Posiadam VW Polo 1.9 TDI BMT z 2006 roku. Wersja 100 KM. Jakiś czas temu zauważyłem, że podczas zmiany piegów jest słyszalne skrzypienie. Dokładnie w momencie puszczania sprzęgła, gdy jest różnica obrotów. Tak samo w przypadku gwałtownego wciśnięcia pedału gazu. Np. gdy jadę na 2 biegu bez gazu i naglę wcisnę pedał przyspieszenia. Dźwięk trochę mi przypomina, jakby silnik zmieniał w tym momencie położenie. Czasem też jest to słyszalne przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające. Ostatnio również zauważyłem, że silnik przy odpalaniu tak jakby bardziej szarpie, niż jeszcze parę tygodni temu.
Moje podejrzenia są w stosunku co do poduszki silnika. Wiem że są w sumie 3 (lewa, prawa i tył). Auto ma w tym momencie 190,5 tyś km przebiegu. Ostatnio było naprawiane zawieszenie tj. łączniki i gumy stabilizatora. Reszta wg. mechanika była ok. Z resztą nie mam żadnych zastrzeżeń co do pracy zawieszenia, auto bardzo dobrze i cicho wybiera wszelkie nierówności.
Proszę o pomoc w diagnozie. Jeżeli zapomniałem podać jakichś ważnych danych, to przepraszam i proszę o nie zapytać. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o odrobinę zrozumienia

Pozdrawiam