[6N] Projekt "VIOLET"

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Bart-S
Newbie
Newbie

[6N] Projekt "VIOLET"

Post autor: Bart-S »

Witajcie!

Zaczynam właśnie wskrzeszać 6N które z uwagi na stan techniczny nadawało się już na złom... Pacjent to 50-konny ALL 1.0 z 1997r w wersji 3D, lakier "Tukan". Generalnie autko bardzo mocno zaniedbane (no cóż, swoje przeżyło ;)) ale z uwagi na sentymentalną wartość dla właścicielki postanowiłem iść pod prąd i zrealizować kolejny totalnie nieopłacalny projekt :D

Stan przed rozpoczęciem prac...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Karoseria przeżarta przez rdzę... Wspawaliśmy nowe progi (lewy i prawy) oraz nowe tylne błotniki z nadkolami (również lewa i prawa strona). Do tego łatanie podwozia. Po tej akcji całe podwozie zostało zakonserwowane.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Do tego elementy nie nadające się do naprawy: drzwi L + P, klapa, lewy błotnik przód, zderzak tylny - wymiana na zdrowe. Przy okazji wymiany elementów karoserii na pokład zawitają zderzaki od Sportline/GTI czyli 2JG ;)

Obrazek Obrazek

Auto aktualnie znajduje się u lakiernika (malujemy całe).

Drobne usterki techniczne:
- zerwany sworzeń przy drążku zmiany biegów (pospawany, chodzi jak nowy) // powodem usterki był zatarty sworzeń układu cięgien przy skrzyni biegów - zapiekł się przez co wrzucanie biegu wymagało użycia siły... w końcu nie wytrzymał ;)
- uszkodzony czujnik ABS (lewy-tył) // nowy czeka na założenie
- nieprawidłowa praca przepustnicy (na biegu jałowym trzyma obroty wyżej niż powinien) // nowa (używana) przepustnica czeka na montaż - czyściłem starą ale nic to nie daje (raczej padła elektronika zaworka, adaptacja nic nie daje, nic tu już nie zdziałam)

Cel projektu - poza przywróceniem auta do żywych ---> doposażenie ;) Co zatem w planach:
- swap silnika na AJV 1.6
- heble od GTI (chyba że wpadnę na coś lepszego)
- zderzaki Sportline/GTI (już są)
- klimatyzacja
- wspomaganie
- elektryczne szyby
- elektryczne lusterka z podgrzewaniem
- centralny zamek
- siedzenia z grzaniem (jeszcze nie wiem czy Recaro CC czy GTI)
- podgrzewanie dyszy spryskiwaczy
- światła przeciwmgielne przód
- optyka reflektorów i lamp tylnych
- felga 7Jx14" ET24 155/55 na zimę
- felga na lato (jeszcze nie wybrałem - pasuje mi BBS RS772 ale ma za słabe ET :/)
- obniżenie zawieszenia (bez przesady, byle przy tej mocy dobrze trzymało w zakrętach)
- własna koncepcja wnętrza auta (tu jest pole do popisu - nadal zbieram informacje o nadwoziu i próbuję to pozbierać do kupy // będzie albo full black albo czarny z elementami odpowiadającymi kolorem lakierowi nadwozia)

Pierwsze pytanie do Was - jak wyglądamy z możliwością przeszczepiania gratów z 6N2? Deska rozdzielcza, kierownica, konsola środkowa, tapicerki? To mi troszkę ułatwi obranie kierunku - chciałbym nieco odświeżyć środek.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, 23:22 przez Bart-S, łącznie zmieniany 1 raz.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Wiem, że da się przerzucić to wszystko co chcesz z 6n2.
Fotele i kanapa psuja na 100 % dywan chyba jest taki sam, deskę chyba trzeba lekko przerobić mocowanie, kierownica podejdzie bez problemu. Musisz poszukać kogoś z forum kto takie coś robił. Nie pamiętam czy Paffcio tego nie robił u siebie.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
Awatar użytkownika
Bart-S
Newbie
Newbie

Dzięki Jacob.

Zastanawiam się nad boczkami z 6N2 - tyle, że nie sprawdziłem jeszcze tematu sterowników (czy silniczki szyb będą współpracować z oryginalną elektroniką auta w kontekście magistrali przesyłu danych). Jeśli ktoś to robił - można podpytać. Jeśli nie to w weekend do tego usiądę.

