[6n] Nie ładuje po odwrotnym podłączeniu akumulatora.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maxxxior
Początkujący
Początkujący

[6n] Nie ładuje po odwrotnym podłączeniu akumulatora.

Post autor: maxxxior »

Witam,
Dziś podłączyłem odwrotnie akumulator i po chwili się zorientowałem i podłaczyłęm go prawidłowo. W czasie jazdy mi zgasł i nie chciał nawet zakręcić. Pomiędzy tym grubym kablem przy alternatorze a plusem zasilania nie ma w ogóle przejścia. Jak połączyłem na krótko i odpaliłem auto to i tak nie było ładowania(na aku 11.9V). Natomiast napięcie na alternatorze wynosi 19.2V. Domyślam się że to wina alternatora. i teraz tak:
1.Czy to regulator czy spalone diody w altku?
2. Czy jak odkręce te 2 śruby aby zdjąć alternator to wyjmę i założę go z powrotem bez problemu?
Proszę o szybką odpowiedź bo na jutro mi potrzebne auto. Będę bardzo wdzięczny za wszelakie rady.
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

W kostce przy akumulatorze masz bezpieczniki, jest tam bezpiecznik "płytkowy". on ma 110Amper, dostać go możesz raczej tylko w ASO.
Jeśli niema przejścia miedzy alternatorem a plusową klemą, na bank zacznij od bezpiecznika.

Obrazek
m
maxxxior
Początkujący
Początkujący

Hmmm, wsadziłem pod ten przepalony bezpiecznik dość grubą blaszkę i teraz przejście jest, ale i tak nie ma nawet 12V podczas pracy silnika. Koło mnie w sklepie mają taki bezpiecznik tylko że albo 100A albo 125A. Czy jak wsadzę któryś z nich to będzie ok? I jak myślisz, to tylko wina bezpiecznika czy też coś z alternatorem?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zapewne padł jeszcze regulator napięcia

125 bym nie ryzykował, spróbuj 100 wstawić, a jak się przepali za jakiś czas to będziesz musiał 110 szukać
m
maxxxior
Początkujący
Początkujący

OK, okazało się że ta blaszka nie stykała. Tak więc przyczyną był bezpiecznik. Temat do zamknięcia. Dziękuję za odpowiedzi!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”