Witam mój problem polega na tym że od pewnego czasu zaczęła migać mi kontrolka od od oleju podczas jazdy oraz piszczy przekaźnik na podszybiu najczęściej zaczyna się tak dziać przy przekroczeniu 50km/h. Może miał już ktoś podobny problem i powie mi gdzie szukać przyczyny.
Może głupie pytanie, ale czy kontrolka oleju jest wpięta takze do skrzyni biegów?
Mam silnik hz, i zauważyłem ostatnio, ze sie skrzynia poci, ale jak wyczytalem, jest to prawdopodobnie wina zużytych simmeringow. Do tego, w pewnym momencie zaswiecila mi,sie kontrolka oleju i zaczęli mi,cos piszczeć. Czy to może byc ze sobą związane, czy sa to dwie osobne sprawy? Oleju w silniku mam dość, choc jest juz on dość zużyty, a niestety nie wiem, jaki olej byl tam wlany....
[quote=""garbatymarcin""] czy kontrolka oleju jest wpięta takze do skrzyni biegów?[/quote]
nie jest
[quote=""garbatymarcin""]Oleju w silniku mam dość, choc jest juz on dość zużyty, a niestety nie wiem, jaki olej byl tam wlany....
[/quote]
przydało by się go mienić bo możliwe ze już nie trzyma parametrów i stąd sygnał o zbyt niskim ciśnieniu
zalany pewnie był jakiś 15w40
osobiście polecił bym 10w40 valvoline max life i oczywiście nowy filtr, jeżeli dawno nie był wymieniany olej to możesz przepłukać silnik przed zalaniem valvolina przy pomocy jakiegoś taniego oleju 15w40 (taki no-name) - zalewasz go robisz troche km i potem wymieniasz na dobry