[9N] Centralny zamek - klapa bagażnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kezman
Newbie
Newbie

[9N] Centralny zamek - klapa bagażnika

Post autor: kezman »

Moje Polo jest niestety całkowicie "gołe". Postanowiłem dołożyć uniwersalny centralny zamek. Z drzwiami oraz sygnalizacja kierunkowskazów nie było problemów. Do klapy przeciągnąłem dodatkowe kable ale teraz zaczynają się schody.

Jak zamontować siłownik? Ma ktoś jakiś pomysł ? Zakupiłem dodatkowo całą klamkę z wersji z centralnym.

Obrazek

Obrazek
P
PiterPrw
Początkujący
Początkujący

Post autor: PiterPrw »

Sam się przymierzam do tego zabiegu tj montażu centralnego w klapie. Po roku wróciłem do tematu. Poszukałem po necie i znalazłem z niemieckiej strony jak do zwykłego zamka podłączyć centralny. Tylko z tego co zrozumiałem z użyciem wujka google, taki montaż wyklucza możliwość otwierania bagażnika przy pomocy kluczyka zamkiem w klapie. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. A tu link do manuala, po niemiecku oczywiście. http://www.polo9n.info/Wissen/anleitung ... e-einbauen
k
kezman
Newbie
Newbie

okey rozwiązałem prawie problem, opisze wszystko jak zamontuję.

Potrzebuję tylko informacji jak działą seryjny zamek centralny w bagażniku ? Otwieram pilotem i łapiąc za klamkę klapa otwiera się elektrycznie a przekręcając kluczyk klapa otwiera się mechanicznie ?
k
kezman
Newbie
Newbie

A więc tak mam zamontowany uniwersalny centralny zamek MaxiCar.

Do bagażnika mam dociągnięte 3 przewody:

- dwa z nich to sterowanie centralnego (na zmiane pojawia się na nich +/- przy zamykaniu/otwieraniu auta)
- jeden to 12V

potrzebne nam są:

- cała klamka z bębenkiem od wersji z centralnym (Z kluczykiem lub sami dopasujcie ale otwarcie tej wkładki to nie lada wyzwanie bo trzeba podważyć wszystkie zapadki naraz a nie jak we wcześniejszych wersjach jedna po drugiej)
- siłownik centralnego (najlepiej oryginalny) ja użyłem uniwersalnego
- około 6 m przewodów (3 żyły)
- przekaźnik bistabilny sterowany zmianą polaryzacji np. FEME M158-R1
- bezpiecznik na kablu

Obrazek

- Żółty kabel (3 w kostce zamka jest opcjonalny - po jego podłączeniu i przekręceniu kluczyka zamek otworzy się też elektrycznie a nie tylko mechanicznie)
- Kable od siłownika niebieski i zielony podłączamy w zależności od działania siłownika aby wypychał a nie się chował.

Przy mocowanie wszystkiego kwestia indywidualna:

Obrazek
P
PiterPrw
Początkujący
Początkujący

Post autor: PiterPrw »

Bodajże w obu przypadkach elektrycznie się otwiera za pomocą mikrostyku.
s
samuel_83
Newbie
Newbie

Post autor: samuel_83 »

Panowie odświeżę trochę temat- wpadł już ktoś na pomysł aby działał centralny i otwieranie kluczykiem???
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”