[6n] Montaż wyposażenia- cena/opłacalność.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

m
michcio12321
Newbie
Newbie

[6n] Montaż wyposażenia- cena/opłacalność.

Post autor: michcio12321 »

Witam wszystkich.
Chciałbym urozmaicić wyposażenie w moim Polo 1.4l 98r. 2/3drzwi.
Jestem nowy na forum i niedawno kupiłem polo które jest kompletnie "gołe" pod względem wyposażenia.
Ogólnie auto jest zdrowe, mechanicznie wszystko w jak najlepszym porządku (m.in. dlatego taki goły). Chciałbym mieć takie wyposażenie jak centralny zamek, alarm, ABS, wspomaganie, el. szyby, el. lusterka, klima, AirBag itp.
Od razu mówię że jestem całkowicie zielony co do samochodów stąd właśnie taki post. Moglibyście poradzić co się wgl da zrobić, jakie by były ewentualne koszty części i montażu tego (nie chce maczać rąk w czymś na czym się jak narazie kompletnie nie znam) oraz co jest warto zrobić? Może jakieś inne pomysły jeszcze na wzbogacenie tego polo?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

Powiem ci tak że jakieś centralne zamki, alarmy jest to spokojnie do zrobienia ,ale już klimy ,abs i inne tam wspomagania no to już inna sytuacja po prostu dużo zabawy jest z takim czymś, i osobiście ja bym się nie bawił z tym lepiej poszukać już z takim wyposażeniem i dołożyć te przysłowiowe ''pare stówek'' i mieć to ori ,do tego potrzeba by ci było podpiąć to wszystko do modułu i tam pogrzebać w elektronice ewentualnie licznik nowy jak tam nie masz w swoim teraz kontrolek ,tarcze z czujnikami absu i inne pierdoły ,bo może być taka sytacja jak podliczysz wszystkie koszty części +koszty założenia to może ci wyjść kwota za którą byś kupił to już razem z samochodem ,a z takim wyposażeniem jak masz obecnie na pewno będzie mniej awaryjny od naszych naszpikowanych elektroniką tak jak u mnie centralny ci walnie i nowy w ASO 700 zl :D ,pewnie się tu ktoś znajdzie kto to przerabiał takie montaże to ci podpowie,ja jak szukałem polówki to miałem wymogi co do wyposazenia i tego się trzymałem.
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

szczerze?
jeśli jesteś "zielony" w mechanice, nie masz odpowiednich narzędzi, wszystko będą robić mechanicy i elektrycy to lepiej Ci będzie sprzedać to polo i kupić np 6n2 w bogatej opcji, robocizna Cie "zje" zawsze przy kupnie "gratów" będzie Ci brakowało jakiś drobnych elementów, często ciężko dostępnych na rynku wtórnym. Operacja całkowicie nieopłaclana.
poniżej przykładowe ceny montażu poszczególnych elementów w serwisach/warsztatach
dołożenie klimy 1000-1500
dołożenie ABS 500-1000
dołożenie centralnego - 200-500
wspoma 500-700
szyby-lusterka 500-1000
poduchy 300-500
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

to ci kolega dokładnie wypisał :D

Obrazek
a
arturgol
Newbie
Newbie

Post autor: arturgol »

Niestety kolego takie mamy realia, sam się o tym boleśnie przekonałem kupując Octavie II... Teraz bym już tego błędu nie popełnił i oprócz patrzenia na stan auta patrzyłbym też na wyposażenie(tzn w Octavii brakuje mi ESP i głównie nad tym ubolewam bo, że nie ma climatronica czy xenonów to da się przeżyć).
Szukając auta trzeba i na to patrzeć, bo dokładanie owszem da się, jak się chce to się da ale koszta... Koszta i jeszcze raz koszta. Np do swojej OII żeby dołożyć ESP, xenony, climatronic, alumy, podgrzewane stołki, maxidota i innych parę rzeczy które np w autach z DE są niemalże w standardzie musiałbym wsadzić hmm 10 tyś albo i lepiej.... Co oczywiście mija się z celem - lepiej sprzedać i kupić inne;D.

Ale do rzeczy. Jak jesteś zielony w mechanice to albo polub zabawy przy aucie albo sobie daruj bo za montaże u mechaników stracisz krocie. Za auto dałeś pewnie ze 3 tyś ale za te kilka rzeczy dopłacisz 2x tyle a czy aby na pewno one będą działać?
Ja bym Ci proponował we własnym zakresie zamontować centralny + alarm (ja mam sam centralny na pilocik za... 40 zł najtańszy na allegro i do tego z mojego miasta więc odebrałem osobiście). Robota nie skomplikowana i jak chcesz z alarmem to za 100/150 zł masz gotowe.
El lusterka bym odpuścił (ile razy ustawiasz lusterka w aucie?? W OII mam takie cudo i w sumie podgrzewanie się częściej przydaje.
El. szyby no to by można zainstalować na forum widziałem set za około 200 zł i pewnie można samemu temat ogarnąć.
Wspomaganie hmm można by spróbować ale to już grubsza sprawa a w Airbagi i ABS to już totalna przeróbka i to bym sobie odpuścił.
Klimę też myślę żeby do mojego też założyć no ale to około 1000 zł.
Czyli jeśli masz autko w miarę dobrym stanie to je trzymaj ale pogódź się z tym, że będzie bida. Albo cóż... Sprzedaj i dalej szukaj.
m
michcio12321
Newbie
Newbie

Post autor: michcio12321 »

Właśnie tego typu odpowiedzi oczekiwałem, wszystko jasno, zgodnie i na temat. Dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi :) pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Tak że jak coś polówke sprzedawaj i kupuj coś konkret z wyposażenia i pochwal się nam :grin: chyba że cos innego wymyślisz Pozdro :cool2:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”