Polo 6N czyli Groszek made by sexprience

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

Polo 6N czyli Groszek made by sexprience

Post autor: sexprience »

Po przywitaniu się w odpowiednim dziale i otrzymaniu wiadomości od vwmaro, że czeka na temat o aucie... oto jest! :) .

Historia: Na wstępie chciałem przywitać wszystkich tutaj zgromadzonych! :piwo:. Jestem nowy w branży, ale mam nadzieje, że z waszą pomocą jakoś będzie łatwiej zacząć, a raczej kontynuować modzenie mojego groszka, gdyż poprzedni właściciel już się za to zabrał. Polo jest w moich rękach od lutego 2014 roku. Wyjechało z Wrocławskiego salonu w 1999 roku. Jako, że prawo jazdy posiadam stosunkowo nie długo to niestety z mojego braku doświadczenia zaliczyłem już pierwszą kolizje :grin: i Groszek dostał trochę po prawym boku :cry: i do wyciągnięcia jest próg, wymiana drzwi oraz zrobienie skorodowanego prawego tylnego nadkola. :amen:

Model: Polo 6N
Rok: 1998
Wersja: 3D
Silnik: 1,4 60 KM (44 kW)
Kolor: Cosmicgruen LA6P Volkswagen
Koła: Zima: Nie wiem co to za koło ? - Opona: 165/50 R14 Lato: ATURA R15 4x100 - Opona przód: 175/50 R15 Opona tył: 195/45 R15

:arrow: Lista modyfikacji samochodu:
- Lampy tył Hella Black.
- Obie rejestracje na mocne rzepy, aby ramka nie hałasowała. / Jednak ramki wróciły, rzepy przestały spełniać zadanie i po każdym myciu tablica słabo się trzymała.
- Przyciemniona tylna szyba i 2 boczne.
- Alarm.
- Elektryczne szyby
- Elektryczne, ogrzewane lusterka.
- Osłona słoneczna na przedniej szybie.
- Wymienione lampki oświetlenia tablicy + 2 żarówki ledowe.
- Zawieszenie gwintowane TA-TECHNIX.
- Wymienione linki ręcznego na nowe. (22.03.2014)
- Tarcze przód + klocki wymienione na nowe. (22.03.2014)
- Szczęki tył wymienione na nowe. (22.03.2014)
- BRA na maskę szyta na zamówienie, zielone nici w kolorze auta.
- Boczne kierunki zastąpione zaślepkami Wolfsburg Edition.
- Przednie kierunki przezroczyste polakierowane na czarny w stylu HMB + wsadzone postojówki.
- Grill z czarnym znaczkiem.
- Chromowane siłowniki pod maską.
- Sportowa kierownica momo.
- Aluminiowe rygielki w drzwiach Wolfsburg Edition.
- Belki bagażnika + kosz + owiewka.
- Bębny w kolorze nadwozia.
- Ledowe oświetlenie kokpitu.
- Nowe kompletne sprzęgło. / Maj 2015
- Nowy kompletny rozrząd. / Maj 2015
- Nowy Olej wraz z filtrem. / Maj 2015
- Dołożone kompletne wspomaganie od Paffcia + ori płyn VW. / Maj 2015
- Nowe drążki kierownicze. / Maj 2015
- Nowe osłony przegubów. / Maj 2015
- Kompletna geometria zawieszenia. / Maj 2015
- Nowy tłumik środkowy i końcowy. / Maj 2015 - Nie chcieli przeglądu zrobić na pełnym przelocie :grin: to wróciłem do serii :D.
- Wnętrze w jasno kremowej skórze i czarnym materiale. / Maj 2015
- Dywaniki Wolfsburg Edition. / Maj 2015

Więcej nie pamiętam, aczkolwiek postaram się uzupełnić jak coś mi się przypomni. :jester:

