[6n2] Podświetlanie kokpitu i tylnej tablicy po zam. aku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Lusii Lu
Newbie
Newbie

[6n2] Podświetlanie kokpitu i tylnej tablicy po zam. aku

Post autor: Lusii Lu »

Witam serdecznie i prosił bym o pomoc w sprawie świecącego się kokpitu i lampek podświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej po ponownym zamontowaniu akumulatora.
Problem miałem ze zbiorniczkiem spryskiwaczy, więc musiałem wymontować akumulator (przed wymont. było wszystko OK) po zamontowaniu aku zaświeciły się wszystkie światła kokpitu i nie mam pojęcia co może być przyczyną, ponieważ sprawdziłem wszystko na około akumulatora i kilka razy go rozłączałem a i tak nic się nie poprawiło. Może mieliście taki przypadek, proszę o info.
Pozdrawiam Michu
Awatar użytkownika
polo racer
Newbie
Newbie

Post autor: polo racer »

Przyczyną prawdopodobnie może być złe odpięcie akumulatora, powinno się odpiąć najpierw "-" a następnie "+". Podpiąć należy w odwrotną stronę czyli "+" potem "-". Upewnij się też czy wcześniej nie było ingerowane w instalacji.

Spróbuj zrobić zwarcie, a więc złącz klemy ze sobą na chwile, a następnie podepnij w kolejności "+" później "-".
L
Lusii Lu
Newbie
Newbie

Post autor: Lusii Lu »

Dziękuje za sugestie, tak też postąpiłem i nic nie pomaga. Zapomniałem jeszcze o istotnej sprawie, tzn. po pierwszym odłączeniu wszystko było ok ale za drugim razem jak odłączałem aku to najprawdopodobniej nie wyłączyłem zapłonu. To pewnie ma znaczenie ale jak się do tego zabrać, bo posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i komputer ale błedu nie było.
Proszę o pomoc jeżeli ktoś miał taki problem, bo mechanikę znam ale prądu nie rozumiem.
Pozdrawiam Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”