[6n2] Spis rzeczy do wymiany

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

[6n2] Spis rzeczy do wymiany

Post autor: twister »

Witam, jestem nowy na tym forum. Trafiłem tu bo przedwczoraj kupiłem takie autko w Niemczech i podczas jazdy powrotnej skrystalizowała się ilość rzeczy, które będę musiał wymienić/naprawić w tym aucie. Chciałbym was prosić o wskazanie najlepszych wyborów pod względem ceny/jakości do poniższych elementów. Wiem, że przydałoby się określić typ silnika do niektórych z nich, ale sama nazwa producenta podzespołu moim przypadku będzie już wielką pomocą. Auto ma silnik 1.4 MPI (2001 rok). Na pierwszy rzut krótka lista do wymiany/naprawy:
1) Rozrząd - pasek + napinacze (Contitech, SKF?)
2) Pompa wody(SKF?)
3) Pasek alternatora + napinacz
4) Tarcze
5) Klocki hamulcowe (Brembo?)
6) Łożyska
7) Filtr paliwa
8) Poduszka silnika (?) - ocena mechanika, bo dość głośno pracuje
9) Linka hamulca ręcznego
10) Naprawa lub sama wymiana oleju w skrzyni biegów - czytałem, że mocno się zużywają a mi się wydaje, że na niektórych biegach słyszę w pewnych zakresach dodatkowy szum
11) Olej silnikowy
Za wskazanie szczegółów i ogólną pomoc przy wyborze odpowiednich elementów będę bardzo zobowiązany. Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Twister
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

1) Rozrząd- pasek najlepiej Contitech, napinacz SKF, Rouville)
2) Pompa wody Rouville, Graf
3) Pasek alternatora + napinacz ( tego jeszcze nie wymieniałem ale pewnie conti i skf lub rouville)
4) Tarcze jakiekolwiek kupisz to i tak szybciej się zużywają niż te oryginalne, ja mam tarcze brembo po roku już połowa ich poszła
5) Klocki hamulcowe (Brembo, ferodo,) ja mam klocki włoskie maff i dobrze ścierają się równomiernie, nie narzekam)
6) Łożyska (SKF)
7) Filtr paliwa (filtron) musisz sprawdzić pod bakiem jakie masz do niego złączki bo są dwa typy.
8) Poduszka silnika (?) - dziwne że się wychuśtała tak szybko, ja mam 150 tyś i niewymieniana jest ok.
9) Linka hamulca ręcznego (nie wymieniałem jeszcze nie wiem)
10) jeśli słychać jak skrzynia szumi czy też wyje ponad 70 km/h na biegach i przy hamowaniu silnikiem to już łożyska w skrzyni powoli zużyte, ale to czas pokaże, olej wymień w skrzyni i obadaj czy simering wybieraka nie przepuszcza oleju, to taka przypadłość polo, że cieknie z tego jak z kaczki jak nie dopilnujesz. Olej zalej jakiś dobry 75W90 syntetyk. Wchodzi 3,1 L.
11) Olej silnikowy wlewaj półsyntetyk 10W40 (w przypadku gdy masz mało nastukane kilosów to syntetyk 5W40)
civic r18a2/407 1,6 HDi
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Dzięki za wskazówki,
Po wizycie w warsztacie wymieniłem rozrząd wraz z pompą wody, klocki hamulcowe, łożysko z piastą z tyłu (boli), cylinderki hamulcowe, bo się rozwaliły (dlatego ręczny był słaby), wszystkie filtry i olej silnikowy. Silnik trochę głośno pracuje, ale podobno AUD tak mają. Poza tym powiedziano mi, że trochę zaczyna wyć pompa wspomagania, ale trzeba trochę pojeździć. Ma ktoś doświadczenia z pompą to takiego modelu?
Szukałem też opisu regulacji foteli, ale nie mogę nigdzie znaleźć, będę wdzięczny za użytecznego linka.
Obrazek
a
adam16
Newbie
Newbie

Post autor: adam16 »

u mnie też pompa wyje, ale mechanik odradził w tej chwili wymianę,
samochód był mało jezdzony więc prawdopodonbnie było wszystko pozapiekane,
jak konkretnie pompa wysiadzie to kupie uzywkę w necie za 120 pln
L
Lipson
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lipson »

[quote=""twister""]cylinderki hamulcowe, bo się rozwaliły (dlatego ręczny był słaby)[/quote] rozwaliły się?
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Dokładnie, rozwaliły się i uciekał płyn hamulcowy. Ale już są wymienione na nowe i ręczny teraz jest taki jak powinien.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”