:arrow: Car Audio:
- Radio SONY CDX-GT929U
- Głośniki w desce zastąpione tweeterami z zestawu niżej.
- Głośniki w przednich drzwiach AUDIO SYSTEM MX 165.
- Skrzynka Basowa z głośnikiem ROCKFORD FOSGATE PRIME R1S410 - 150W RMS
- Wzmacniacz CRUNCH GPX-500.2 - 500W

:arrow: Najbliższe plany: na 2015!
- Ogarnięcie pod maską, tj. umycie komory silnika, i pomalowanie i wypolerowanie poszczególnych elementów. Więcej tam nie potrzebuje. :cool:
- Poprawa ubytków lakieru: śladowe odpryski na masce, obite kanty drzwi, spękany lekko lakier na zderzakach + polerka.
- Wsadzenie halogenów w kratki na dole zderzaka.
- Kupno ładniejszego koła.
- Podświetlenie panelu regulacji nawiewu, włącznika świateł i przełączników szyb/lusterek na niebiesko.

Na razie to tyle, myślę że na ten rok wystarczy :]]

:arrow: Zdjęcia:

- Zdjęcia gdzieś w temacie :)

Chętnie przyjmę sugestie/propozycję/rady i wszelaką krytykę :blush: :blush: .
Ostatnio zmieniony 28 maja 2015, 22:25 przez sexprience, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Wydaje się ok,tylko te zdjęcia z dziwnym filtrem skutecznie maskują wygląd auta .
Obrazek
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

baza całkiem spoko, z kuba co do fot się zgadzam :)

Ale obecne modyfikacje oparte na wsadzaniu ledów gdzie się da no darował bym sobie .. tak samo jak endżel ajsy ( gejluki). Nie rób tego co będziesz musiał niedługo zmieniać... naklejki, endżel ajsy, bry ... to są takie chwilowe zachłyśnięcia francuskim tuningiem , dopóki nie zrozumiesz co chcesz wycisnąć z auta odkładaj kase na cos fajnego , zrób smoked , zadbaj o lakier. niech auto będzie czyste i schludne :) Ja sam miałem kiedyś bre , mase naklejek i inne agrotuningowe akcesoria.. ale prędko się obudziłem ze nie tędy droga :)

zapodaj fote tej kiedy z paska bo az jestem ciekaw.
Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Kuba"]Wydaje się ok,tylko te zdjęcia z dziwnym filtrem skutecznie maskują wygląd auta .[/quote]

Nadrobię na dniach :) , wracam z pracy to już ciemno... :/

[quote="korzenio"]baza całkiem spoko, z kuba co do fot się zgadzam :)

Ale obecne modyfikacje oparte na wsadzaniu ledów gdzie się da no darował bym sobie .. tak samo jak endżel ajsy ( gejluki). Nie rób tego co będziesz musiał niedługo zmieniać... naklejki, endżel ajsy, bry ... to są takie chwilowe zachłyśnięcia francuskim tuningiem , dopóki nie zrozumiesz co chcesz wycisnąć z auta odkładaj kase na cos fajnego , zrób smoked , zadbaj o lakier. niech auto będzie czyste i schludne :) Ja sam miałem kiedyś bre , mase naklejek i inne agrotuningowe akcesoria.. ale prędko się obudziłem ze nie tędy droga :)

zapodaj fote tej kiedy z paska bo az jestem ciekaw.[/quote]

Temat lamp jest cały czas otwarty, ale posłucham Ciebie i zrobię najpierw smoked front. Jeśli dalej nie będzie mi się podobało to będę myślał co dalej. Naklejki zawsze można ściągnąć, więc to nie problem. Bra na szybę to bardzo fajna sprawa podczas słonecznych dni, więc raczej zostanie, a tę na maskę zakładam sporadycznie.

