Zamek schowka zablokowany:|

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
beny_88
Newbie
Newbie

Zamek schowka zablokowany:|

Post autor: beny_88 »

Zamek schowka od paseżera ( wersja bez poduszki ) przestal działać, dokladniej to jedna strona sie wciska i odpuszcza z powrotem, a druga jest luźna(jakby cos sie urwało). Pytanie brzmi, co zrobic zeby otworzyć ten schowek;/, nie mam do niego żadnego dostepu, próbuje podważyc go śrubokretem od góry ale i tak dostep do zamka od sordka jest utrudniony. Prosze o rady :niewiem: :niewiem: :niewiem:
M
Magik23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Magik23 »

Witam
Miałem to samo. Musisz niestety dobrać się do tego zamka od strony schowka.
A czynność ta wygląda następująco. Powinieneś najpierw zrobić odpowiedni przyrząd do tego zabiegu. Najlepszym materiałem i najbardziej dostępnym (w moim przypadku) okazał się metalowy cybant. Trzeba go rozkręcić i wyprostować. W następnej kolejności należy zagiąć jego koniec w literę "L", tylko tak, aby ten poziomy ogonek był krótki (około 2mm). teraz można przystąpić do włamywania się. Spróbuj odchylić drzwiczki schowka na ile się da i postaraj się nowo zrobionym przyrządem wysunąć do góry spinkę zamka. Ma ona kształt odwróconego "U".
Jeżeli uda Ci się wykonać tą operację to już "jesteś w domu".
Wystarczy jeszcze tylko wcisnąć oba przyciski zamka, a drzwiczki schowka praktycznie otworzą się same.
Powodzenia
W razie kłopotów napisz,a zrobię jakieś zdjęcia z opisem i zamieszczę w poscie.
b
beny_88
Newbie
Newbie

Wielkie dzieki za rade, najblizsza wolna chwile poswiece na to i dam znac ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Miałem identyczny problem,niestety zmuszony byłem wymienić ten schowek.Po odkręceniu go i dostaniu się do środka okazało się,że pękła sprężynka w mechanizmie zamka.Niestety,zamek ten jest nierozbieralny,więc na Allegro kupiłem cały schowek.
Awatar użytkownika
wlodson
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: wlodson »

oczywiście, że zamek JEST rozbieralny!! sam go rozbierałem, nawet udało się wymienić wkładkę od zamka, więc nadal mogę używać kluczyka do zamykania schowka. Potrzeba tylko trochę cierpliwości i wprawnych palców ;)
wlodson (R)
b
beny_88
Newbie
Newbie

Witam, musialem wyrwać zamykanie schowka na siłe, okazało sie ze jeden z aluminowych alementów zamka (ten z bolcem) jest wyrobiony pod wplywem tarcia jakie powstawało przy otwieraniu, pękł i sie zablokował :cry:
Cóż, teraz myśle co zrobić zeby działało to wszytsko na jednym bolcu, ewentualnie będe musiał kupić schowek na szrocie a to chyba takie tanie wbrew pozorom nie jest :(
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Jakieś 60 zł,ja tyle zapłaciłem i mam święty spokój!!
Awatar użytkownika
asshole87
Newbie
Newbie

Post autor: asshole87 »

mam to samo :/ w sumie oderwałem cały kawałek tapicerki od pokrywy schowka (klejone) a potem dobrałem się do zamka i śrubokrętem podważyłem.. (musiałem wydostać komórkę) nie mniej teraz mam problem i chyba skończy się na jeżdżeniu po szrotach. Chyba że da radę sam mechanizm wymienić? I czy jest miejsce prócz szrotu, gdzie można go dostać?

[edit]
i dlaczego do k** nędzy kosztuje 100 zł!
http://www.allegro.pl/item681653103_sk_ ... howek.html
one kozie death!
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”