[6n2] Potrzebne wartości 10(Adaptation) silnika 1.4 16v 75km

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czarox66
Newbie
Newbie

[6n2] Potrzebne wartości 10(Adaptation) silnika 1.4 16v 75km

Post autor: czarox66 »

Gdy nie było mnie w kraju czyszczona była przepustnica w moim polo, przed tą operacją był odłączony akumulator . Po złożeniu wszystkiego auto normalnie odpaliło i chodziło bez adaptacji. Mechanik u którego stał samochód chcąc zabłysnąć zamiast wykonać adaptacje pokasował mi wartości w bloku adaptation 01-40 - wszystko było na 0. Auto nie odpalało . Oczywiście dowiedziałem się że kręcił rozrusznikiem do skutku aż z kabli poszedł dym,brak słów. Zabrałem stamtąd auto i wpisałem wartości ręcznie z golfa IV 1.4 16v bo był to najbardziej podobny samochód z podobnym silnikiem jaki miałem pod ręką... samochód odpalił , lecz strasznie kuleje. Sterownik pozmieniał sobie niektóre wartości. Obroty 1350 - brak reakcji na gaz, potencjometr sprawny. Przepustnica na teście chodzi. Nie mogę przywrócić wartości fabrycznych , nie mogę również skasować błędu z przepustnicy -

17989 - Throttle Actuator (J338): Basic Setting Not Performed
P1581 - 35-00 - -

tym samym nie mogę zrobić i adaptacji.
Ręce opadają.
Gdyby znalazł się ktoś dobry i odczytał wartości tych kanałów,byłbym bardzo wdzięczny..

Uprzedzając pytania, próbowałem vagiem , kts , asian gold .
Błąd nadal zostaje , golf z którego przepisałem wartości miał przepustnice na linkę, ja mam całkowicie elektroniczną, być może dlatego nie mogę skasować błędu ani zaadoptować przepustnicy.

Wykluczam uszkodzenie sterownika i przepustnicy z racji tego , że przed zmianą wartości samochód chodził normalnie..
Ostatnio zmieniony 21 lip 2014, 9:12 przez czarox66, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja Pola ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Dziwny bardzo przypadek. Ten sterownik ogolem sam sie adaptuje.

Ok 1350 obrotow bez reakcji na gaz jest to typowy tryb awaryjny. Masz jakies inne bledy niz tylko przepustnice ? Moze uszkodzil Ci ja mechanicznie, albo kostke albo wiazke przyjrzyj sie tam . Warto tez podmienic przepustnice dla sprawdzenia
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

W przypadku slinkow od 1 do 1.4 trzeba wyczyscic wcześniejsze wartosci zapisane na kanale advanced settings adaptation kanal 00 set to 0 o ile pamietam. Potem robisz adaptacje normalnie wazne żeby nie było innych błędów.

tapnięte z sokowirówki.
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
Awatar użytkownika
czarox66
Newbie
Newbie

Występuje tylko ten jeden błąd , kasowanie wartości wyuczonych nie przynosi żadnego rezultatu.
Wiązkę już przepatrzyłem miernikiem wg wskazań autodaty.
Błąd dalej zostaje w sterowniku.
Adaptacji nie da się wykonać.
Prawdopodobnie dziś spróbuje wpisać wartości wyuczone z silnika aua z Audi A2.
Przepustnica chodzi na teście, podczas uruchomionego silnika w ogóle nie reaguje tak , jakby sterownik nie wysyłał do niej żadnych impulsów.
Moja Pola ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Bo nie moze przeprowadzic adaptacji hmm tak jak by potencjometr polozenia przepustnicy byl by walniety sie zachowuje.

Poszukaj drugiej przepustnicy od kogos na podmianke. I wszystko wykonuj Vagiem
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
czarox66
Newbie
Newbie

Problem rozwiązany. Nie wymieniałem przepustnicy ani żadnych czujników. Nie wymieniałem też sterownika. Tak jak prosiłem w temacie :talkative: wystarczyło przepisać wartości bloków z silnika AUA. Błąd się skasował i zrobiłem adaptacje. Tyle.
Moja Pola ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”