[6n] 1.6 16v POMOC !! Co to za czujnik ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

[6n] 1.6 16v POMOC !! Co to za czujnik ??

Post autor: zxxck »

Witam, jak w temacie poszukujemy co to za czujnik (Zdjęcie  poniżej)  oraz za co może być odpowiedzialny ??

Obrazek
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

to zawór układu zmiennej fazy rozrządu, nr oe 036906455A
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Dziękuje za odpowiedz, nie orientujesz się czy uszkodzenie tego czujnika może powodować że samochód nierówno pracuje na wolnych obrotach ? ewidentnie dostaje zbyt dużą ilość paliwa tak do 2tys. obrotów. Chodzi jak porównywalnie jak na ostrym wałku ;/
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

ten zawór steruje wariatorem wałka ssącego. jego uszkodzenie powinno generować błąd 17927. na wolnych obrotach zawór nie działa, bo zmienna faza załącza się dopiero przy 3000 obr/min dając ok. 150 Nm.
Obrazek
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Wiele się wyjaśniło po tym co napisałeś, udało mi się dzisiaj rozwiązać problem jaki gnębi tego AJV . Najprawdopodobniej uszkodzony jest wariator faz rozrządu który po prostu się tłucze i nie działa tak jak powinno ;/ Udało mi się ustalić że wariator będzie pasował z silników o oznaczeniach: AVY, AJC,ARC oraz 1.6 fsi o oznaczeniu BAD. Tylko teraz pytanie gdzie takie coś dostać skoro jest to towar deficytowy ;/ 

A no i jeszcze jedna sprawa, wiązka tego czujnika faz rozrządu podłączona do tej głównej wiązki silnika która mieści się nad wtryskiwaczami czy jest to jakiś osobny przewód ? Ktoś po prostu odłączył tą wtyczkę i za żadne skarby nie mogę jej znaleźć ;/
Ostatnio zmieniony 26 lis 2016, 15:59 przez zxxck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

z dostępnością tego wariatora będzie problem, nowy kosztuje ponad 2,5 tyś a o używkach można zapomnieć bo jak już wiesz lista zastosowań jest niewielka. aktualny numer oe to 036109088L. sprawdzę jutro u siebie i napiszę dokąd idzie wiązka.
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Okej, coś juz wiem ;) tylko cały czas nie daje mi spokoju po co ktoś dołączył tą wtyczkę i schował :/ cały czas moje podejrzenia skłaniają się do tego że rozleciał się wariator ktoś zablokował mechaniczne czujnik wtyczkę od niego wyrzucił i teraz cały czas chodzi na zmiennej fazie rozrządu.  Na wolnych obrotach strasznie kuleje dostaje ewidentnie zbyt duża ilość paliwa a na wysokich jest ok.  Teraz jeszcze jedno pytanie mierzylem ciśnienie oleju w głowicy i wynosi 1bar czy zablokowanie tego wariatora może powodować spadek ciśnienia w układzie ?
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

przewód czujnika wchodzi do wiązki wtryskiwaczy:
Obrazek
jeśli czujnik ma wypięta wtyczkę, komputer powinien wyrzucać jakiś błąd.
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Błędu nie ma wtyczki z kablem do tego czujnika tez nie :/ ktoś maczał już w tym palce tylko jest to zrobione z głową nie robił tego jakiś laik. Miałeś coś więcej do czynienia z tymi silnikami ?
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

zxxck pisze:Miałeś coś więcej do czynienia z tymi silnikami ?
niestety nie na tyle by zagłębiać się w temat tego wariatora, w obu gti jakie miałem po prostu działał
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”