Tutaj zdjęcia kierownicy dla Ciebie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

//EDIT 3.04.2014

Dzisiejszy dzień zakupów do Groszka bardzo udany! Udało się znaleźć drzwi w kolorze i bardzo dobrym stanie za śmieszne pieniądze. Kupiłem od razu 2x elektryczne lusterka / 2x elektryczne szyby + kompletne wiązki + grill ze znaczkiem . W gratisie dostałem przełączniki na środek kokpitu, boczki z kieszeniami na głośniki jak i same głośniki. Za wszystko zapłaciłem 350zł. Myślę że trafiłem na dobrą okazje ;) . Niżej mała fotorelacja ^^

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Polecicie jakiś fajny wydech sportowy/końcówkę, żeby autko fajnie "mruczało" ? . Chciałbym żeby obyło się bez cięcia zderzaka, są szerokie i jest tam bardzo mało miejsca, ale może ktoś to przerabiał i coś podpowie :)

PS. Kat wycięty i wspawana rura z kwasiaka :)
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Tłumik od diesla jest polecany, wg kilku źródeł.
Osobiście odradzam jakieś tjuningowe tłumiki, bo niezbyt przyjemnie to wygląda :blush2:
G
Gumol23
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gumol23 »

Witam auto widziałam na allegro czy tablicy dobra sztuka :D co do wydechu tak jak inni mówią końcówka z diesla najlepsza lecz ja mam mugena zobacz u mnie jak to wygląda i mam wycięty otwór na ten wydech, nie widziałem żadnego polo co ma taki wydech jak mój wiec zobacz i oceń powodzenia w modach :piwo:
Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

Wracamy po roku czasu ze zdwojoną siłą! Jako, że od roku mieszkam i pracuję w UK, a polo zostało w PL to niestety wiadomo jak to jest. Nie oznacza to, że nic nie było robione w tym czasie bo jednak działo się! :vinsent:

A więc od początku.. auto trafiło do blacharza i lakiernika, który musiał ogarnąć skutki kolizji (wgnieciony próg) i rdzę na tylnym prawym nadkolu (zdjęć niestety brak) .

Obrazek Obrazek

Widać też że wjechały drzwi, które udało mi się znaleźć w niemal idealnym kolorze, lecz były delikatnie jaśniejsze od reszty nadwozia (słońce pewnie zrobiło swoje), a starych nie opłacało się klepać. Usunięta została od razu listwa, pod którą niestety było dużo małych parchów. Ale koniec końców drzwi i tak do lakierowania przeznaczone.

W między czasie będąc w UK kompletowałem sobie graty, mniejsze i większe oraz odkładałem pieniążki na inne modyfikacje :)
Udało się dorwać w dobrych pieniążkach mój MUST HAVE! jakim są Hoffele Design! :yahoo: w bardzo dobrym stanie :D .

Obrazek

Dostałem do tego komplet xenonów, ale raczej odpuszczę sobię ich montaż.

W między czasie zostały wsadzone nowe głośniki w drzwi co by muzyka lepiej dopieszczała moje uszy :cool: . Po rozmowie z panem u którego zaopatruje się w audio doszliśmy do wniosku, że w pieniądzach które miałem na to przeznaczone najlepszy będzie taki zestawik głośników wraz z tweeterami.

ObrazekObrazek

I generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu w połączeniu z resztą bardzo fajnie to gra. Mnie osobiście wystarczy auto przecież nie będzie brało udziału w żadnych zawodach typu car-audio.

Zostały zamontowane również elektryczne, podgrzewane lusterka. Włącza się ono wraz z ogrzewaniem szyby tylnej.
Elektryczne szyby ze sterowaniem na konsoli środkowej. Ale będzie ono przełożone w boczek z racji zakupów niżej.
Wymienione zostały świece i przewody, wycieraczka szyby tylnej bo odpadła, filtr kabinowy oraz filtr powietrza.

Potem przez jakiś czas nie działo się nic bo wyleciałem z powrotem do UK zarabiać na tuningi! :grin: :grin:

W styczniu zrobiony został smoked front, wyszedł całkiem ładnie. Ale i tak wpadną hoffele, więc nie będę się tutaj rozpisywał.
Wjechały też plastikowe kratki zderzaka. Środkowa, gdyż moja jest ułamana oraz dwie boczne z otworami na halogeny, na które polowałem dłuuuuuugi czas :glare: .

