Wiecie może ile kosztuje dorobienie klucza to Polo ?? Samochód jest z 2006r. - klucz posiada jedynie immobilizer. Nie chodzi mi o dokładną kwotę, ale przybliżoną.
Dzięki za odp. Chciałem dorobić klucz w Zielonej Górze - pan z sklepu po "zbadaniu" klucza powiedział, że koszt to ok. 300/350 ze wzg. na to że muszę przyprowadzić samochód on dorobi klucz, podłączy się pod komputer samochodu i wgra kod klucza; wspominał coś o "krypto 48". Kompletnie się na tym nie znam i tak się zastanawiam czy nie chce mnie naciągnąć na koszty, czy tak po prostu wygląda cały proces ?
Podejdź do gości w markecie. Jak szpece - to dadzą radę.
Można też dorobić sam metal, a immo zaprogramować później, albo przełożyć kostki w kluczykach. Ale jak, to już się musi wypowiedzieć ktoś, kto to robił. Ja jeszcze nie... ale są we Wrocku ludzie którzy przez to przeszli.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
[quote=""saimon29""]dorobi klucz, podłączy się pod komputer samochodu i wgra kod klucza; wspominał coś o "krypto 48".[/quote]
Tak wyglada caly proces, ale cena wydaje mi sie za wysoka, nie wiem czy nie wyzsza niz w ASO. Crypto 48 to szyfr, ktorym zaszyfrowany jest kod immobilizera. Twoje auto ma fabryczny immo. Kupno kluczyka to 1. Wyrzezbienie to 2. Dodanie klucza do pamieci komputera oraz zakodowanie go to 3 czynnosc.
[quote=""cruz""]Dodanie klucza do pamieci komputera oraz zakodowanie go to 3 czynnosc.[/quote]
?? dodanie klucza ?? do pamięci przecież nawet średnio zaawansowany ślusarz ma teraz programator. odczytuje kod ze starego klucza i wprowadza go do nowego transpondera- cała operacja trwa może ze dwie minuty. kolega chce dorobić kluczyk, a nie adaptować nowe. saimon29
kolego 100-120 zł. więcej taka operacja nie jest warta- "fachowcy" i tak na tym zarabiają 100%
Co mu da samo dorobienie klucza? Bedzie mogl otworzyc tym zamek drzwi i odblokowac kierownicę, bez wylaczenia immobilizera.
Jesli chce sam kluczyk, bez synchronizacji i synchro. z centralnym zamkiem, to lepszy ślusarz ładnie wyrzezbi za pare zlotych. W ASO z kolei rzezbia na podstawie plakietki z serwisowym kluczykiem lub poprzez VIN.
Dla mnie dorobienie klucza == kupno klucza + wyrzezbienie + zakodowanie ( w domysle mam taki, ktory wspolpracuje z immo i centralnym).
Po co komus klucz, ktorym nie uruchomi silnika, tylko otworzy jedynie zamki i zdejmie blokade? Chyba ze Twoj kolega ma starsze auto, w ktorym nie ma blokady zaplonu i nie ma centralnego zamka sterowanego pilotem.
W ofercie ma rozne niby oryginalne klucze. Jestem ciekaw skad ma dostep do tych kluczy. Ma jakies umowy z dealerami czy jak? Zadalem mu pytani ejaka mam pewnosc ze sa to oryginalne klucze /piloty. Czekam na odpowiedz, jesli w ogole ją otrzymam.
Czym sie rozni transponder crypto 48 od CAN? W Polo roczniki 2005-2006 jakie maja, crypto czy can?
[quote=""cruz""]Bedzie mogl otworzyc tym zamek drzwi i odblokowac kierownicę, bez wylaczenia immobilizera[/quote]
kolego obudź się. dorabiając kluczyk, ślusarz odczytuje kod ze starego , i programuje tak samo transponder w nowym. nie wiem jak tam u was w województwie, ale u mnie robią to za 100pln. dorabiałem do a4 100% sprawny.
...więc nie pitol mnie tutaj o serwisach, kodowaniu, programowaniu itp.
Pracuję w firmie która koduje klucze i musze powiedzieć że kolega ma rację kluczyk do polo nie można skopiować ,można natomiast dopisać nowe do komputera i na tym polego dorobienie.Urządzenia które to robią kosztują kilkanaście tysięcy złotych i dlatego dorobieni jest takie drogie.
