Witam,
w sobote czyscilem przepustnice, a wczoraj wraz z czaja454 probowalismy przeprowadzic adaptacje.
VAG wykazal ze adaptacja przebiegla ok - nie bylo slyszalne otwieranie sie i zamykanie przepustnicy.
Po uruchomieniu silnika wskazowka obrotomierza powedrowala na 1200, a nastepnie spadla na jakies 950-1000.
Dzisiaj rano po odpaleniu wskazowka byla na 1000, po przejechaniu ok 2km i postoju w korku opadla na jakies 900 i tak juz zostala.
Gdy staje na swiatlach to wskqazowka najpier leci na 1000 - 1100 obrotow, a pozniej pomalu spada na ok 900.
Chcialbym sie zapytac czy sa to normalne objawy? Jesli nie to co jest nie tak i jak to naprawic?
Mnie osobiscie 900 obrotow nie przeszkadza (silnik pracuje cicho i rowno) - wczesniej obroty falowaly i dosc czesto gasl przed swiatlami.
Prosze o opinie.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2009, 12:40 przez Bart., łącznie zmieniany 1 raz.
Dodam tylko ze w sobote (czyli w dzien czyszczenia) obroty przed swiatlami skakaly na 2000 i spadaly wolno na 1500.
-- Pon Lip 13, 2009 12:37 pm --
[quote=""ko-ma""]I tak właśnie ma być.[/quote]
acha, czyli tak jest ok... pytam bo wczesniej przed swiatlami wskazowka spadala mi na jakies 500 i odbijala spowrotem na 850 - 900 i wtedy potrafil zgasnac.
Falowaly tez czasami starsznie na biegu jalowym...
[quote=""savic""]po dobrze przeprowadzonej adaptacji obroty powinny stać idealnie , a nie wyskakiwać na 1,1[/quote]
tez mi sie tak wydawalo... to w takim razie co moglo pojsc nie tak???
na VAGu nie ma zadnych bledow.
Czujnik temp. napewno jest do wymiany bo gdy stoje na wlaczonym silniku wskazowka temp. ustawia sie prawie w pionie (temp. 90 stopni), a gdy ruszam to opada spowrotem tak jakbym mial zimny silnik -( leci gorace powietrze, silnik jest nagrzany).
to że w trakcie jazdy temp. spada to raczej wina przepuszczającego termostatu (czujka działa dobrze) tyko czujnik jest czteropinowy dwa podają na zegary , a dwa na ECU i niekoniecznie te wartości muszą się pokrywać gdy czujka jest uwalona dlatego przed adaptacją warto sprawdzić w blokach pomiarowych wskazania temp. na ECU musi być co najmniej 80-85 stopni żeby adaptacja przeszła poprawnie
Dokładnie tak jak napisał savic musi silnik być nagrzany aby adaptacja wyszła ok. Na wskaźniku możesz mieć 90 a ECU odczytuje ze masz 65oC i dlatego masz np: auto na ssaniu i obroty nie spadają ale to z innej bajki :p
Było -> ABS, PPx2, OpenAiR, Servo, centralny+alarm, szport wydech
Bylo Audi B4 1,9 TDI + chip ,
było VW Golf 1,6 TD + LDA, FMIC
było Audi A4 1.9 TDI chip 115KM
jest VW Golf 4 1.9 TDI 90KM
Jest wsk 125
ja ostatnio sobie czyściłem przepustnice, ale właśnie miałem problem z adaptacją przepustnicy, nigdzie nie mogłem znaleźć żadnego info jaki kanał mam ustawić :/ ten link co wszędzie jest podawany jest chyba do jakiegoś innego VAG'a bo tam nic o tym nie ma, a samo czyszczenie nie pomoglo ughhh
Witam, muszę dodać ,abyście wchodząc w bloki pomiarowe ,przed adaptacją ustawili sterownik na "0"(zero) oraz wykasowali wszystkie błędy w silniku. Pozdr. Widzę że dumle masz problem -nie jest na kanale 089 a na kanale 060 -później w blokach pomiarowych skacz w górę od 060 ,aż zobaczysz na dole napis ADP i znów przeskakuj na ustawienia pierwotne i tak ze trzy razy-pamiętaj przy każdym kanale na którym pojawi się ADP przełączaj na ustawienia pierwotne i poczekaj aż pojawi sie ADP-O.K. Pozdrawiam.
spróbuj vagcom 311.2,nie wiem jakiej wersji używaliście ale nowsze nie oznacza czasem lepsze ten stary vagcom daje radę, powinno być na kanale 098 ustawianie przepustnicy, warunkiem jest rozgrzany silnik, skasowane inne błędy i jedziesz z koksem:
[01] silnik
[08] bloki pomiarowe
wybieramy kanal 060 lub 098 (w zaleznosci od silnika)
nastepnie [04] nastawy podstawowe, wtedy powinny pokazac sie napisy adapt. trwa i adapt OK
Spowrotem przechodzimy na [08] bloki pomiarowe
Gotowe.