Obrazek

Potem znowu powrót do UK i tak do maja. Tutaj już się sporo wydarzyło.

- Został zrobiony kompletny rozrząd.
- Nowe sprzęgło wraz z linką, przy okazji uszczelniona skrzynia, gdyż grzech było tego nie robić gdzie oringi które się tam znajdują to koszt kilkunastu zł.
- Zamontowane wspomaganie, którego seryjnie nie było. Każdy wie jak to się jeździ bez wspomagania.. :angry: :angry2: . Tutaj podziękowania dla Paffcia od którego kupiłem kompletne wspomaganie. Wymienione zostały oba drążki kierownicze, gdyż jeden był krzywy i się nie nadawał. Dodatkowo wleciały nowe osłony przegubów. Cały układ został zalany ori płynem vw (nie pamiętam nazwy).
- Kompletna geometria zawieszenia, zbieżność, niezbędne przy tego typu zabiegu. Lecz coś jest nie tak z tylną belką, a dokładniej z prawą stroną. Możliwe, że to krzywa felga, ale będzie trzeba się temu przyjrzeć. Dodatkowo koła zostały trochę pochylone, aby lepiej się jeździło - tak powiedział specjalista :cool: .
- Jako, że Pola potrzebowała przeglądu to i wjechał i on, ale było trochę z tym problemów, gdyż auto miało pełny przelot :cool2: . Panowie mówili, żeby nawet tym nie wjeżdżać :D , ale z ciekawości zmierzyliśmy poziom hałasu i było prawie 150db :lol: . Zaczęło się szukanie tłumików, najpierw środkowy, ale dalej było za głośno.. więc trzeba było założyć i końcowy. Oba nowe i przegląd zaliczony. Chociaż przyczepili się do braku bocznych kierunków bo jakiś skur*@#$ ukradł mi wolfsburgi, ale poradziliśmy sobie i z tym. W między czasie dorwałem nowe na allegro, ale trzeba było rzucić 160zł..
- Obecnie auto trafiło ponownie do lakierni na lakierowanie drzwi, o których pisałem gdzieś wyżej oraz tym razem lewego tylnego nadkola, gdyż zahaczyłem o betonową latarnie i zostawiła ona bardzo ładny ślad... Do roboty zleciłem również przedni prawy błotnik bo bierze go rdza przy łączeniu z progiem. Oceniony jako do wymiany, ale chłopaki zrobią tak żeby było dobrze i na razie to jeździło. Więc malowana będzie praktycznie cała prawa strona, żeby nie było widać.
- Trafiłem na allegro kompletny szeroki zderzak z halogenami, więc nie zaszkodziło zapytać czy nie mogę kupić samych halogenów, gdyż jak każdy wie znaleźć do szerokiego zderzaka to.. iii... udało się! Pan zgodził się na sprzedaż i halogeny są już u mnie i czekają na założenie! W końcu!

Obrazek

- Wcześniej też kupiłem kompletną wiązkę do halogenów. Znowu podziękowania dla Paffcia! :piwo:
- Do tego kupiona już żółta folia, którą zostaną oklejone halogeny.
- Musiał pojawić się również włącznik z opcją halogenów.
- Kupiona została również nowa atrapa grilla i znaczek, wydaje mi się, że Pola tak będzie wyglądała najlepiej.