Generalnie pasi mi środek od GTI gdyby nie fakt, że tapicerka ma czerwone wstawki i gryzie się to nieco z "Tukanem" :/ Pół biedy boczki - mogę wydobyć środki i przemalować/obić na odpowiedni odcień lub po prostu wybrać czarne - ale z tapicerką foteli już nic nie wykombinuję ;) Póki co robię sobie zestawienie tapicerek i szukam czegoś co pasuje do koncepcji i będzie spójne z autem.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

boczki z 6n nie będa pasować do deski 6n2 więc tak czy inaczej musisz przerobić boczki (ktoś na forum to robił)
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Thunder z tego co pamiętam z jego projektu :)
Sam mam taki kolor LD5D :) Powodzenia w modach :)
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Serio chcesz wsadzać środek z 6n2 ? w cholerę roboty. Taniej by Ci wyszło kupić budę 6n2 i robić projekt. Co do boczków ktoś malował jakimś sprayem i trzymało się. Co do foteli to wsadź najwyżej skóry jak korzenio np. Zapomniałem ich nazwy..

Już pamiętam recaro cc :D
Awatar użytkownika
Bart-S
Newbie
Newbie

Marcin - mam fajnego majstra od cięcia i składania plastików. W poprzednich projektach fajnie dał radę i dzięki temu mogłem tworzyć własne koncepcje tapicerek ;)

Paffciak - dzięki ;)

Jacob - ten projekt od początku jest nieopłacalny ale nie dla kasy go robię tylko dla frajdy więc... ;)

..przyszły felgi :grin: Wrzucę fotki jak je wyczyszczę ;)
Awatar użytkownika
Bart-S
Newbie
Newbie

Co do Recaro Colour Concept.... albo czarne albo z niebieskim środkiem.

Obrazek

...wersja 6N2 wygląda na to że jest identyczna - różni się tylko napisem "Colour Concept" na oparciu.

Obrazek

Boli mnie tylko to, że to pełna skóra - osobiście nie lubię tej konfiguracji. Latem grzeje w tyłek a zimą mrozi. A zatem raczej przewalę środek na alcantarę.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Temat powinien być w dziale o 6N, nie w ogólnym stylingu...
S
Sanchez77
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Sanchez77 »

Jak nie lubisz pełnej skóry to na Twoim miejscu szukałbym Recaro Jahre/GTI edition z Golfa III z niebieskimi wstawkami. Wyprofilowane są chyba identycznie jak te.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Albo poszukaj półkubełków na allegro czasem za grosze są, i oddaj do tapicera. W Niedżwicy Dużej jest dobry zakład.
Awatar użytkownika
Bart-S
Newbie
Newbie

Dzięki za wskazówki :) Auto nadal u lakiernika - za 1,5tyg odbiór i biorę się do roboty :D
A
Anonymous

no to czekamy na relację po odbiorze :)
Awatar użytkownika
Bart-S
Newbie
Newbie

Jasne... Chciałbym od razu przymierzyć felunek tylko trzeba jeszcze dobrać pierścienie centrujące dla felg Steffan. Nie wiem czy ktoś na forum jeździ na takim setupie - może podpowiecie jaki rozmiar? Jeśli nie, pogmeram w parametrach i spróbuję się odnaleźć ;)

Jakieś propozycje co do obniżenia zawieszenia - mamy jakieś sprawdzone dedykowane zestawy dla 6N? Bez tej opcji nowa felga nie zrobi swojej roboty na nadwoziu....
A
Anonymous

[quote="Bart-S"]trzeba jeszcze dobrać pierścienie centrujące dla felg Steffan. Nie wiem czy ktoś na forum jeździ na takim setupie - może podpowiecie jaki rozmiar? Jeśli nie, pogmeram w parametrach i spróbuję się odnaleźć[/quote]
centrownie VW to oczywiście 57.1, a steffan ma zapewne 60.1, ale to można zmierzyć

[quote="Bart-S"]Jakieś propozycje co do obniżenia zawieszenia[/quote]
kup dobry gwint, szkoda czasu i kasy na kit-y
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”