Cześć wszystkim,
Trafiłem na forum w poszukiwaniu pomocy w wynajdowaniu części do mojej polówki.
Temat wrzucam w Technikę, bo na początek potrzebowałbym zidentyfikować, co ja w końcu mam. Nie wrzucam do VINów, bo temat trochę bardziej rozległy niż tylko odkodowanie numeru.
Zaczynając:
Mam Polo III kombi (variant) rocznik 2000
VIN: WVWZZZ6KZYR529335
Kolor srebrny
Wnętrze jak w Lupo, Polo 6N2.
Przód kanciasty, ale chyba poliftowy (?) Nie jest to przód 6n2 z wycięciami na masce.
Zderzak jest długi, mocowany śrubami wzdłuż pojazdu (nie w dół do belki)
Rozkodowywanie darmowymi kalkulatorami VINu dawało mi różne wyniki, czasem skrajnie sprzeczne (że mój jest niebieski 3d).
Potrzebuję części na przód (stłuczka z hakiem do przyczepki).
Uszkodzenia: pęknięty, połamany zderzak, odłączyła się hokejka.
Złamany grill,
Pobite oba reflektory, kierunkowskazy
Wzmocnienie zderzaka i pas przedni pogięte (wzmocnienie blaszane)
lekko przygięte w dół końcówki błotników i maska po szerokości (jak wzmocnienie poszło w dół, zamek pociągnął skobel na masce, maska się zgięła w dół i wcisnęła błotniki.
Szukałem na aukcjach i portalach części zamiennych, ale są trudno dostępne. Najczęściej występują 6n (około '99).
W toku poszukiwań ustaliłem, że najbliższe mojemu samochodowi są Seat Inca i Vw Caddy (II).
Słyszałem że mogą pasować części z 6N2, ale pod warunkiem, że wymieniamy wszystko. O mały włos bym kupił cały przód ze szrotu w małopolskiem. Na moje szczęście nie doszło do zakupu, bo okazało się, że ze względu na długość zderzaka, mógłby nie podejść.
[gożkie rzale]
generalnie to się zaczynam załamywać. W moich okolicach (Siemiatycze - Białystok, woj. podlaskie) nie ma części do polówek prawie w ogóle. Są na południowej i zachodniej granicy, co trochę utrudnia zweryfikowanie, czy podejdzie.
[/gożkie rzale]
Czego najlepiej szukać? Największym wyzwaniem wydaje mi się wzmocnienie czołowe z pasem. W Inca, Caddy, na wygląd jest takie jak moje. Wydaje mi się, że to jest baza do wszystkiego. Potem zderzak, czy reflektory można z przypału.
Jak jest z zamiennikami, nowymi oryginalnymi zamiennymi (valeo). Wiele znaków wskazuje, żeby unikać zamienników typu Depo, bo szkło ciemne i odbłyśniki matowieją zastraszająco szybko.
Macie jakieś pomysły, porady?
Bo dzwonić i szukać części do Polo III 2000r to jest tak nieprecyzyjne określenie szukanej rzeczy, że lepiej w ogóle nie dzwonić.
Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Kuba
edit:
Żeby nie spamować posta pod postem.
Dziś się dowiedziałem, że lousterko kierowcy, to będzie z Seata Cordoby. Takie wydłużone. Ten VW to bardziej seat jest, jak patrzę po częściach...