[quote=""jacol""][quote=""cruz""]Bedzie mogl otworzyc tym zamek drzwi i odblokowac kierownicę, bez wylaczenia immobilizera[/quote]
kolego obudź się. dorabiając kluczyk, ślusarz odczytuje kod ze starego , i programuje tak samo transponder w nowym. nie wiem jak tam u was w województwie, ale u mnie robią to za 100pln. dorabiałem do a4 100% sprawny.
...więc nie pitol mnie tutaj o serwisach, kodowaniu, programowaniu itp.[/quote]
To ze dorabiales do A4 nie znaczy ze w polo bedzie tak samo. Np w Audi A4 B5 kazdy kluczyk przywraca ustawienia np klimy swojego wlasciciela. Tzn jak zona ustawi sobie nawiewy po swojemu temperature klimy, mozei radio, bo nie wcyzytyalem sie, a maz ma inne upodobania i kazdy z nich ma swoj kluczyk, to nikt nie bedzie musial poprawiac ustawien, tylko zostana odczytane dzieki kluczykowi.
W nowym Audi A6 z kolei z kluczyka da sie odczytac przebieg. W Golfie 5 i 6 przebiegi sa umieszczane w kilku sterownikach, nie tylko pamieci liczika na desce rozdzielczej. W Polo nie ma w kilku miejscach. Dane, ktore tu przytaczam sa z 1 reki od pracownikow ASO VW.
W Twoim przypadku jesli kluczyk dzialal, to fajnie, ale moze byl wiodczny przez komputer jako 1 i ten sam kluczyk. W jakims celu fabryka zrobila dodawanie i usuwanie kluczykow z pamieci komputera. Moze chodzi tez o funkcje komfortu, a moze o to by czuwac nad tym, czy wlasciwy pilot otworzy centralny zamek, a nie pilot np innego posiadacza takiego samego auta.
Nie orientuje sie czy da sie wyrobic rzezbe samego kluczyka u zwyklego rzemieslnika. W poprzednim poscie mowiac o dorobieniu kluczyka, mialem na mysli wyrobienie rzezby, a kodowanie jako osobna czynnosc. Chodzilo o wyrzezbienie u zwyklego ślusarza, a zwykly slusarz nie zajmuje sie transponderami.
Nie trzeba byc elektronikiem zeby dodawac kluczyki, ale trzeba miec odpowiednie urzadzenie z interfejsem. Jak sie bedzie je mialo i potrafilo uzyc, to kazdy przy pomocy dobrego manuala zrobi to sam.
cruz
ameryki nie odkryłeś...
[quote=""cruz""]W nowym Audi A6 z kolei z kluczyka da sie odczytac przebieg[/quote]
nie tylko w A6
[quote=""cruz""]W Golfie 5 i 6 przebiegi sa umieszczane w kilku sterownikach, nie tylko pamieci liczika na desce rozdzielczej[/quote]
99%samochodów ma kilka pamieci licznika
...nie potrzeba do tego fachowców z ASO
[quote=""cruz""]ale moze byl wiodczny przez komputer jako 1 i ten sam kluczyk[/quote]
... czy to jest mankament ?
[quote=""cruz""]wlasciwy pilot otworzy centralny zamek, a nie pilot np innego posiadacza takiego samego auta[/quote]
?? jeszcze raz to napisz bo nie kumam o co ci chodzi...
[quote=""cruz""]Nie orientuje sie czy da sie wyrobic rzezbe samego kluczyka u zwyklego rzemieslnika. W poprzednim poscie mowiac o dorobieniu kluczyka, mialem na mysli wyrobienie rzezby, a kodowanie jako osobna czynnosc. Chodzilo o wyrzezbienie u zwyklego ślusarza, a zwykly slusarz nie zajmuje sie transponderami.[/quote]
każdy szanujący się "warsztat" zajmujący sie dorabianiem kluczy, ma u siebie programator.
[quote=""cruz""]Nie trzeba byc elektronikiem zeby dodawac kluczyki, ale trzeba miec odpowiednie urzadzenie z interfejsem.[/quote]
...komputer z kabelkiem za 1200 pln...
