Mam takie pytanie - co może być nie tak, bo przy gaszeniu słychac taki nieco metaliczny dźwięk.
I jeszcze jedno-trochę laickie-czego objawem może być zatkany EGR? Wyczytalem że nalezy sprawdzić katalizator. Czy coś jeszcze?
Kolego co do metalicznego dzwięku to może ci tłumnik obija o coś przy gaszeniu, bo też jest taki objaw jak dwumas jest wywalony to na wolnych obrotach będzie bił lub przy gaszeniu ale z tego co mi wiadomo silnik ATD nie ma dwumasa.
Co do EGR to lubi on się syfić i zalega w nim i na ściankach czarna nieprzyjemna maż a głównie jak auto lata większość po mieście nie jest przeganiane bo rurką metalową na niskich prętkościach obrotowych silnika otwiera się zawór w EGR-rze i idą w paru procentach spowrotem spaliny na kolektor ssący mieszają się one z powietrzem i są jeszcze raz dopalane ( taka ekologia).
Mam taki sam silnik ATD u siostry w Ibizie i wyjmowałem EGR tam było tak ulepione że masakra wyczyściłem do świecącego aluminium a potem żeby było dobrze wyjołem kolektor ssący i tak jeszcze lepszy ulep. wszystko wyczyćciłem i śmiga aż miło, Ibiza jest teraz po programie na około 140-145 KM i naprawdę się odpycha.
Co do EGR to możesz sobie sam go wyczyścić ( tylko nie uszkodz klapy gaszenia) i jeśli jest sprawny to będzie chulał dalej albo wyłączyć go grzebiąc w sofcie (zeby go nie widział sterownik silnika) i w tedy zawór bedzie cały czas zamknięty.