[6N]Kałuża skutkiem spadku mocy i "wystrzału"

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
ar3k92
Newbie
Newbie

[6N]Kałuża skutkiem spadku mocy i "wystrzału"

Post autor: ar3k92 »

Witam.
Dzisiaj podczas deszczowej pogody zauważyłem że przy mocniejszym wciśnięciu gazu auto traci moc- myślę sobie pora wymienić przewody WN ale narazie pojadę delikatnie do domu. Gdy wjechałem w głęboką kałużę i ponownie zacząłem wciskać gaz to nie dość że straciłem moc, to jeszcze auto w ogóle przestało przyspieszać i zaczęło wytracać prędkość (przy chwilowym, całkowitym wciśnięciu gazu). Nagle słyszę głośny wystrzał z komory silnika (jakby z pistoletu) ale auto jedzie dalej. Obserwuje przyrządy ale nigdzie nie pojawia się jakiś 'alarm'. No i ujechałem tak jeszcze 15 km, z autem wszystko w porządku, jeździ normalnie, pracuje też, a spadku mocy nie odnotowałem.
W takim razie pytanie do forumowiczów, co to mogło być i czy jest to groźne? :niewiem:
VW POLO 6N
97r. 1.4 benz
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

Sprawdź cewkę
a
ar3k92
Newbie
Newbie

Post autor: ar3k92 »

Sprawdziłem cewkę i ogólnie wzrokowo komorę silnika. Brak sygnałów niepokoju. Dzisiaj samochód był używany i jeździ normalnie więc czy mogę być spokojny tym jednorazowym wybrykiem?
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Wymień kable WN, może mają przebicie.
Awatar użytkownika
jasny93
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jasny93 »

Znajomy miał tak w Fiescie, wystarczy ze bylo wilgotno po deszczu i juz przerywał, jak wpadał w kałuże to strzelał i zaczynał chodzić na 3 gary. Okazało się że winne byly kable. :) Dodam jeszcze że w słoneczne dni znikał ten kaszelek :mrgreen:
Polo 86c2f 1.4D

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rybatychy »

Dołączę sie do tematu. Niestety i moja poli to dotknęło dzis wyjechałem po raz pierwszy od dawien dawna z garażu do garażu po drodze dorwała mnie mega ulewa i wypisz wymaluj objawy kolegi tylko ze u mnie strzeliło tak mocno że rozerwało rurę od kolektora do kata ... Z uwagi na ciagle trwający remont mozna wykluczyć nast. czesci kale cewka aparat zapłonowy wszystko nowe a iskry brak i jak jej nie było dalej nie ma czy ktoś ma jakieś pomysły co to moze być ? Ja stawiam na czujnik halla i tu pojawia sie pytanie jak go sprawdzić ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

internet nie boli.... https://www.youtube.com/watch?v=W_OBB30qbx0

[quote=""rybatychy""]strzeliło tak mocno że rozerwało rurę od kolektora do kata[/quote]
wygląda na wybuch niedopalonego paliwa w kolektorze - problem z zapłonem albo przypadek
katalizator pewnie też już przytkany więc ciśnienie się nie rozeszło tylko rozerwało kolanko
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rybatychy »

Dzieki za pomoc :) Czujnik halla uszkodzony dioda swieci 2x na obrót wiec wypadają zapłony na 2 cyl po wymianie aparatu wszystko wróciło do normy czeka mnie wymiana wydechu moze cos do kombinuje ze starego ps.kata nie miałem mialem rurę i sam końcowy :f ale efekt byl niezadowalający wiec czeka mnie rzeźba :) ja swój problem rozwiązałem może sie to komuś kiedyś przyda

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”