiem dzieki panowie:) jeszcze tylko mały niuans z czym zastapić ta folie ja bym sobie chciał niebieskiego leda wlozyc;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

zeskanowac folijke i przerbobic tak zeby wydrukowac to na kartce, potem zabezpieczyc folia przezroczysta
P
Pat
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Pat »

Mam podobny problem w 6N wsadziłem w miejsce białej czerwona diodę T5 i nie podświetla się totalnie nic może lekki różowy kolor jest widoczny mi się zdaje ze mam jakieś pęknięcie na tym plastiku co rozdziela światło z tej jednej diody na 3 pokrętła...
m
max05
Newbie
Newbie

Post autor: max05 »

Witam !!!
mam takie pytanie ?! może się wydawać banalna rzecz do zrobienie, ale mi sie nie udaje !!!
chodzi o to że nie mogę czy nie potrafię wyciągnąć tej żaróweczki co podświetla pokrętła
wszystko juz mam przygotowane ale nie wiem jak trzeba prawidłowo ją wyciągnąć ? ona jest w takim plastiku( u mnie zólty) i co dalej żadnego dojścia, prąd odłączony ? nie mam jak jej złapać ? prosze o pomoc ?
moje pierwsze polo !!! :):)
v
vitodr
Newbie
Newbie

Post autor: vitodr »

ja swoja potłukłem i wygrzebałem resztki , ale spróbuj wyciągnąć od tyłu te blaszki z może wtedy żarówka wyjdzie
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Możecie pokazać fotki tych żarówek? Może to się po prostu wykręca?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
P
Pat
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Pat »

[quote=""Passlandis""]Oj nie nie, to jest problem z prądem na bank. Jak mówisz, że lekko świeci na różowo to znaczy ze dopływający prąd ma jakąś przeszkodę w postaci spalonego przewodnika prądu...[/quote]

Ale moja dioda świeci i to doskonale bije czerwienia dopóki nie założę całej reszty plastików na nią ;P wiec to raczej nie prąd jadę zaraz to robić mam drugi nawiew z Ibizy spróbuje to poprzekładać :)

-- Sob Wrz 19, 2009 1:27 pm --

[quote=""Artpolo""]Możecie pokazać fotki tych żarówek? Może to się po prostu wykręca?[/quote]

http://www.allegro.pl/item734781289_dio ... we_hq.html

Ja nie miałem problemu z wyciągnięciem starej żarówki
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Tak jak kolega "Passlandis" mówi lepiej dać wiecej diód ;-) ja usiebie w Poli wstawiłem 1 zamiast żarówki spiłowałem ją a nawet zrobiłem odbłyśnik i efekt jest mizerny:/ mam już drugi pomysł jak to zrobić dam znać co z tego wyjdzie;)
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

[quote=""Artpolo""]Możecie pokazać fotki tych żarówek?[/quote]
jakość nie najlepsza bo robione telefonem
Obrazek
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Co do podświetlenia nawiewu udało sie zrobić i efekty pracy nie poszły na marne:) w ten plasticzek przezroczysty powstawiałem w sumie 9 diód i naprawde ładnie to wygląda:) zrobie fotke to wstawie:)
Awatar użytkownika
neri603
Newbie
Newbie

Post autor: neri603 »

Witam.
Ja też się wziąłem za zmiane koloru na czerwony. Co prawda miałem parę wątpliwości np. jak zastąpić tą "zieloną vw rulez" wkładkę :) Pytałem w drukarni i tam poradzili mi jechać do firmy co robią reklamy (mają tam ploter). Byłem tam i powiedzieli mi że to zielone na wkładce to tzw: "szitodruk" :D Spokojnie można go zmyć denaturatem (w moim przypadku denaturat biały). Zmyłem to dzisiaj i wyszło pięknie :) Cała zieleń zeszła a pozostały tylko te czarne znaczki. Teraz czekam na diody by je tam wklepać i potem wrzucę fote jak mi to wyszło :)
Pozdrawiam

-- Czw Paź 29, 2009 10:38 pm --

Tak jak obiecałem:

Obrazek

Zastosowałem czerwone diody super flex.
By świeciło mocno i nie groziło spaleniem umieściłem tam 6 diod w wywiercone małe dziury w przezroczystym plastiku

Następny plan to zmiana koloru w przełącznikach tj. przeciwmgielne itp. Może wiecie jakie tam jest napięcie?
e
eggforever
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: eggforever »

Witam. U mnie również padło podświetlanie, lecz radio świeci na zielono więc reszta pozostała również zielona. Zastosowałem 5 diod 3mm białych zwykłych 12V. Przydała by się jeszcze jedna na dole by świecił znaczek wiatraka. Fotorelacja ponizej
Obrazek
Masz SHIH-TZU ?
Zajrzyj na http://www.shih-tzu.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”