napięcie w gniazdku zapalniczki, rozgałęziacz gniazda zapal. świeci ciągle 6n2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
RoccoBaggins
Newbie
Newbie

napięcie w gniazdku zapalniczki, rozgałęziacz gniazda zapal. świeci ciągle 6n2

Post autor: RoccoBaggins »

Witam, to chyba mój pierwszy wpis na tym forum, choć śledzę od jakiegoś czasu.
Kupiłem w lidlu rozgałęziacz gniazda zapalniczki z dodatkową ładowarką usb, jest podświetlany diodą(diodami) LED, boję się że mi rozładuje akumulator, gdyż jeżdżę mało(3,8km do pracy co drugi dzień), czy gniazdo zapalniczki w 6n2 wyłącza się po jakimś czasie, czy też jest w nim prąd cały czas? Plus czy taka diodka jak na załączonym zdjęciu ma jakikolwiek wpływ na akumulator?
https://imgur.com/a/JsjQd
Dzięki i pozdrawiam
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Witam.W VW Polo 6n Wariant napięcie pojawiało po przekręceniu kluczyka na zapłon.Twoje obawy są na wyrost bowiem diody tego typu pobierają bardzo mało prądu.Chyba że masz na stałe napięcie na gniazdku.Wtedy gdy nie korzystasz z rozgałęznjka wyjąć go z gniazda.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Muszę cie zmartwić że prąd tam jest cały czas. Ja sobie to zmieniłem poprzez dodatkowy przewód idący od + zapalniczki do bezpieczników i podpiąłem go pod bezpiecznik na którym napięcie się pojawia tylko po przekręceniu kluczyka. Bezpiecznik od zapalniczki zastąpiłem przepalonym bezpiecznikiem. W ten sposób mam gniazdo zapalniczki odcięte od stałego napięcia.
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Ja mam dołożony przełącznik od podgrzewanej szyby i podpięte pod przełącznik zapalniczkę kiedy chce to wystarczy przycisk.
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
R
RoccoBaggins
Newbie
Newbie

Post autor: RoccoBaggins »

dobre patenty, dzięki!
m
man1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: man1 »

Kolego jak już zamierzasz przerabiać zasilanie zapalniczki to pproponuje zastosować przekaźnik  min.15A dzięki czemu można osiągnoć sterowanie tak zwane po kluczyku.

U siebie dokładałem dodatkowe 3 gniazdka(rozdzielacz) pod zapalniczkę i zastosowałem przekaźnik 40A (od pompy paliwa) który mi się walał i dałem sterowanie do niego  od + z radia który jest z kluczyka i teraz mam spokój , wyciągasz kluczyk i wszystko odpina mi : cb widerejestrator i ładowarki.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

BraHOL 12 pisze: Ja mam dołożony przełącznik od podgrzewanej szyby i podpięte pod przełącznik
Gniazdo zapalniczki wolne gdyż mam ukryty rozgałęziacz do kamerki i zestawu głośnomówiącego. Oczywiście mogę to włączać/wyłączać tym włącznikiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”