Biały dym z rury wydechowej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Grzesiooo
Newbie
Newbie

Biały dym z rury wydechowej

Post autor: Grzesiooo »

Witam, pacjent Polo 6N1 1.4 AEX.

Opis problemu:
Czasami już przy 2 tyś. obrotów widać w bocznym lusterku delikatny biały dym a czasami ciągnąc do 4 tyś nic. Brak reguły na to zjawisko. W ciepłe czy zimne dni, raz jest raz nie.

Dodatkowe informacje:
Z wydechu wydobywają się wilgotne spaliny. Samochód pobiera olej odkąd był kupiony (2 lata), problem pojawił się około 3 tygodnie temu. Od miesiąc samochód stoi pod chmurką. Trzyma temperaturę podczas jazdy. Nie pobiera płynu chłodniczego. Do pracy dojeżdżam 6km w jedną stronę, po przejechaniu około 2.5 km ma już 90 stopni.

Szukałem, ale nie spotkałem się z podobnym tematem.
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

To wilgoć. Nie masz czym Się martwić. Skoro nie ubywa płynu chłodniczego, a branie oleju jest w granicach rozsądku. Ten biały dym jest efektem tworzenia się pary wodnej. Samochód stoi pod chmurką. Więc podczas postoju samochodu wytwarza się woda w układzie wydechowym, która po odpaleniu silnika zaczyna wyparowywać. Myślę, że rozwiałem już wszystkie twoje wątpliwości co do problemu :)
G
Grzesiooo
Newbie
Newbie

Post autor: Grzesiooo »

Też myślałem właśnie, o wilgoci. Chciałem się upewnić bo już słyszałem o pierścieniach olejowych, i innych cudach :-(

Dziękuję za pomoc, autko wraca do garażu z powrotem. ;P
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”