...pamiętaj że jadąc do fachowca, niezależnie jakiego, płacisz za to co on ma w głowie, a nie za "odkręcenie śrubki" ...
Wie ktos jaki pilot nalezy dokupic do Polo 4 9n3? Bo od tematu odbieglismy. Czy ma byc CAN czy krypto48 bo na allegro sa takie i takie.
A co do 99% aut z mozliwosica sprawdenia przebiegu w kilku sterownikach, to sie nie zgadzam, bo satrsze auta tak nie maja, a w Polo 4 np tez tak nie ma wiec 99% to za duzo jacol.
A jesli chodzi o dorobienie klucza to mialem na mysli scyzoryk ze zdalnie sterowanym zamkiem centralnym i takie klucze powinno sie lub trzeba dopisywac do komputera a nie isc na skroty, chyba ze si ema centralny bez zdalnego sterowania.
Kodowanie jest zmienne i mozesz miec inny kod na 1 kluczy i nny na drugim i musi auto wiedziec ze naleza do Ciebie te klucze a nie do sasiada z innym egzemplarzem auta. W ASO tez Ci powiedza ze dorobienie kluza kosztuje X a zakodowanie go Y, wiec jest podzial. Opisalem cala procedure a Ty mowisz ze pitole. Po cos fabryka wymyslila takie a nie inne postepowanie.
Procedura postepowania zostala przedstawiona. Mozna samemu, mozna w ASo, mozna w jakims specjalizuajcym sie w tym warsztacie.
A ja mam inne pytanie, czy to mozliwe ze na allegro sprzedaja oryginalne klucze roznych znanych marek za cene polowe nizsza niz w VW? Zadalem pytanie sprzedajcemu to sie oburzylze jesli nie ufam sprzedajacym a allegro to po co w ogole kupuje cos tutaj.... a ja mu zadalem pytanie jaka mi daje gwarancje ze to sa oryginalne kluczyki. To ze napisze ze sa nowe i oryginalen z fabryki i ze ma 1400 komentarzy pozytynych to nic jeszcze.
Jako przyklad podam ze firma z wloclawka produkuje isprzedaje dla VW czujniki parkowania, z tym ze oni nie moga sprzedac tych samych czujnikow, takiego samego modelu poza docelowymi sklepami VW.
Wiec te kluczyki moga byc albo podroby albo gorszej jakosci niz kupione w serwisie. Czy ktos zna sie i kupowal taki kluczyk? Warto zaufac? To molzie ze sprzedaja na allegro oryginalne do VW, Merca, BMW itp scyzoryki?
[quote=""cruz""]satrsze auta tak nie maja[/quote]
starsze?? pojęcie starości jest względne. przytoczę tu choćby "starą" astre II , która to ma stan licznika nawet w pompie wtryskowej (DTL) ...
[quote=""cruz""]A jesli chodzi o dorobienie klucza to mialem na mysli scyzoryk ze zdalnie sterowanym zamkiem centralnym i takie klucze powinno sie lub trzeba dopisywac do komputera a nie isc na skroty, chyba ze si ema centralny bez zdalnego sterowania.[/quote]
... w starej już audi b5 pilot centralnego można zaprogramować samemu, bez podłączania pod komputer- nie pamiętam procedury, ale robiłem to u siebie.
[quote=""cruz""]Kodowanie jest zmienne i mozesz miec inny kod na 1 kluczy i nny na drugim i musi auto wiedziec ze naleza do Ciebie te klucze a nie do sasiada z innym egzemplarzem auta[/quote]
co nie zmienia faktu że można zrobić kopię klucza i będzie to działało...
[quote=""cruz""]firma z wloclawka produkuje isprzedaje dla VW czujniki parkowania[/quote]
co to za firma? podaj jakiś namiar.
W niektorych autach wklada sie nowy kluczyk do zamka po stronie kierowcy i sie otwiera i zamyka majac pierwotny drugi klucz w stacyjce w zaplonie, ale wracajac do tematu
Co do tej firmy to musze spytac ojca, bo on swojego czasu drazylk ten teamt a ja nazwy nie pamietam. Sęk w tym polegał, że czujniki ktore byly produkowane w VW byly inne niz te ktore mozna bylo kupic poza siecia sprzedazy VW.