Witam!
Mam problem z adaptacją przepustnicy w vw polo 1.4, silnik: APQ, 99rok.
Gdyż po przeprowadzeniu adaptacji(uprzednim wyczyszczeniu przepustnicy) i po przejechaniu ok. 300km nadal są wysokie obroty w przedziale ok.1300-2000.
Bardzo proszę o sugestie i rady co mogę jeszcze zrobić w tym aucie lub co mogę robić źle?
Czy w tym modelu przepustnica zaadaptuje się sama czy też nie? Bo znalazłem różne informacje na ten temat, niektórzy piszą że tak-inni że nie?
Adaptację robiłem za pomocą min.: VAG-COM Alpha 0.81, VAG-COM Release 311-2-N, Polski VAG 4.9, według instrukcji, opisów przeprowadzania adaptacji jakie są dostępne na forach
za pomocą interfejsu Viaken OBD KKl USB(czytałem również o problemach z USB i zmieniałem parametry jakie na forach są podawane ale u mnie czy je zmienię czy nie, nie ma problemów z połączeniem).
I drugie pytanie czy po przeprowadzeniu adaptacji obroty mogą być wyższe przez pewien czas, czy od razu powinny być prawidłowe(ok.850obr) – pytam bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat, gdyż kogo się pytam co miał robioną adaptację w jakimkolwiek warsztacie samochodowym to przez jakiś krótki czas utrzymywały się wysokie obroty, ja sam jak robiłem w swoim polo1.4 AEX 96rok to wszystko ustabilizowało się po ok.10km.
I jeszcze co powoduje że po czyszczeniu są wysokie obroty(bo nieodłączenie przewodu od przepustnicy nic nie daje)
Bardzo proszę o rady i odpowiedzi, gdyż już od miesiąca szukam informacji na różnych forach jeśli coś przeoczyłem to bardzo przepraszam tych bardziej nerwowych forumowiczów.
[quote="fil28"]Polski VAG 4.9, według instrukcji, opisów przeprowadzania adaptacji jakie są dostępne na forach[/quote]
Napisz jak robiłeś adaptację VAG 4.9 krok po kroku. Czy słychać było pracę przepustnicy?
tak było słychać pracę przepustnicy
w polskim vagu4.9 wybralem silnik skasowalem bledy (był00533)
potem bloki danych nastepnie kanał01 i ustawienia pierwotne było slychac jakby przepustnice
potem kanał 098 i ustawienia pierwotne -praca przepustnicy chwile odczekalem potem zakonczylem prace vaga4.9 i po okolo30sek wyłączyłem zapłon
-- Pon Lis 24, 2008 12:37 pm --
sorki ze tak rozwlekle
rpbilem jeszcze wg tej procedury:
Procedura dla:
VW Polo z silnikami: AEX, AER, AKV, ALL, ANX, APQ;
Seat z silnikiem 1.4 AEX, APQ (Motronic).
Procedura kalibracji przepustnicy przebiega w nastepujacy sposób:
1. właczamy zapłon,
2. w programie wybieramy opcje [Silnik],
3. po poprawnym połaczeniu ze sterownikiem wybieramy [Nastawy podstawowe],
4. w okienku z zapytaniem o numer bloku wpisujemy 98,
5. sterownik otworzy przepustnice przechodzac przez piec charakterystycznych punktów oraz
wartosci min i max. Wartosci te zostana zapamietane w pamieci centralnej jednostki
sterujacej. Proces ten trwa około 10 sekund. Nastepnie przepustnica zatrzyma sie w pozycji
gotowej do uruchomienia silnika,
6. Klawiszem {Wyjdz} wychodzimy z [Nastaw podstawowych],
7. Kolejne nacisniecie klawisza {Wyjdz} konczy transmisje ze sterownikiem,
8. wyłaczamy zapłon po odczekaniu 15 sekund.
właśnie miałem zapytać o luz linki jesteś szybszy
Wydaje mi się,że adaptacja przeprowadzona ok. nic więcej nie przychodzi mi do głowy może przepustnica uszkodzona?.
a jak moge ją sprawdzić ze jest uszkodzona
ale przed czyszczeniem było ok po za tym ze na wolnych obrotach czasem gasł jak dojeżdżło sie do skrzyżowania.
no i czy po adaptacji powinien od razu mieć prawidłowe obroty na biegu jałowym, czy mogą byc podwyzszone przez jakiś czas?
no w moim polo AEX po adaptacji zrobiłem jakieś 10(dziesięć)km przez 3dni i wszystko ok
ale opisywany APQ jest coś bardzo uparty
No a nawiasem mowiąc to po co robić adaptacje skoro gdzieś wyczytałem ze po przejechaniu od 100 do 300km sama sie zaadoptuje?
[quote="fil28"]Koval a możesz napisać czym(jakim oprogramowaniem) adoptowałeś i w jaki sposób?[/quote]
według procedury zacytowanej kilka postów wyżej.
software VAG-COM 3.11-2.
Interface własnej roboty :-D
witam
już dawno mialem napisać, ale forum bylo nie aktywne...
problem z adaptacją rozwiązany :lol:
- dodatkowo był uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodniczego
Witam wszystkich fachowców. Mam problem z przepustnicą wiem, że już było o tym wiele wątków ale nic nie znalazłem na swój problem. Falowały mi obroty na gazie i delikatnie na paliwie więc postanowiłem wyczyścić przepustnice. Gdy rozebrałem ją okazało się że jest tam jakaś uszczelka na silikonie której nie miałem a sklepy były zamknięte więc wyczyściłem przypustnicę i założyłem na specjalny silikonie poskręcałem wszystko i odpaliłem. Obroty były normalne zgasiłem silnik i po chwili przyjechałem się i od tamtej pory obroty są wysokie też i falują. Postanowiłem zrobić adaptację i tu zaczynają się schody. Biorę tak w vag-com :
- włączam zapłon
-01 silnik
-08 bloki pomiarowe
- 001 i patrze na temperaturę ( w drugim polu) gdy osiągnie powyżej 80 to następnie wyłączam silnik i :
- włączam zapłon
-01 silnik
- sprawdzam błędy i mam błąd 01087 kasuję go po tym
-08 bloki pomiarowe
- grupa 098 i Go
są tam jakieś wartości ale gdy naciskam nastawy podstawowe to wyskakuję error
Samochód to Polo Classic silnik 1,4 podajże axe lub aee 8 zaworowy jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc pozdrawiam.
Witam. Mam podobny problem. Otóż zakupiłem kabel VAG KKL, zainstalowałem sterowniki, program VAG COM i wszystko jest pięknie ładnie(nawet wykresy w czasie rzeczywistym zrobiłem- dla zainteresowanych https://www.youtube.com/watch?v=hZZKRVoFZ1A)Dziś wyczyściłem przepustnice beznyną ekstrakcyjną(przepustnica była bardzo zasyfiona, po czyszczeniu pedał gazu łapie od razu)niestety gdy chciałem wykonać adaptację przepustnicy zgodnie z tą instrukcją http://klubseata.pl/forum/https://forum ... ic.php?t=4 na kanale 098 i 060 jest not available(pokazane na zdjęciach). Po próbach wejścia na ten kanał wyskakuje błąd Podstawowe ustawienia nie zaistniały- oczywiście przed adaptacją kasuje błędy. Nie mam pojęcia już co może być Obroty falują pomiędzy 800 - 1600 RPM więc przydałaby się adaptacja. Auto to Polo 6n 1.4 benzyna APQ 98r.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, 9:08 przez szopal, łącznie zmieniany 1 raz.