[86c] Duże Spalanie !!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[86c] Duże Spalanie !!

Post autor: WiciK16 »

Witam od dłuższego czasu moje polo strasznie duzo pali . Zrobiłem 150 km i łyknęła 15 litrów . Co może być nie tak ? Zawsze było dobrze i paliła ok 6 litrów a teraz taki wynik ;/ Wydaje mi sie że silnik cały czas pracuje na ssaniu ;/ / Proszę o szybka podpowiedz ;(
Obrazek
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Sprawdź niebieski czujnik temperatury. A silnik nie ma czasem podwyższonych obrotów?
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Ja bym jeszcze bak obejrzał czy auto nie ciecze przypadkiem? Przyjrzałbym się też sondzie lambda.

Jeśli chodzi o podwyższone obroty to u mnie też z tym jest lekki problem. Niebieski czujnik mam nowy dobrej firmy i sprawdzany w drugim aucie - tam działa ok. W drugiej poli obroty spadają na dobry poziom tylko gdy wypnę kostkę z czujnika. Nie wiem o co w tym chodzi. Tak czy siak auto nie wciągnie wtedy 15L a góra 8-9, u mnie różnicy w spalaniu nie ma.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

86c Mają sondę lambda?
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""iJopek""]86c Mają sondę lambda?[/quote]Moja miała , miała też katalizator . Poprzedni właściciel wyciął kata no i sondę również ;/
Obrazek
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Wojciechus""]Ja bym jeszcze bak obejrzał czy auto nie ciecze przypadkiem? Przyjrzałbym się też sondzie lambda.

Jeśli chodzi o podwyższone obroty to u mnie też z tym jest lekki problem. Niebieski czujnik mam nowy dobrej firmy i sprawdzany w drugim aucie - tam działa ok. W drugiej poli obroty spadają na dobry poziom tylko gdy wypnę kostkę z czujnika. Nie wiem o co w tym chodzi. Tak czy siak auto nie wciągnie wtedy 15L a góra 8-9, u mnie różnicy w spalaniu nie ma.[/quote] Zbiornik mam nowy , przewody sprawdzone i nic nadal spalanie ogromne ;/
Obrazek
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""adek1983""]Sprawdź niebieski czujnik temperatury. A silnik nie ma czasem podwyższonych obrotów?[/quote] Lekko podwyższone obroty ma i problem w tym że nie schodzi z nich a Tym bardziej różnicy nie słychać po ''rozgrzaniu silnika''. Jak sprawdzić ten czujnik ? Proszę o pomoc :(
Obrazek
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Możesz go odłączyć i zobaczyć czy będzie jakąś zmiana, albo zamienić na dobry, podjechać i jak masz gdzie kupić albo jak kumpel ma polowke to zamiencie :) mam kilka takich czujników, zawsze jak jestem na zlomie to wyciągam sobie takie czujniczki.
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""iJopek""]Możesz go odłączyć i zobaczyć czy będzie jakąś zmiana, albo zamienić na dobry, podjechać i jak masz gdzie kupić albo jak kumpel ma polowke to zamiencie :) mam kilka takich czujników, zawsze jak jestem na zlomie to wyciągam sobie takie czujniczki.[/quote]od czego jest ten czujnik i czym on steruje? . Rozlaczylem go i sszedl z obrotow . Co dalej.
Obrazek
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

To jest czujnik ssania.
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""iJopek""]To jest czujnik ssania.[/quote] to jeżeli odłączyłem kostkę to ssanie jest nieaktywne i zamknięte ?
Obrazek
W
WiciK16
Raczkujący
Raczkujący

czy mogę jeżdzić z odłączoną kostka ta niebieską od czujnika i powinno sie coś zmienic ?
Obrazek
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

No teorytycznie możesz, ale lepiej go wymienić bo jak będzie zimna to będzie źle chodzić.
Awatar użytkownika
Wojciechus

Post autor: Wojciechus »

U mnie po odpieciu auto w ogole nie odpala.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Tylko jak będzie ciepła i odpalona to będzie chodzić, ja za dwa czujniki do siebie zapłaciłem 42 zł mam 6 sztuk takich czujniczkow gdybyś mieszkał bliżej to oddał bym to za darmo ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”