(6n1) Rozrusznik kręci sie po odpaleniu

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

m
maxiSSkyline
Newbie
Newbie

(6n1) Rozrusznik kręci sie po odpaleniu

Post autor: maxiSSkyline »

Witam,

Jako nowy chciałbym najpierw wszystkich przywitać ;)

Mam problem ze swoim 6n1 96r 1.9d (nie SDI), najpierw rozrusznik przepuszczał na trybach(ponoć standard w tym silniku).
Kupiłem nowy rozrusznik, tryby trzymają i odpala jak trzeba ale po odpaleniu rozrusznik kręci sie razem z silnikiem :banghead:
przeszukałem całe google i nigdzie nic nie znalazłem, po odpaleniu odłączyłem wtyczke i napięcie było na poziomie 0,03-0,04V czyli myśle że stacyjka odpada, Ale co może być jeszcze przyczyną ? zwarcia raczej nigdzie nie ma bo podłączone jak trzeba.

kiedy juz zgasze to słychać wyraźnie jak rozrusznik zwalnia - coś jak turbina. i teraz auto stoi bo szkoda zeby rozrusznik sie spalił ;/

do sedna - silnik odpala ale rozrusznik sie nie "odłącza" od silnika i kręci sie razem z nim i tak za każdym odpaleniem.

Wiem że jestem nowy, ale juz po prostu nie wiem gdzie szukać przyczyny i bardzo prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Kostka stacyjki to może być, mały koszt a może to być to. Jak odpalisz to spróbuj cofnąć albo poruszać kluczykiem.
m
maxiSSkyline
Newbie
Newbie

Probowalem, jezeli bylaby kostka albo stacyjka to pojawilo by sie napiecie w kostce przy rozruszniku. To tak jakby rozrusznik nie odbijal spowrotem
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Ja obstawiam problem przy samym rozruszniku. Bendiks nie odbija.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

[quote=""adek1983""]Bendiks nie odbija.[/quote]
Dokładnie. Trzeba było go na ,,sucho,, sprawdzić przed włożeniem czy jest OK. Być może kupiłeś uszkodzony.
m
maxiSSkyline
Newbie
Newbie

Sprawdzalem na sucho i jest ok ale ... Bardzo glupie pytanie ale czy minus z alternatora ma byc podlaczony pod rozrusznik ? Czy gdzies indziej ? :oops:
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Z tego co pamiętam to jedna wsówka, plus i kabel od wiązki..
d
dany G40
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dany G40 »

Elektromagnes kaput ,rozbierz może się zasyfił lub przyrdzewiał dlatego nie wraca sprawdż
m
maxiSSkyline
Newbie
Newbie

Elektromagnes jest nowy.
Sprawa sie wyjaznila, kabel plusowy od alternatora znalazl sie na minusie rozrusznika.
Glupi blad, sorki za zamieszanie :oops:

Ale na to wszystko zadowolony odpalilem silnik, ladnie sie zagrzal i przy 2,5 tys obrotow nagel zgasl i mocno kopci na czarno, puzniej odpalil i tak samo.

Podejrzewam ze sie zaciera, dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”