[6n2] Podłączenie śliniczków regulacji lampy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[6n2] Podłączenie śliniczków regulacji lampy.

Post autor: Jaco- »

Nie mam takiego komfortu w swoim Polo a myślę aby to zrobić.

Jak sprawdzić czy lampa w moim Polo jest do regulacji ręcznej czy elektrycznej ?

Jeśli nie mam silniczków na obecną chwilę to czy mam już instalację aby je zamontować i tylko podłączyć jak to było z halogenami?

Jakieś foty mile widziane.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Sam sobie odpowiem. Zajrzałem do lampy i mam manualną regulację. Kable są więc wystarczy tylko kupić komplet silniczków i wymontować manual i zamontować silniczki.

Da się to zrobić bez demontażu lampy ?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Mam już silniczki i dziś z racji fajnej pogody próbowałem zamontować. O ile dało się wymontować te stałe mocowania to stwierdziłem że w mojej lampie odbłyśnik się nie reguluje . Jak powinna wyglądać lampa gdzie ten silniczek ma zastosowanie ?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

O ile się nie mylę to wszystkie 6n2 mają fabrycznie zamontowaną regulację reflektorów. Jeśli masz lampy inne niż Hella to np. w lampach TYC czy DEPO są miejsca na zamontowanie silniczków.

Poniżej masz zdjęcie lampy TYC od tyłu z miejscem na silniczek. Widać tam też mocowanie główki mechanizmu regulacji.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2018, 14:58 przez adek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

No u mnie jest trochę inaczej. Miejsce do zamocowania jest ale te mocowanie główki jest poziome a nie jak tu w pionie.

Zrobię fotkę .
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Może nie uda mi się tak uchwycić jak na Twoim zdjęciu ale u mnie jest mocowanie w poziomie.

Silniczki zamontowane ale coś nie działają. Oczywiście zanim zamontowałem podłączałem bez montażu i też zero reakcji.

Może uszkodzone są ? Po włączeniu świateł nie mam podświetlenia regulacji . Może tu coś jest nie tak?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Silniczek widzę, że jest na miejscu. Ale nie widzę na tych zdjęciach wtyczki od silniczka. Jest podłączona do silniczka? Zdemontuj kratkę nawiewu i sprawdź czy masz podłączone wtyczki do regulacji jasności podświetlenia i regulatora reflektorów.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Otworzyłem dziś z zatrzasków obudowę silniczka. Sam silniczek pracuje po podaniu napięcia. Jak podam na piny zero reakcji. Padnięta elektronika . Wtyczka jest mała biała z trzema kablami. czarny, czerwony i fioletowy. Wtyczka jest taka sama jak na twoim zdjęciu . Jedynie kolory kabli są inne .

Odesłałem . Może kiedyś kupię nowe.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2018, 11:35 przez Jaco-, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Na Allegro jest sporo ofert z tymi silniczkami. Poszukaj, na pewno coś znajdziesz.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

adek1983 a może wiesz na którym z kabli w kostce powinien być plus + ? Bo skoro jest czerwony i czarny to myślę że czerwony to plus + a czarny minus.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Bazując na schemacie z 86c2F na jednym z przewodów powinno pojawiać się napięcie po włączeniu świateł mijania. Bo tylko wtedy działa regulacja. Możesz sprawdzić miernikiem, czy z któregoś przewodu od silniczka jest przejście na stopkę przewód od żarówki świateł mijania.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Miernikiem nie sprawdziłem ale probówką. Mam taką na 12V i okazuje się że prąd tam jest cały czas po przekręceniu kluczyka aby zapalił się  tzw. zapłon. Oczywiście po odpaleniu jest cały czas. Prąd jest na kablu czarnym i fioletowym. Czarny ( + )  a fioletowy ( - ) . To sprawdziłem podłączając kolejno raz jeden a raz drugi do klem akumulatora.

Rozbierałem też nawiew i wyjmowałem przełącznik.  Wiecie że tam nie ma żarówek tylko są czerwone diody ?

Na razie wstrzymam się z zakupem drugich. Mnie się wydaje że skoro wymontowałem te stałe uchwyty czy silniczki odbłyśnik powinien się ruszać w pionie a tu można by powiedzieć w ogóle się nie rusza.

Może te moje lampy są tylko w manualu?

A tak wygląda wtyczka:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Silniczki powinny zadziałać w momencie kręcenia regulatorem. Dajesz na minimum albo na maksimum i podłączone silniczki powinny ruszyć. Sprawdź na silniczkach nie włożonych do lamp tylko podłączonych do tych wtyczek.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

adek1983 pisze: . Sprawdź na silniczkach nie włożonych do lamp tylko podłączonych do tych wtyczek.
Tak sprawdzałem i nie ruszały. Już je odesłałem więc nie mam już co sprawdzać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”