[9N3] Silnik 1,4 80 KM BUD gdy jest zimny to trzęsie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
TomBUD
Newbie
Newbie

[9N3] Silnik 1,4 80 KM BUD gdy jest zimny to trzęsie

Post autor: TomBUD »

Mam taki problem auto ma ~43 000 km. przebiegu. Benzyna. Ostatnio zauważyłem, że przy zimnym silniku dość mocno nim trzęsie. Zauważyłem to niedawno czyli, gdy temp. jest wyższa niż te 15 st. C. Wibracje czuć wtedy nawet na kierownicy. Co może być przyczyną? Po 20 min. wibracje praktycznie znikają.
Nie wymieniałem jeszcze świec, olej też nie ma więcej niż 9000 km.
Zna ktoś ten przypadek? Co może być przyczyną? Robić coś z tym? :?:
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a obroty na jakim poziomie są gdy trzęsie?
T
TomBUD
Newbie
Newbie

Od razu po odpaleniu na zimno ok.1100-1200 obr/min. Po paru minutach spadają do normalnych wolnych obrotów (750) i niestety dalej nie chodzi jak powinien, dopiero po w/w 20 min jest jako tako. Po południu w temp. 30 st. nie zauważyłem tego zjawiska.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Mój też tak robił od czasu do czasu ale gdy zacząłem lać paliwo 98 objaw ustąpił,może to jest przyczyna.Co o tym sądzisz?
A
Anonymous

[quote=""TomBUD""]Od razu po odpaleniu na zimno ok.1100-1200 obr/min. Po paru minutach spadają do normalnych wolnych obrotów (750) i niestety dalej nie chodzi jak powinien, dopiero po w/w 20 min jest jako tako. Po południu w temp. 30 st. nie zauważyłem tego zjawiska.[/quote]
dobrze by było żebyś podpiął się do kompa i sprawdził błędy
może jest coś z zapłonem, albo czujnik temperatury dla ecu kłamie
[quote=""krzysztof65""]Mój też tak robił od czasu do czasu ale gdy zacząłem lać paliwo 98 objaw ustąpił,może to jest przyczyna.Co o tym sądzisz?[/quote]
może ten silnik wymaga 98?
lepiej to sprawdzić
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Ten silnik nie wymaga PB98 tylko PB95 trzymającej normy ,więc spróbuj zatankować na stacji o dobrej reputacji. Co do reszty tak jak wyżej te silniki mają problem z przepustnicami (sterowane elektrycznie zabrudzone blokują się trzeba czyścic i kalibrować), zapycha się filtr do pochłaniania par paliwa z baku i mimo że ECU otwiera zawór by spalić nagromadzone pary to ich nie dostaje i trzęsie (tu pomaga wymiana filtra albo zrobienie małej dziurki w wężyku od filtra.
Lenistwo drogą do postępu
T
TomBUD
Newbie
Newbie

Paliwo 95 z markowej stacji. Komputer nie pokazuje błędów. Świece i cewki OK. Nie pali (być może wypada zapłon co jakis czas) jeden cylinder. ... i co dalej ?....
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Gdzie jest ten wężyk i gdzie zrobić ten otwór,może jakieś zdjęcie?
T
TomBUD
Newbie
Newbie

Wymieniony wtryskiwacz załatwil sprawę. Silnik pracuje jak powinien.
k
krzychsopot
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychsopot »

Posiadam podobny problem ale w TDI 1.4 i tylko podczas rozruchu nie ma znaczenia czy zimny i czy rozgrzany po prostu nie zawsze gdy odpalam zatrzęśnie mocno aż buda zadrży i chodzi później normalnie.Macie jakieś sugestie?
Krzychsopot
A
Anonymous

[quote=""krzychsopot""]Posiadam podobny problem ale w TDI 1.4 i tylko podczas rozruchu nie ma znaczenia czy zimny i czy rozgrzany po prostu nie zawsze gdy odpalam zatrzęśnie mocno aż buda zadrży i chodzi później normalnie.Macie jakieś sugestie?[/quote]
poduszki silnika pewnie wytłukło już, ale 1.4tdi sam w sobie ma to ze trzęsię przy rozruchu i gaszeniu no chyba że wcześniej nie mialeś tego problemu to stawiał bym na poduszki silnika lub jedną z nich
k
krzychsopot
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychsopot »

Najdziwniejsze że nie zawsze i tylko przy rozruchu natomiast jak gasze to zachowuje się normalnie.
Krzychsopot
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”