z tego co mi wiadomo to przy włączonym silniku sonda powinna pracować w zakresie do 0,1-1 Volta, więcej to ci nie powiem jak jest z tą grzałką bo po prostu nie miałem takiej usterki póki co. Grzałka jest tylko po to aby przyśpieszyć prawidłowe działanie, rozgrzać sondę do temperatury pracy.
Ważne jest przy montażu sondy aby nie ucinać czy też lutować kabelków, raczej robi się styki na szybkozłączki, to mówił mi elektromechanik.
Napięcie sondy sprawdzisz dowolnym multimetrem, lub jak masz dostęp do programu Vagcom to podepnij polo pod kompa tam w blokach pomiarowych powinieneś znaleźć amplitudę sondy lambda, na biegu jałowym po podłączeniu powinna zarysować się na grafie taka sinusoida robiona przez zmienne napięcie sondy, przy prawidłowej jej pracy oscyluje ona w zakresie do 0,1-1 Volta z częstotliwością 1 Hz.Jeśli tego nie ma napięcie utrzymuje się np. na stałym poziomie np. 0,5 V to sonda działa nieprawidłowo .
PS Aby sprawdzić amplitudę sondy bardzo dokładnie stosuje się też oscyloskop do tego celu, no ale mało kto taki posiada.