[6N] problem z obrotami

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Maciek94
Raczkujący
Raczkujący

[6N] problem z obrotami

Post autor: Maciek94 »

Czesc, mam problem w swoim Polo 6N 1.9D z obrotami.
Mianowicie na zimnym silniku wszystko jest ok, lecz jak złapie temperature to obroty na biegu jałowym falują (tak jakby ssanie się włączało), bo z 950obr skacze na 1100, po przygazówce spada i znów wzrasta.
Czasem jest też tak, że na biegu jałowym sam wkręci się na wysokie obroty, które spadną po ruszeniu lub jak zgasze auto...
W czym tkwi problem? Ogólnie podczas jazdy mi to nie przeszkadza, choć czuje, że czasami samochód sam sobie "gazuje", ale w mieście na światłach jest nieprzyjemnie...
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

podłącz vaga i sprawdź
Awatar użytkownika
Maciek94
Raczkujący
Raczkujący

Problem znika po dodaniu obciążenia tzn. jak np. włącze ogrzewanie lub halogeny.
Awatar użytkownika
Maciek94
Raczkujący
Raczkujący

Awatar użytkownika
Maciek94
Raczkujący
Raczkujący

Cześć, dzisiaj samochód odebrałem od mechanika, ogólnie rozrząd wymieniany był i przeglądnięcie calego silnika... z tymi obrotami to jest coś nie tak z pompą, jakaś śruba nie działa czy regulacja...
ale mniejsza z tym - po odpięciu czujnika temperatury wody wszystko działa wszystko ok, obroty nie falują, auto chodzi wręcz idealnie, a jak przypne czujnik i samochód osiągnie 90*C to się zaczyna... jakie są konsekwencje jazdy z odpiętym czujnikiem? są w ogóle jakieś?
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

Bedzie ci wiecej palił bo pójdzie na tkz. ssaniu i świece za kazdym odpaleniem grzeją.Ja bym pojechał do mechanika od pomp, tam jest lukas porypana pompa byle kto tego nie ogarnie
Awatar użytkownika
Maciek94
Raczkujący
Raczkujący

dużo więcej? :P

droga taka usługa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”