Elektryczne lusterka - swap - pytania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Elektryczne lusterka - swap - pytania

Post autor: paffcio »

Witajcie,
mam okazje kupić komplet elektrycznych i podgrzewanych lusterek do 6N wraz z ori wiązką. Tutaj rodzi się tylko pytanie, jak te listerka podłączyc ?

Gdzie sie wpiąć w ori instalacje, zeby wszystko ladne pracowało ? Macie jakies schematy instalcji czy cos ?

Aha i powiedzcie mi czy jest szansa przerzucic obudowe moich lusterek do tamtych ? Czy konieczne jest lakierowanie ?? - tez by mi sie przydał tego manual, bo probowalem i nie wychodzilo, a nie chcialem nic uszkodzic :)

pzdr i z gory dzieki !
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

obudowa lusterek zostaje, przekładasz tylko mechanizmy, na początek sprawdź jak masz zrobione przejście w drzwiach czy jest zwykła przelotka gumowa czy przelotka z gniazdem wielostykowym elektryczno pneumatycznym. jeżeli masz złącze to czeka cię troche zabawy z dokładaniem instalacji.
Jeżeli chodzi o podłączenie jest ono proste potrzebujesz zlokalizować trzy punkty elektryczne skąd można pobrać prąd.
- +12V do zasilania (od puszki bezpieczników)
- + podświetlania regulowany regulacją natężenia podświetlania( ja wziełem od włącznika świateł)
- + podgrzewania tylnej szyby. (od bezpieczników)

zerknę później na notatki i podam ci kolory przewodów

rób zdjęcia bo piszę manual ale część zdjęć mam robione po ciemku i słabo wyszły.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

borys_wrocek
napewno jak bede robił to zrobie manuala z fotkami :)

-- Śro Sie 19, 2009 9:40 am --

btw. przejscie w drrzwiach mam gumową przelotke a do kabiny na okrągłej kostce w ktorej są piny kabli...
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

a że tak się spytam przy okazji, jak poznac ze lusterka sa podgrzewane? dodam ze mam elektronicznie regulowane, mam tez podgrzewane spryskiwacze fabrycznie, ale nie widze, aby podgrzewaly sie lusterka i nie wiem czy moze cos nie dziala czy po prostu nie sa podgrzewane? :)
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

[quote="Paffcio"]przejscie w drrzwiach mam gumową przelotke a do kabiny na okrągłej kostce w ktorej są piny kabli...[/quote]
Przelotka ze strony drzwi (ząbkowany plastik) odkręca się od kabiny w niej trzeba uzupelnić piny od strony kostki jak i gniazda, reszta jak kolega wcześniej pisał.
Piny można samemu na szrocie wydłubać albo zakupic w serwisie
Można równiez kabel przecisnąć przez złaczkę bez pinów, tylko jeżeli zajdzie potrzeba zdjęcia drzwi trzeba będzie ciąć przewody.[quote="dumle"]jak poznac ze lusterka sa podgrzewane?[/quote]
Powinny od lusterka odchodzić dodatkowe kable od maty grzejnej, do niej jest przyklejone szkło lustra
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

jak demontowalem tapicerke w drzwiach to widzialem ze szlo sporo kabli, ale do czego one tam w srodku lusterka sa podlaczone to juz nie wiem :/
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Wystarcz zdemontować trójkątną zaślepkę od środka drzwi, tamtędy przechodzą kable do lusterka.
Nie pamiętam dokładnie ile ich ma być 4 albo 5
3 są do sterowania lusterka, jeżeli jest ich więcej to powinno być podgrzewanie.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Można i tak manual z starego forum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Każdy manual jest inny.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Dziadek13
popraw to 1 foto przyda sie ten manual :)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

o, to pewnie mam :) tylko cos mi woda rano nie chciala odparowac z lusterek jak zalaczylem podgrzewanie tylnej szyby, ale dzieki wielkie za info, moze gdzies cos jakis bezpiecznik nie dziala :)
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Dziadek13
brakuje jeszcze 1, 8, 10, 12 i 13 strony i jest pelny manual :)
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Post autor: DEFENCE »

Manual się na pewno przyda bo na zimę chyba zakupię maty i zorbie podgrzewane
Obrazek
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Tylko tyle miałem z tego manuala macie więcej to dajcie,foto 1 jest dobre niema co poprawiać.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Dziadek13
dzieki za te fotki przydadzą sie napewno !
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote="vjarecki"]Wystarcz zdemontować trójkątną zaślepkę od środka drzwi, tamtędy przechodzą kable do lusterka.
Nie pamiętam dokładnie ile ich ma być 4 albo 5
3 są do sterowania lusterka, jeżeli jest ich więcej to powinno być podgrzewanie.[/quote]

niestety pod ta zaslepka nic nie widac ;P zdjalem zaslepke od spodu lusterka ale tam wszystkie kable ida w jednej izolacji wiec nie mam jak sprawdzic ile ich jest :/ da sie to poznac jakos po numerze vin jakie bylo wyposazenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”