Posiadam VW Polo 1998r, 1.0. Zaobserwowałem brak mocy na piątym biegu. Prędkość maksymalna na autostradzie przy sprzyjających warunkach to 110km/h, na prostej to 105km/h, a pod wzniesienie to już tragedia, ledwo co wjeżdża. Ostatnio wymieniałem świece i kable do świec, filtr powietrza, zmieniałem olej.
Nie ma tak że na 5 biegu.
Coś w ogóle jest nie tak.
Jak wać sam chce to ogarnąć to pierwej diagnostyka układu wtryskowego, czyli program i interfejs.
Np. VAG-COM czy VCDS w wersji demo/shareware i coś tam wyczyta.
Będzie błąd to jakoś można się do tego ustosunkować.
Generalnie wygląda na brak odpowiedzi na obciążenie silnika.
To może być.
-Sonda Lambda
-Przepustnica
-Czujnik Temepratury ( jak głupoty daje do ECU)
-Cały układ zapłonowy, choć raczej rozdzielacz zapłonu, w nim jest sterowanie wyprzedzeniem)
-Układ paliwowy, wtryski, pompa.
Podjedź do byle zakładu aby tylko za 50zł się wpieli.
Nie ma co się sugerować wszystkimi błędami.
Procedura jest taka:
Kasujesz błędy
Śmigasz najmniej 100 Km
i co sie pokaże po tym to jest realne.
Jak nie znasz historii auta to niektóre błędy są tylko "wspomnieniem"
Sam jak w Pasku b5 sobie odpinałem czujniki to potem wysypało mi 10 błędów.
Dopiero kasowanie, przejazd, odczyt i widać realnie co jest.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, póki co jestem zielony w naprawach, ale chciałbym powoli sobie sam ogarniać w aucie, bo już się naciąłem na kilku "mechaników". Jutro podjadę do kolegi, który mi podepnie pod komputer, to zdam relację co i jak:).
Wątpię ze ktoś wrzucił mu skrzynię taką ,bo silnik by dał radę i tak tylko by miał mniejsze obroty.
Jakie masz obroty przy 100/h? Mój 1.0 na 5 w dwie osoby poleci max 150-160/h
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Co do skrzyni biegów, miałem kiedyś od golfa 1,6, ale mi się posypała i jak wymieniałem to wsadziłem prawidłową do 1.0 silnika. Co do obrotów to przy 100km/h mam około 3800 obrotów.
Auto zostało sprawdzone programem, zrobił to kolega który ma oprogramowanie. Okazało się, że nie wczytało żadnego błędu, kolega był zdziwiony, bo mówi, że zawsze jakieś błędy wychodzą, a u mnie ani jeden, dziwna sprawa. Da się to ogarnąć bez mechanika? Bo pewnie będą wymieniać wszystko po kolei aż znajdą przyczynę.
Ja miałem to samo, gdy wydzwoniłem przed pasami. Wymieniłem filtr paliwa, pomogło, ale po 2 miesiącach zawiesiły mi się zawory. Remont góry silnika i tak jak wyżej kolega pisał 150km/h wyciąga bez problemu.