Obrazek

- Przywiozłem sobie z UK boczne przednie kierunki już lekko przyciemnione, ale chyba za mało. Chcę mieć coś w stylu HMB, więc została kupiona też czarna folia i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Obrazek

Dzisiaj, w zasadzie już wczoraj zrobiłem sobie wycieczkę w okolice opola, gdyż znalazłem do kupienia na OLX cały kompletny jasny skórzany środek razem z wszystkimi plastikami itp. dedykowany do 6N. Więc wsiedliśmy ze znajomym w busa i jazda 120km.. po dotarciu na miejsce okazało się, że całe wnętrze jest obszyte wysokiej jakości jasną skórą (fotele, kanapa, boczki, deska, gałka, ręczny oraz plastik tylnej klapy), oraz czarnym miękkim materiałem pozostałe elementy (podsufitka, tylna półka, parapety tylne, boczne słupki, słoneczniki). Do tego wszystkiego rarytasowe dywaniki wolfsburg edition. Gałka również jest wolfsburg edition. Reszta plastikowych elementów jak tunel środkowy, uchwyty na podsufitce, obudowa lampki, lusterka w słonecznikach pomalowane bardzo ładnie na czarno. Wszystko to w stanie bardzo dobrym + stanie , gdyż jak sam sprzedający mówił nie pojeździł na tym długo, auto się sprzedało na części, a to zostało i czekało... chyba na mnie! :yahoo: . Jak widać w moich planach sam miałem to zrobić ze swoim wnętrzem. Długo się nie zastanawialiśmy po obejrzeniu wszystkiego i wynegocjowaniu ceny zostało zapakować wszystko z głową na busa, żeby się nie uszkodziło i do domu! Generalnie jestem mega zadowlony z zakupu, cena grubo po niżej tej, którą musiałbym sam zapłacić za obszycie tego typu materiałem swojego środka z takim efektem. Zostanie ona też tajemnicą :)

Mała fotorelacja po dotarciu do domu. Jako, że nie mam gdzie tego trzymać bo mieszkam w bloku to mam to w pokoju! :grin:
Jak pisałem wcześniej auto obecnie stoi w lakierni i wyjedzie z niej we wtorek.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Teraz prośba.. możecie polecić jakieś dobre środki do czyszczenia i pielęgnacji tego typu skóry? :) Jeśli ktoś przeczytał całość to ogromny szacunek! :piwo: :piwo:

Minus za brak zdjęć samego samochodu... wiem.. ale nie mam fizycznej możliwości, mam nadzieje, że uda mi się wszystko poskładać w przyszłym tygodniu i strzelić jakieś fotosy! BENG!
Awatar użytkownika
przemo92
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: przemo92 »

Jak poskładasz wszystko będzie super ;) Powodzenia!
S
Sanchez77
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Sanchez77 »

Zakupy konretne, szykuje się kolejny grubas ;) Chociaż te przednie fotele jak dla mnie mocno zalatują agro, ale cała reszta na propsie.
Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Sanchez77"]Zakupy konretne, szykuje się kolejny grubas ;) Chociaż te przednie fotele jak dla mnie mocno zalatują agro, ale cała reszta na propsie.[/quote]

Przez ten wyszyty napis? Cóż.. auto jeździło w 6N GTI, wiec są jakie są :) może kiedyś pokuszę się o przerobienie tego. Jak to mówią, albo GRUBO albo WCALE! :D
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Nazbierałeś całą masę gratów.. :) Fotele no faktycznie z tym GTI trochę słabo wyglądają,ale wpływu na to nie miałeś - kupujesz albo nie,tapicer poradzi sobie bez problemu,żeby to naprawić.Widać na desce,że materiał się lekko się odkleja.Miałem podobny przypadek.Odbieraj auto i składaj :!:
Obrazek
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

No to jak są już fotele, to teraz trzeba silnik do kompletu wrzucić :D
Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Winiacz"]No to jak są już fotele, to teraz trzeba silnik do kompletu wrzucić :D[/quote]

No temat wnętrza w tym momencie zostanie zamkniety. Ewentualnie jakieś drobiazgi. Jeśli chodzi o silnik to marzy mi się to 1.8t, ale to tak z 10k trzeba wyłożyć lekko :) . Marzenia trzeba spełniać! Wiec można się spodziewać ze dopnę swego! :oki:
Awatar użytkownika
rudy165
Początkujący
Początkujący

Post autor: rudy165 »

O Widze kolega z okolicy :) autko ładnie sie prezentuje :bb:
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N”