Zaczynam właśnie wskrzeszać 6N które z uwagi na stan techniczny nadawało się już na złom... Pacjent to 50-konny ALL 1.0 z 1997r w wersji 3D, lakier "Tukan". Generalnie autko bardzo mocno zaniedbane (no cóż, swoje przeżyło

Stan przed rozpoczęciem prac...

Karoseria przeżarta przez rdzę... Wspawaliśmy nowe progi (lewy i prawy) oraz nowe tylne błotniki z nadkolami (również lewa i prawa strona). Do tego łatanie podwozia. Po tej akcji całe podwozie zostało zakonserwowane.

Do tego elementy nie nadające się do naprawy: drzwi L + P, klapa, lewy błotnik przód, zderzak tylny - wymiana na zdrowe. Przy okazji wymiany elementów karoserii na pokład zawitają zderzaki od Sportline/GTI czyli 2JG

Auto aktualnie znajduje się u lakiernika (malujemy całe).
Drobne usterki techniczne:
- zerwany sworzeń przy drążku zmiany biegów (pospawany, chodzi jak nowy) // powodem usterki był zatarty sworzeń układu cięgien przy skrzyni biegów - zapiekł się przez co wrzucanie biegu wymagało użycia siły... w końcu nie wytrzymał

- uszkodzony czujnik ABS (lewy-tył) // nowy czeka na założenie
- nieprawidłowa praca przepustnicy (na biegu jałowym trzyma obroty wyżej niż powinien) // nowa (używana) przepustnica czeka na montaż - czyściłem starą ale nic to nie daje (raczej padła elektronika zaworka, adaptacja nic nie daje, nic tu już nie zdziałam)
Cel projektu - poza przywróceniem auta do żywych ---> doposażenie

- swap silnika na AJV 1.6
- heble od GTI (chyba że wpadnę na coś lepszego)
- zderzaki Sportline/GTI (już są)
- klimatyzacja
- wspomaganie
- elektryczne szyby
- elektryczne lusterka z podgrzewaniem
- centralny zamek
- siedzenia z grzaniem (jeszcze nie wiem czy Recaro CC czy GTI)
- podgrzewanie dyszy spryskiwaczy
- światła przeciwmgielne przód
- optyka reflektorów i lamp tylnych
- felga 7Jx14" ET24 155/55 na zimę
- felga na lato (jeszcze nie wybrałem - pasuje mi BBS RS772 ale ma za słabe ET :/)
- obniżenie zawieszenia (bez przesady, byle przy tej mocy dobrze trzymało w zakrętach)
- własna koncepcja wnętrza auta (tu jest pole do popisu - nadal zbieram informacje o nadwoziu i próbuję to pozbierać do kupy // będzie albo full black albo czarny z elementami odpowiadającymi kolorem lakierowi nadwozia)
Pierwsze pytanie do Was - jak wyglądamy z możliwością przeszczepiania gratów z 6N2? Deska rozdzielcza, kierownica, konsola środkowa, tapicerki? To mi troszkę ułatwi obranie kierunku - chciałbym nieco odświeżyć środek.